Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2010, 20:29:37
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

A,acum vad ca discut cu un avocat, bine raspundeam pe de o parte gabrielei8.Sa o luam sistematic,patriarhul detine un rol in majoritate adminitrativ,deci ne supunem patriarhului sub acest aspect ,dar supunera ne-o cere si Iisus dar ce zice dati Cezarului ce e al Cezarului.....Acum sa-ti raspund concret noi nu ne supunem nimanui,vezi fiecare face ce vrea,este un haotism general,dezbinari, razvratiri,ne supunem doar formal ,dar facem totul de capul nostru .Dvs va supuneti cumva papei,eu nu cred,bine exagerez un pic dar spun totusi un adevar concret.Totusi ascultand de liderii Bisericii ascultam de Hristos,,cine va asculta pe voi pe mine ma asculta''
Vechi 06.11.2010, 20:42:54
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Dvs va supuneti cumva papei,eu nu cred,bine exagerez un pic dar spun totusi un adevar concret.Totusi ascultand de liderii Bisericii ascultam de Hristos,,cine va asculta pe voi pe mine ma asculta''
Exact, asta incercam si eu sa spun, cu o precizare: nu este o chestiune de "totusi", nu este optional.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 20:44:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dumneavoastra, credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane, nu trebie sa va supuneti Patriarhului ?
La ce fel de supunere va referiti?
Patriarhul nu vine cu invatatura noua, incat sa trebuiasca sa vedem alb, acolo unde vedem negru...
Am vazut acum raspunsul de mai sus. Eu am duhovnic si ascult de duhovnic, si implicit de Hristos. Pe Patriarh il stiu doar din poza. De aceea intreb iar: la ce fel de supunere va referiti?

Last edited by Miha-anca; 06.11.2010 at 20:47:29.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 20:49:16
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
La ce fel de supunere va referiti?
Patriarhul nu vine cu invatatura noua, incat sa trebuiasca sa vedem alb, acolo unde vedem negru...
Faceti mare caz de semnatura mea.

Mie mi se pare ca exprima o pozitie cat se poate de ortodoxa: de Biserica lui Cristos trebuie sa ascultam neconditionat.

Mare atentie la interpretare: citatul nu spune ca Biserica face negrul alb sau albul negru; ci ca Biserica stie mai bine decat mine care e negrul si care e albul.

Oare cator crestini, ortodocsi sau catolici nu "li se pare" ca stiu mai bine decat Biserica ce e bine si ce e rau ?

Citat:
De aceea intreb iar: la ce fel de supunere va referiti?
La aceea despre care vorbea Mantuitorul atunci cand le-a spus apostolilor: "Cine asculta de voi de Mine asculta".
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:15:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
O solutie viabila mi s-ar parea sa nu se mai faca apel la dogme ci la vietile sfintilor.
Adica cei ce cred in sfinti,in valorile promovate de ei : semrenia,infranarea ,dragostea,pocainta, si in faptele sfinitilor prin care au si aratat vii aceste valori, sa fie numiti ortodoxi,adica aflati in ' drepata credinta'.
Caci dogmele sunt greu de inteles si lesne e sa cazi in interpretari si in partizanate.
Dar dragostea de Dumnezeu dovedita de sfinti ,nu va putea fi respinsa decat de un rauvoitor.
Se spune ca si Arie era foarte credincios, se ruga tot timpul si postea. De asemenea, printre yogini unii sunt asceti, postesc, mediteaza, au o viata infranata, etc.

Legat de Biserica Catolica, Biserica noastra Ortodoxa considera ca doar aici se gaseste har. Teoria cu ramificatiile harului, adica harul e in toate denominatiumile, a fost lansata de unele culte neoprotestante. BO nu sustien acesta teorie. Asadar, doar in BO exista har, iar BC si-a pierdut harul odata cu despartirea de BO. Ce inseamna acest lucru? Inseaman ca din punct de vedere al BO, BC nu are Sfinte Taine, deci nu au preotie, spovedanie, impartasanie, etc. Asadar BC este o institutie lumeasca, cu scopuri laudabile, caritate si invataturi teologice. Dar doar atat, ca un fel de asociatie caritabile. BO poate colabora cu BC in scopuri caritabile, de propovaduire a normelor morale, etc. Dar o unire nu se poate, e ca si cum BO s-ar uni cu o institutie civila (o asociatie caritabila, de exemplu).
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:20:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Se spune ca si Arie era foarte credincios, se ruga tot timpul si postea. De asemenea, printre yogini unii sunt asceti, postesc, mediteaza, au o viata infranata, etc.

Legat de Biserica Catolica, Biserica noastra Ortodoxa considera ca doar aici se gaseste har. Teoria cu ramificatiile harului, adica harul e in toate denominatiumile, a fost lansata de unele culte neoprotestante. BO nu sustien acesta teorie. Asadar, doar in BO exista har, iar BC si-a pierdut harul odata cu despartirea de BO. Ce inseamna acest lucru? Inseaman ca din punct de vedere al BO, BC nu are Sfinte Taine, deci nu au preotie, spovedanie, impartasanie, etc. Asadar BC este o institutie lumeasca, cu scopuri laudabile, caritate si invataturi teologice. Dar doar atat, ca un fel de asociatie caritabile. BO poate colabora cu BC in scopuri caritabile, de propovaduire a normelor morale, etc. Dar o unire nu se poate, e ca si cum BO s-ar uni cu o institutie civila (o asociatie caritabila, de exemplu).
Biserica Ortodoxa considera valide Tainele Bisericii Catolice, la fel cum si Biserica Catolica recunoaste validitatea Tainelor savarsite in Biserica Ortodoxa (eu, de exemplu, am fost acceptat in Biserica Catolica fara a repeta Botezul si Confirmarea).
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:23:04
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Faceti mare caz de semnatura mea.

Mie mi se pare ca exprima o pozitie cat se poate de ortodoxa: de Biserica lui Cristos trebuie sa ascultam neconditionat.

Mare atentie la interpretare: citatul nu spune ca Biserica face negrul alb sau albul negru; ci ca Biserica stie mai bine decat mine care e negrul si care e albul.

Oare cator crestini, ortodocsi sau catolici nu "li se pare" ca stiu mai bine decat Biserica ce e bine si ce e rau ?

La aceea despre care vorbea Mantuitorul atunci cand le-a spus apostolilor: "Cine asculta de voi de Mine asculta".
Iar eu va reamintesc ca ortodocsii, inclusiv Patriarhul, asculta de Hristos si de Sfintii Parinti.
Nimeni, nici ortodocsi si nici catolici, nu pot sti mai bine decat Sfintii Parinti.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:29:47
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

Considerati ca exista sfinti si in BC la fel ca in BO?
Eu zic ca e un criteriu foarte bun,sa judeci cultul dupa roadele sale . Ce sfinti s-au nascut la NP,care sa ii recunoasca toata lumea ca sfinti? Dar in BO e plin calendarul... Rezulta ca aceasta,BO, e calea cea mai eficienta catre mantuire .Noua nu ne ramane decat sa raspandim tuturora exemplul sfintilor .Caci pe dogme va zic eu,nu o sa ne intelegem niciodata.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:31:07
Banned

Implicit

Citat:
Iar eu va reamintesc ca ortodocsii, inclusiv Patriarhul, asculta de Hristos si de Sfintii Parinti.
Nimeni, nici ortodocsi si nici catolici, nu pot sti mai bine decat Sfintii Parinti.
Faceti o mare confuzie intre doua chestiuni:

Pe de o parte, vorbim despre "stiinta" lui Dumnezeu (cea la care va referiti cand vorbiti despre Sfintii Parinti), si este evident ca nu orice episcop se apropie, din punct de vedere al cunostintelor teologice, de Sfintii Parinti.

Pe de alta parte, vorbim despre "ascultare", in sensul de supunere concreta, in viata de credinta, fata de episcop (si, implicit, fata de Cristos pe care episcopul il reprezinta).

Atunci cand Cristos a spus "cine de voi asculta, de Mine asculta", s-a adresat apostolilor si implicit episcopilor care sunt urmasii lor.

Daca intr-o lucrare patristica, de exemplu, se recomanda sa postim intr-un anumit fel, iar episcopul (prin intermediul duhovnicului, care, fiind preot, este reprezentantul episcopului), va spune "posteste asa si asa", dumneavoastra ce veti face ?
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:36:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Considerati ca exista sfinti si in BC la fel ca in BO?
Eu zic ca e un criteriu foarte bun,sa judeci cultul dupa roadele sale . Ce sfinti s-au nascut la NP,care sa ii recunoasca toata lumea ca sfinti? Dar in BO e plin calendarul... Rezulta ca aceasta,BO, e calea cea mai eficienta catre mantuire .Noua nu ne ramane decat sa raspandim tuturora exemplul sfintilor .Caci pe dogme va zic eu,nu o sa ne intelegem niciodata.
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Basarabia e Romania-mars pt unire antiecumenism Generalitati 3 20.10.2012 00:07:38
O declaratie de bun simt.Romania-R Moldova-o unire necesara iulyaan Generalitati 70 30.07.2011 16:23:54
Doua carti de mare interes duhovnicesc strajeru Resurse ortodoxe on-line 1 28.11.2010 09:38:54
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 07.05.2009 18:15:08
Saptamana de unitate crestina vladsergiu Generalitati 83 25.01.2009 01:44:39