Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2010, 21:59:42
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Am pus niste paranteze la versete tocmai pentru a intelege acest aspect.
Porunca respectiva se refera la situatia VT cand nimeni nu-l vazuse pe Dumnezeu, deci orice reprezentare a Sa era practic imposibila.

In situatia NT, Dumnezeu se face vizibil tuturor oamenilor, in chip de om deplin si Dumnezeu deplin.

Reprezentarea Sa devine posibila, de altfel daca protestantii ar intelege corect porunca a doua nu ar face nici statui nici poze, asa cum nici evreii nu si-au facut din acest motiv.

Dar ei inteleg altfel, poti sa-t faci, cu conditia sa nu te inchini lor ca unor dumnezei.

Pentru ca si ei de altfel fac reprezentari semi-fotografice cu un tip barbos si privire pasnica, brate intinse, cu un cartzoi in mana, adica dupa ei - Hristos.

Doar ca probabil imaginea este atat de falsa ca nici lor macar nu le trezeste sentimente de devotiune religioasa, adica inchinare, ci folosesc reprezentarea strict pentru motive propagandistice.

De altfel asa le intelegem si noi, pentru ca nu ne inchinam icoanei lui Hristos ci celui zugravit in ea.
Asa cum poza parintilor tai nu tine loc de parinti.
Sau copii daca vrei.

Confuzie provine din faptul ca ei vor musai sa ne vada ca ne inchinam icoanei, ca asa le-a zis pastorul, si oricat de mult le-am explica ca nu facem asta, ei nu ne cred, pentru ca e mai frumos la ureche si impresie de sine ce le zice pastorul.

Unii pe motiv suplimentar ca atunci cand erau ortodocsi desi nu stiau decat sa pupe mecanic icoanele, credeau cica ca icoana este Dumnezeu

Deci si noi fara doar si poate trebuie sa fim la fel de "ortodocsi" cum erau si ei.
Pai si-atunci care este diferenta intre penticostali si ortodocsi?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:03:57
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
E mare!!! Ei pretind ca au Duhul Sfant si vorbesc in limbi atunci cand se roaga, nu cinstesc Sfanta Treime, Maica Domnului , Sfinti, Sfanta Cruce,etc Mai bine ti-ar raspunde penticostalul mantuibil este mai in tema...
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:15:12
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
De altfel asa le intelegem si noi, pentru ca nu ne inchinam icoanei lui Hristos ci celui zugravit in ea.
Asa cum poza parintilor tai nu tine loc de parinti.
Sau copii daca vrei.

Confuzie provine din faptul ca ei vor musai sa ne vada ca ne inchinam icoanei, ca asa le-a zis pastorul, si oricat de mult le-am explica ca nu facem asta, ei nu ne cred, pentru ca e mai frumos la ureche si impresie de sine ce le zice pastorul.

Unii pe motiv suplimentar ca atunci cand erau ortodocsi desi nu stiau decat sa pupe mecanic icoanele, credeau cica ca icoana este Dumnezeu

Deci si noi fara doar si poate trebuie sa fim la fel de "ortodocsi" cum erau si ei.
Asta are sens si poate sa o priceapa chiar si un penticostal.

„Asa intelegem noi sa ne inchinam. Nu e idolatrie pentru ca nu ne inchinam icoanei. Icoana doar ne ajuta in inchinarea catre adevaratul Dumnezeu! ”.

Suna ok, eu unul nu as putea comenta nimic.

Dar chestia cu versetele, ca scrie in Biblie ca atunci cand te inchini trebuie sa ai o icoana inaintea ta...
Intr-adevar trebuie sa ai un dar al interpretarii...
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:15:37
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
:) M-a amuzat putin aceasta intrebare. Iata ce ni s-a spus noua despre icoana, la master, chiar la ultimul curs de arta simbolica (deci nu de teologie!):

"Icoanele nu sunt obiect de adorare, ci sunt tinta unei cinstiri in virtutea imaginii pe care o reprezinta. Icoana are funcție didactică in Biserica Ortodoxa si in cea Catolica, dar cu mai putina intensitate. Pentru Bisericile protestante, icoana are numai fucție didactică, nu și de intercesiune (mijlocire). Pentru neoprotestanti, icoana traditionala este inlocuita cu o imagine moderna. In icoana traditionala, pe prim-plan sta realitatea mistica, nu cea istorica. Neoprotestantii doresc numai realitatea istorica, ajungandu-se pana la interzicerea imaginii antropomorfe in locul de rugaciune."
Vechi 07.05.2010, 22:17:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Asta are sens si poate sa o priceapa chiar si un penticostal.

„Asa intelegem noi sa ne inchinam. Nu e idolatrie pentru ca nu ne inchinam icoanei. Icoana doar ne ajuta in inchinarea catre adevaratul Dumnezeu! ”.

Suna ok, eu unul nu as putea comenta nimic.
Ceea ce ne face sa speram ca ne vei spune in curand cum a fost botezul ortodox.

Citat:
Dar chestia cu versetele, ca scrie in Biblie ca atunci cand te inchini trebuie sa ai o icoana inaintea ta...
Intr-adevar trebuie sa ai un dar al interpretarii...
Unde/cand am zis eu "trebuie"?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:19:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Ti-am scris mai sus care e diferenta/problema.

Incapatanarea neoprotestantilor, nu doar a UNOR penticostali (penticostalulmantuibil e printre exceptiile care confirma regula) sa creada ca noi de fapt ne inchinam icoanei, obiectului adica, si nu celui reprezentat in ea.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:19:59
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit Pt. Maria Luisa

Icoanele sunt ferestre spre cer. Noi nu ne inchinam lemnului, ci Persoanei Sfinte care este reprezentata. In templul din Ierusalim, in Sfanta Sfintelor, pe capacul Chivotului Legii se aflau doi heruvimi si nu erau considerati chip cioplit, in ciuda prohibitiei impuse de cele Zece Porunci.
Sf. Ioan Damaschin spune ca noi L-am pictat pe Hristos deoarece a luat chip de om. Hristos ne spune :Cine M-a vazut pe Mine, L-a vazut pe Tatal, ceea ce inseamna ca El a fost icoana Tatalui.Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul sau, ceea ce inseamna ca omul este icoana lui Dumnezeu.
Noi, cand ne inchinam in fata unei icoane,u spunem : icoana, ajuta-ma, ci ne adresam Sfantului a carei reprezentare este,si sarutam icoana, asa cum ne dorim sa sarutam pe Sfantul respectiv.
Atunci cand plecam intr-o calatorie mai lunga luam cu noi fotografiile celor dragi, ele ne ajuta sa ne amintim mai usor de cei dragi si poate, uneori sarutam fotografia respectiva, fara a considera ca fotografia este acelasi lucru cu persoana draga.
Icoanele sunt Biblia nestiutorilor de carte si impodobesc Sfanta Biserica.
In Biserica noastra exista icoane facatoare de minuni- vezi FILMUL INGER DIGITAL 2 , ultima parte...
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:24:57
Banned

Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
E mare!!! Ei pretind ca au Duhul Sfant si vorbesc in limbi atunci cand se roaga, nu cinstesc Sfanta Treime, Maica Domnului , Sfinti, Sfanta Cruce,etc Mai bine ti-ar raspunde penticostalul mantuibil este mai in tema...
Diferenta este ca sunt doua biserici distincte si, in timpurile pe care le traim, e bine asa.

Diferentele doctrinare sunt relativ putine. Aproximati 80% din dogmatica este aceeasi. De cele mai multe ori diferentele sunt accentuate pentru a creea identitate confesionala (doar la penticostali, normal).

Duhul Sfant il au si ortodocsii, noi cinstim Sfanta Treime o cinstim pe Maica Domnului, ii cinstim pe sfinti si cinstim Sfanta Cruce.

Doar ca asa cum pastorii penticostali zic despre ortodocsi ca se inchina icoanelor si nu lui Dumnezeu tot la fel preotii ortodocsi spun despre noi ca nu cinstim sfanta Treime.

Sunt amabilitati reciproce.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:26:01
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Si daca in Vechiul Testament nimeni nu L-a vazut vreodata pe Dumnezeu si s-au interzis reprezentarile a fost si datorita faptului ca poporul evreu inclina mult spre idolatrie, exemplu graitor episodul cand Moise se afla inca in munte pentru a primi Decalogul si poporul facuse un vitel de aur pentru a i se inchina!

Maria-Luisa a nu se confunda traditia cu Sfanta Traditie!
Aici cu tot repectul Gratiela, trebuie sa te contrazic. Poporul evreu este cel mai putin idolatru si inclinat catre idolatrie din intreaga lume. Are legea lui Dumnezeu scrisa inauntrul lui si nimeni nu i-o poate sterge de-acolo vreodata.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 22:28:44
Banned

Implicit

Citat:
Ceea ce ne face sa speram ca ne vei spune in curand cum a fost botezul ortodox.
Deci toti facem prozelitism :)

Mi-ar place sa pot spune cum a fost botezul ortodox dar am mai explicat o data ca e ceva ce ma impiedica.

Dupa cum ai comentat aceea postare a mea mi-am dat seama ca nu ai inteles-o. Ce sa-i faci, se mai intampla.

Last edited by penticostalulmantuibil; 07.05.2010 at 22:32:29.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42