Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2010, 22:33:56
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Asa deci...aceste versete ne cer sa cinstim icoanele? Le asteptasem cu mult interes.

Am inteles, dar in cazul asta, tipul ramane in biserica noastra mult si bine.

Va avea nevoie de asa multa lumina sa ajunga la concluzia dorita de tine, incat nu stiu daca va reusi in aceasta viata. Poate doar cu ceva ajutor de specialitate

da,e adevarat, va avea nevoie de muuulta lumina pentru a vedea dincolo de cuvinte. si lumina vine prin Duhul Sfant. cuvintele scripturii au fost scrise sub inspiratia Duhului Sfant si NU POT FI INTELESE DECAT PRIN DUHUL SFANT.

prin porunca din decalog, li se cerea oamenilor sa nu-si inchipuie in nici un fel realitatile dumnezeiesti care sunt mai presus de orice imaginatie, adica sa nu presupuna nimic cu mintea lor ca oricum nu coincide cu realitatea despre cele ceresti si la care nu aveau accesul sub nici o forma.

Cinstirea icoanelor are baza inca din Vechiului Testament cand Moise a primit porunca din partea lui Dumnezeu sa puna chipurile heruvimilor la chivotul legii, in fata carora poporul se inchina cazand cu fata la pamant si in fata carora se aduceau jertfe.

Despre cum sa faca chivotul legii, cum sa-i faca pe heruvimi si serafimi, Dumnezeu le-a dat instructiuni exacte pana la cele mai mici detalii, ca nu cumva sa-si imagineze ei vreun lucru din cer sau de pe pamant, asa dupa cum li se nazare lor. cititi din VT ca nu stiu exact acum locul. daca nu gasesti imi zici si caut.

Odata cu intruparea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi intr-o persoana umana lucrurile iau alta dimensiune.
Ortodoxia are la baza dogma intruparii Fiului lui Dumnezeu. Unul din Treimea cea nevazuta devine vazut si poate fi vazut si ca sa fie vazut de cat mai multi peste veacuri, i se picteaza chipul pe diverse materiale (lemn, hartie, panza). De fapt prima icoana a lui Hristos a fost imprimata pe panza, mahrama sfintei Veronica care i-a sters fata insangerata si chipul lui a ramas pe ea.
Daca ai fi fost tu in locul sfintei veronica, ce ai fi facut cu panza aia impregnata cu chipul lui Hristos? ai fi dus-o acasa si ai fi tinut-o la loc de cinste sau ai fi pus-o la spalat?

Deci pictarea chipului lui Hristos e o marturie a faptului ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat cu adevarat. Daca n-am infatisa pe Iisus Hristos in icoane ar insemna ca negam firea Sa cea omeneasca, viata Sa pe pamant si rastignirea.

Deci din momentul in care se stie care este chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut, nu mai e pericol sa cada lumea in idolatria imaginatiei si inchipuirilor de tot felul. In VT, era pericolul ca fiecare sa si-l imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri. Pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate fata prin fiul lui.

oricum e o intreaga teologie a icoanei foarte frumoasa si subtila.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:37:08
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
Diferenta este ca sunt doua biserici distincte si, in timpurile pe care le traim, e bine asa.

Diferentele doctrinare sunt relativ putine. Aproximati 80% din dogmatica este aceeasi. De cele mai multe ori diferentele sunt accentuate pentru a creea identitate confesionala (doar la penticostali, normal).

Duhul Sfant il au si ortodocsii, noi cinstim Sfanta Treime o cinstim pe Maica Domnului, ii cinstim pe sfinti si cinstim Sfanta Cruce.

Doar ca asa cum pastorii penticostali zic despre ortodocsi ca se inchina icoanelor si nu lui Dumnezeu tot la fel preotii ortodocsi spun despre noi ca nu cinstim sfanta Treime.

Sunt amabilitati reciproce.

ce separa aceste doua biserici, daca sunt asa de asemanatoare?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:39:09
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
Diferenta este ca sunt doua biserici distincte si, in timpurile pe care le traim, e bine asa.

Diferentele doctrinare sunt relativ putine. Aproximati 80% din dogmatica este aceeasi. De cele mai multe ori diferentele sunt accentuate pentru a creea identitate confesionala (doar la penticostali, normal).

Duhul Sfant il au si ortodocsii, noi cinstim Sfanta Treime o cinstim pe Maica Domnului, ii cinstim pe sfinti si cinstim Sfanta Cruce.

Doar ca asa cum pastorii penticostali zic despre ortodocsi ca se inchina icoanelor si nu lui Dumnezeu tot la fel preotii ortodocsi spun despre noi ca nu cinstim sfanta Treime.

Sunt amabilitati reciproce.

Dupa cum ziceti cineva mai in afara subiectului chiar ar crede ca suntem biserici surori, si eu cred ca vreti sa creati confuzie... Diferente sunt si nu cred ca totul e roz cum lasati sa se creada...
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:39:28
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Noi nu ne inchinam lemnului, ci Persoanei Sfinte care este reprezentata. In templul din Ierusalim, in Sfanta Sfintelor, pe capacul Chivotului Legii se aflau doi heruvimi si nu erau considerati chip cioplit, in ciuda prohibitiei impuse de cele Zece Porunci.
...

Asa si idolatrii argumenteaza ca nu se inchima aurului( moleculelor) din care sunt facuti viteii ci personajelor pe care le reprezinta, deci din nou care-i diferenta daca folosesti aceast argument...
Mie-mi plac icoanele am destule, dar nu as folosi argumentul asta

Heruvimii din templu eveau rol decorativ si de paza, blah, blah. Evreii sub nici o forma nu se rugau LA EI.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:41:53
Senior Member

Implicit

@Delia
"Cinstirea icoanelor are baza inca din Vechiului Testament cand Moise a primit porunca din partea lui Dumnezeu sa puna chipurile heruvimilor la chivotul legii, in fata carora poporul se inchina cazand cu fata la pamant si in fata carora se aduceau jertfe."

Pe ce baza spui ca poporul evreu se inchina heruvimilor si le aducea jertfe?

"Deci din momentul in care se stie care este chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut, nu mai e pericol sa cada lumea in idolatria imaginatiei si inchipuirilor de tot felul. In VT, era pericolul ca fiecare sa si-l imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri. Pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate fata prin fiul lui."

Pe ce te bazezi cand afirmi aceste lucruri? Nu este oare doar pura ta imaginatie faptul ca evreii si-l imaginau pe Dumnezeu in fel si chip?

Last edited by maria-luisa; 07.05.2010 at 22:50:25.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:46:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul

Deci pictarea chipului lui Hristos e o marturie a faptului ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat cu adevarat.

Daca n-am infatisa pe Iisus Hristos in icoane ar insemna ca negam firea Sa cea omeneasca, viata Sa pe pamant si rastignirea.

.
Poate voiai sa spui ca pictarea chipului este o RE-AMINTIRE ca Fiul Domnului.... Nu MARTURIE, ca altfel ne batem joc de limba romana.

A doua propozitie este iar aberanta: Cum adica daca nu avem icoana negam firea Sa.
Daca nu avem icoana ne rugam la El fara icoana ca Sf Serafim de Sarov pe bolovan, ca Par Cleopa cu fruntrea pe butuc sau in gind.

Sa incercam ca CONSTIENTIZAM ceea ce scriem, ca altfel ii adormim si pe astia mai mici care de abia fac ochi
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:52:25
mishi55's Avatar
mishi55 mishi55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Asa si idolatrii argumenteaza ca nu se inchima aurului( moleculelor) din care sunt facuti viteii ci personajelor pe care le reprezinta, deci din nou care-i diferenta daca folosesti aceast argument...
Mie-mi plac icoanele am destule, dar nu as folosi argumentul asta

Heruvimii din templu eveau rol decorativ si de paza, blah, blah. Evreii sub nici o forma nu se rugau LA EI.
Asa, si? noi ne inchinam la ce se inchinau evreii?
Iconoclastii au pedeapsa lor, sa ne fereasca Dumnezeu! La fel evreii si restul...
Daca nu intelegi nimic, pacat de sufletul tau.
Vechi 07.05.2010, 22:54:56
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit andreicozia

cred ca ti-am infatisat mai multe argumente acolo, si de ce i-ar fi poruncit Dumnezeu lui Moise sa puna pe chivot ceva decorativ? E ceva in lumea asta care se face la porunca lui Dumnezeu numai cu scop decorativ? incep sa cred ca unele persoane de aici au scop decorativ
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 23:00:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mishi55 Vezi mesajul
Iconoclastii au pedeapsa lor, sa ne fereasca Dumnezeu! La fel evreii si restul...
Daca nu intelegi nimic, pacat de sufletul tau.
Cine nu intelege, mishi55?
Tu intelegi ce spui acum?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 23:02:05
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mishi55 Vezi mesajul
.
Nu, la ce se inchinau ei, noi ortodocsii am mai adaugat doua persoane/fiinte noi: Fiul si Sfintul Duh.

Deci ce avem in comun cu ei ramine Tatal la care ne inchinam impreuna. Noi avem umbrela mai mare, atita tot!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42