Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2010, 21:40:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa considera valide Tainele Bisericii Catolice, la fel cum si Biserica Catolica recunoaste validitatea Tainelor savarsite in Biserica Ortodoxa (eu, de exemplu, am fost acceptat in Biserica Catolica fara a repeta Botezul si Confirmarea).
Hm... Permiteți-mi să nuanțez un pic. În timp ce este adevărat că Biserica Catolică recunoaște validitatea Tainelor săvârșite în Biserica Ortodoxă, reciproca nu este certă: mai exact, nu există un punct de vedere unitar ortodox care să recunoască validitatea Tainelor săvârșite în Biserica Catolică, existând în această privință o diversitate de opinii și o diversitate de practici. Nu am auzit de nici o hotărâre pan-ortodoxă în această privință și nici nu cunosc vreuna a BOR. Prin urmare, din punct de vedere ortodox (al magisteriului ortodox) problema este deschisă. Singurul act magisterial ortodox pe care l-am citit despre asta e o hotărâre a unei Biserici ortodoxe ruse din exil, aflată din câte înțeleg în stare de schismă cu BORu, în care se specifică faptul că Tainele săvârșite de catolici NU sunt valide.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.11.2010 at 21:42:08.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:45:24
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Pai sfintenia e o stare care lumineaza ca un soare asupra celorlalti .
Nu cunosc sfintii BC,oricum pana in anul 1000 ,cand au fost cei mai multi sfinti,acesti sfinti erau comuni ambelor ramuri ortodoxa si occidentala,caci Biserica era una.Asa ca discutia nu are sens,odata ce jumatate din sfinti ar trebui sa fie comuni ,adica cei dinainte de anul 1000.
Dar eu nu ma refer la aspectul cantitativ,ci la invatatura acestor sfinti.
Daca citesti viata sau invatatura lor ,din prima clipa stii ca ai de aface cu harul lui Dumnezeu coborat asupra oamenilor . Aceasta este puterea harului,si doar BO a reusit sa mentina nestinsa si neschimbata aceasta flacara.Adica eventualii sfinti care apar azi sa fie la fel ca cei din vechime.Ca nu oricine face vreo minune oarecare e sfant,ci cel care razbate lumina lui Dumnezeu si prin fapte si prin credinta si prin totul
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:46:20
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Faceti o mare confuzie intre doua chestiuni:

Pe de o parte, vorbim despre "stiinta" lui Dumnezeu (cea la care va referiti cand vorbiti despre Sfintii Parinti), si este evident ca nu orice episcop se apropie, din punct de vedere al cunostintelor teologice, de Sfintii Parinti.

Pe de alta parte, vorbim despre "ascultare", in sensul de supunere concreta, in viata de credinta, fata de episcop (si, implicit, fata de Cristos pe care episcopul il reprezinta).

Atunci cand Cristos a spus "cine de voi asculta, de Mine asculta", s-a adresat apostolilor si implicit episcopilor care sunt urmasii lor.

Daca intr-o lucrare patristica, de exemplu, se recomanda sa postim intr-un anumit fel, iar episcopul (prin intermediul duhovnicului, care, fiind preot, este reprezentantul episcopului), va spune "posteste asa si asa", dumneavoastra ce veti face ?
Si ce are ascultarea de Patriah cu postitul?!?
Dati-mi va rog un exemplu de ascultare fara de Patriarh, ca vad ca asta va preocupa... In ceea ce-l priveste pe duhovnic, pe acesta il ascult, caci el ma cunoaste cel mai bine si stie ce canon sau recomandare sa-mi dea, in functie de pacate, boli. Ascultand de duhovnic, ascult de Biserica.
Astept insa sa-mi explicati pe inteles cum vedeti ascultarea de Patriarh. In ceea ce ma priveste, ascult si de Patriarh in masura in care ascult de Biserica, caci Biserica il cuprinde si pe Patriarh.
Sunt botezata, cununata, spovedita si impartasita. Credeti ca Patriarhul cere mai mult de atat?

Last edited by Miha-anca; 06.11.2010 at 21:48:44.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:01:32
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Si ce are ascultarea de Patriah cu postitul?!?
Dati-mi va rog un exemplu de ascultare fara de Patriarh, ca vad ca asta va preocupa... In ceea ce-l priveste pe duhovnic, pe acesta il ascult, caci el ma cunoaste cel mai bine si stie ce canon sau recomandare sa-mi dea, in functie de pacate, boli. Ascultand de duhovnic, ascult de Biserica.
Astept insa sa-mi explicati pe inteles cum vedeti ascultarea de Patriarh. In ceea ce ma priveste, ascult si de Patriarh in masura in care ascult de Biserica, caci Biserica il cuprinde si pe Patriarh.
Sunt botezata, cununata, spovedita si impartasita. Credeti ca Patriarhul cere mai mult de atat?
Iata un exemplu - am vazut la stiri, odata, ca hotarase episcopul locului mutarea maicutelor de la o manastire - trebuiau sa plece la o alta manastire.

S-a adunat tot satul si s-a pus de-a curmezisul drumului, ca nu, ei nu le lasa pe maicute sa plece, ca sunt sfinte, ca aduc mare ajutor duhovnicesc satului, ca episcopul a decis mutarea din nu stiu ce considerente etc.

Pana la urma, a trebuit sa intervina politia pentru a debloca drumul.

Iata un exemplu de neascultare.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:08:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Pai sfintenia e o stare care lumineaza ca un soare asupra celorlalti .
Nu cunosc sfintii BC,oricum pana in anul 1000 ,cand au fost cei mai multi sfinti,acesti sfinti erau comuni ambelor ramuri ortodoxa si occidentala,caci Biserica era una.Asa ca discutia nu are sens,odata ce jumatate din sfinti ar trebui sa fie comuni ,adica cei dinainte de anul 1000.
Dar eu nu ma refer la aspectul cantitativ,ci la invatatura acestor sfinti.
Daca citesti viata sau invatatura lor ,din prima clipa stii ca ai de aface cu harul lui Dumnezeu coborat asupra oamenilor . Aceasta este puterea harului,si doar BO a reusit sa mentina nestinsa si neschimbata aceasta flacara.Adica eventualii sfinti care apar azi sa fie la fel ca cei din vechime.Ca nu oricine face vreo minune oarecare e sfant,ci cel care razbate lumina lui Dumnezeu si prin fapte si prin credinta si prin totul
Sa stiti ca asa e si in BC. Eu m-am convertit dupa ce am citit despre viata si din scrierile unor sfinte ale BC (m-am convertit de la ateism la crestinism).

Sunt prea multi sfinti ca sa ne ajunga o viata sa citim despre ei. Sunt sfinti in BO, in BC.

Noi spunem ca sfintii sunt cei care se afla cu Dumnezeu, fie ca Biserica ii stie si i-a canonizat, fie ca nu. Eu sunt convins ca sunt sfinti si dintre, sa zicem, chinezii omorati in timpul Revolutiei Culturale, chiar daca noi habar n-avem de ei, si chiar daca in viata ei n-au auzit de Cristos, si ca ei se roaga pentru noi.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:15:34
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Sa stiti ca asa e si in BC. Eu m-am convertit dupa ce am citit despre viata si din scrierile unor sfinte ale BC (m-am convertit de la ateism la crestinism).

Sunt prea multi sfinti ca sa ne ajunga o viata sa citim despre ei. Sunt sfinti in BO, in BC.

Noi spunem ca sfintii sunt cei care se afla cu Dumnezeu, fie ca Biserica ii stie si i-a canonizat, fie ca nu. Eu sunt convins ca sunt sfinti si dintre, sa zicem, chinezii omorati in timpul Revolutiei Culturale, chiar daca noi habar n-avem de ei, si chiar daca in viata ei n-au auzit de Cristos, si ca ei se roaga pentru noi.
E posibil sa fie sfinti si in BC.De ce sa ma exprim daca nu cunosc ?
Dar asa cum au fost sfintii cei din vechime ,nu cred ca vor aparea curand .
Oricum ganditi-va ce frumos ar fi ca in loc sa ne certam pe nu stiu ce dogma,sa ne laudam fiecare cu sfintii sai . Nu ar fi frumos? In loc de cearta si insulte,lauda si exemple bune.
Oricum ortodoxia are cu ce se lauda.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:27:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Iata un exemplu - am vazut la stiri, odata, ca hotarase episcopul locului mutarea maicutelor de la o manastire - trebuiau sa plece la o alta manastire.

S-a adunat tot satul si s-a pus de-a curmezisul drumului, ca nu, ei nu le lasa pe maicute sa plece, ca sunt sfinte, ca aduc mare ajutor duhovnicesc satului, ca episcopul a decis mutarea din nu stiu ce considerente etc.

Pana la urma, a trebuit sa intervina politia pentru a debloca drumul.

Iata un exemplu de neascultare.
Nu am auzit de asemena caz. Si oricum nu m-ati lamurit in privinta ascultarii de Patriarh, aici fiind vorba de episcopul locului, deci nu de o asultare generala, ci de una cu totul speciala. Probabil ca nu aveti alt exemplu mai bun; asa ca s-o lasam balta.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:35:31
Banned

Implicit

Citat:
Nu am auzit de asemena caz.
Ba da, ati auzit, pentru ca tocmai v-am spus eu. Puteati formula asa: "nu va cred".

In orice caz, iata un exemplu:

http://www.revista22.ro/articol-6401.html

Citat:
Si oricum nu m-ati lamurit in privinta ascultarii de Patriarh, aici fiind vorba de episcopul locului, deci nu de o asultare generala, ci de una cu totul speciala. Probabil ca nu aveti alt exemplu mai bun; asa ca s-o lasam balta.
Pai lamuriti-ma dumneavoastra, ca doar sunteti ortodoxa si deci ar trebui sa cunoasteti - episcopul trebuie sa asculte de Patriarh ? Dar credinciosul de episcop ?
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 23:49:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Erethorn, cand faceti o afirmatie, asigurati-va mai intai ca este exacta. Nu o mai intoarceti ca la Ploiesti...

Last edited by Miha-anca; 07.11.2010 at 00:00:25.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 23:54:05
Banned

Implicit

Citat:
Erathorn, cand faceti o afirmatie, asigurati-va mai intai ca este exacta. Nu o mai intoarceti ca la Ploiesti...
Doamna, eu n-am facut o afirmatie, ci o interogatie: v-am intrebat - sunteti datoare ascultare episcopului si Patriarhului, da sau nu ?

Vad ca va invartiti pe toate partile, doar sa nu raspundeti.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Basarabia e Romania-mars pt unire antiecumenism Generalitati 3 20.10.2012 00:07:38
O declaratie de bun simt.Romania-R Moldova-o unire necesara iulyaan Generalitati 70 30.07.2011 16:23:54
Doua carti de mare interes duhovnicesc strajeru Resurse ortodoxe on-line 1 28.11.2010 09:38:54
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 07.05.2009 18:15:08
Saptamana de unitate crestina vladsergiu Generalitati 83 25.01.2009 01:44:39