Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.06.2011, 13:59:15
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Sectantii au macar bunul simt sa le faca pe banii lor, intelegi?
85% din populatia acestei tari este ortodoxa, deci acestia au dreptul sa-si finanteze catedrala, chiar si indirect, prin stat, politicieni, primarii, etc.
Daca o minoritate ca tine spune NU, atunci si noi putem cere retrocedarea averilor monastiresti si bisericesti, de la Cuza in coace , si s-a rezolvat si dilema ta.

Citat:
Va oferi sanatate? Serios? Pai ia sa vedem, de 20 de ani incoace tot facem biserici. Unde e efectul, in planul sanatatii? Prespun ca putem sa renuntam la spitale, de pe acum. Si la medici, ca doar suntem sanatosi tun, doar de la biserici. Sau nu?

Arata-mi, te rog, studiul care dovedeste ca exista o corelatie intre numarul de biserici si sanatatea populatiei. Ca daca un asemenea studiu nu exista, tocmai ai scos o afirmatie din burta, ca asa crezi tu.?
Sanatate ia omul de apeleaza la Biserica si la slujbe, cu credinta ca va fi ajutat. Nu ceri , nu primesti. Oricum nu geaba se spune "unde dispare o biserica, apar 100 de spitale de nebuni "

Citat:
Da? Cum? Ia explica cum pot sa nu contribui cu nimic, daca nu vreau. Chiar sunt interesat.
Iti imaginezi psihologic ca partea ta se duce unde vrei tu , iar ce se duce la Catedrala este partea noastra, a celor 85% crestini ortodocsi ai acestei tari.

Citat:
Vorbeste in numele tau, te rog.
Vorbesc in numele crestinilor ortodocsi.

Citat:
Adica acum lipsa bisericilor e motivul pentru care unii nu se mantuiesc? Sau sansele de mantuire sunt direct proportionale cu marimea edificiului care vinde mantuirea? Sau cum?
Hristos ne-a adus legea, a cladit si Biserica, dar ca oameni materiali ce suntem avem nevoie si de edificiul unde noi crestinii ortodocsi sa se ne putem intalni . " Cand doi sau trei se roaga in numele meu la Tatal,..., rugaciunea lor va fi implinita " AI vrea sa iti oferim tie confort psiho si sa ne adunam in poieni ?
Catedrala implica o arhitectura superioara celei simple, bisericesti. Toate patriarhiile au o catedrala ! De ce nu te duci tu in tara altora sa tipi ca nu vrei catedrale ?

Citat:
Totul prespune cheltuiala. Una e, insa, sa cheltui pe ceva care aduce un beneficiu concret, si alta e sa cheltui pe ceva care capitalizeaza pe frica oamenilor de moarte, promitandu-le o viata viitoare, mai buna. Asta, bineinteles, doar daca cotizeaza la BOR fara sa cracneasca.
Cu Dumnezeu nu faci afaceri ! Tot credinciosul (musulman, crestin, evreu, budist)stie ca o constructie dedicata Domnului aduce beneficii inzecite. Tu practic ai o problema legata de acceptarea dumnezeirii. Esti ateu ! Fiind atat de minoritar, de ce te pui in poarta cu majoritatea ? Ai sa mori luptandu-te fara folos !

Megalomania nu-mi place nici mie si ma rog ca viitoarea Catedrala a Neamului sa nu fie asa ceva. Poate fi mare, ca-i catedrala, poate fi un monument de arta crestin-ortodoxa, insa nu poate fi o constructie paranoica..Si , la harul Bisericii Ortodoxe, nu cred ca va deveni asa ceva.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2011, 17:12:42
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Numele e tare ciudat,se mantuieste un neam daca isi contruieste o catedrala?
Eu nu cred.

Noi,romanii din aceasta tara,mi se pare ca ne aflam sub influenta unor idei dracesti si ne auto-distrugem tara cu oamenii de aci.
In loc sa vedem cum ne distrugem noi insine,vedeti de exemplu ce se intampla cu salariile proaste date medicilor ,profesilor,etc care sunt si datorita deciziilor luate in Parlamentul actual,dar si datorita coruptiei din Romania,ca datorita acelei coruptii sunt bani putini la buget,dam vina pe altii.Ba pe UE,ba pe Rusia,ba pe SUA,ba pe FMI etc.
Care mai e diferenta intre Iran si Romania,din punctul asta de vedere nu se zice parca si prin Iran tot asa ca merge treaba rau sau din cauza SUA,Rusiei,UE etc si in Romania mi se pare a inceput sa se intample la fel.

Catedrala "mantuirii neamului"?
Cred ca neamul romanesc ar putea mai intai sa inceapa sa se mantuiasca cu ajutorul lui Dumnezeu lasandu-se ca un inceput de coruptie (care include si hotia) adica.
Nu cred ca se mantuieste un neam construindu-se o catedrala.

Nu ii construim noi casa lui Dumnezeu,ca Dumnezeu e fara sfarsit si Dansul tine toate,El iti face tie casa...
Biserica e lacas unde sa fie credinciosii protejati de vant,de ploaie,de soare,de galagie sa asiste la Sfintele Slujbe,lacas de inchinare.

Last edited by mihailt; 23.06.2011 at 17:16:12.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2011, 18:01:47
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
85% din populatia acestei tari este ortodoxa, deci acestia au dreptul sa-si finanteze catedrala, chiar si indirect, prin stat, politicieni, primarii, etc.
Foarte bine, atunci BOR sa faca bine si sa se rezume la banii alocati cultelor, din care ia 85%. De ce ii mai trebuie suplimentari de fonduri? Daca tot bateti moneda pe partea cu 85% ortodocsi.

Si ia zi, nu zicea Patriarhul ca nu va lua un ban de la Stat pentru catedrala? Cand a mintit? Atunci sau acum?

Citat:
Daca o minoritate ca tine spune NU, atunci si noi putem cere retrocedarea averilor monastiresti si bisericesti, de la Cuza in coace , si s-a rezolvat si dilema ta.
Niste istorie nu vrei sa citesti, inainte sa vorbesti prostii? Hai sa iti spun care e treaba cu secularizarea:

1. BOR nu exista in momentul secularizarii. Asa ca si daca am avea sa dam ceva inapoi, nu am avea de dat la BOR.

Averile manastiresti din Tarile Romane nici macar nu apartineau romanilor, ci Patriarhiei de la Constantinopole, care dispunea de ele dupa bunul plac.
Conducatorii Bisericii din epoca aia nici macar nu erau romani.

2. Legea secularizarii data de Cuza prevedea o compensatie unica de 82 milioane piastri turcesti (o suma imensa pentru vremea aia), platita catre Constantinopol.

In plus, Statul roman se angaja sa investeasca 10 milioane de piastri in construirea unui spital si a unei scoli laice, tot la Constantinopol

3. Manastirile romanesti erau atat de patriote, ca timp de sute de ani, aproximativ jumate din veniturile lor s-au scurs catre Atos. Apropo, vrei sa va dam inapoi si sclavii manastiresti si clacasii? Sau va multumiti doar cu bani?

Compensatia nu s-a mai platit pana la urma, pentru ca Carol I s-a saturat de pretentiile aberante ale clericilor si i-a trimis la plimbare. Nu le-a ajuns suma propusa in lege, au cerut cam de 4 ori mai mult cat a platit SUA pentru Alaska (echivalentul a 9 tone de aur).

In concluzie, drag ortodox, Statul nu datoreaza nimic unei institutii careia nu i-a luat nimic, avand in vedere ca la momentul in care secularizarea a avut loc, institutia respectiva nu exista.

Asa ca nu mai crede pe nemancate comunicatele BOR, si pune mana pe niste carti de istorie. Ai mare nevoie.

Citat:
Sanatate ia omul de apeleaza la Biserica si la slujbe, cu credinta ca va fi ajutat. Nu ceri , nu primesti. Oricum nu geaba se spune "unde dispare o biserica, apar 100 de spitale de nebuni "
Lasa-ma cu "credinta ca va fi ajutat". Eu vreau sa vad studii stiintifice, din alea cu dublu-orb, care arata ca bisericile chiar ajuta la sanatate. Pana atunci, vorbim vorbe. Stiu ca va place, dar nu inseamna ca sunt si adevarate.

Si nu, un proverb nu e un argument. Au vad oameni care se calca in picioare pentru moaste sau apa sfintita. Sa inteleg ca ala e exemplu de sanatate mintala?

Citat:
Iti imaginezi psihologic ca partea ta se duce unde vrei tu , iar ce se duce la Catedrala este partea noastra, a celor 85% crestini ortodocsi ai acestei tari.
Serios? Imi imaginez? Psihologic? Nu fizic? Esti sigur? Si asta inseamna ca se si intampla in realitate?
Pai hai, facem un exercitiu: ia imagineaza-ti tu ca de maine populatia lumii devine ortodoxa, si pe deasupra, si romani. Ia vezi, se intampla?

Citat:
Hristos ne-a adus legea, a cladit si Biserica, dar ca oameni materiali ce suntem avem nevoie si de edificiul unde noi crestinii ortodocsi sa se ne putem intalni . " Cand doi sau trei se roaga in numele meu la Tatal,..., rugaciunea lor va fi implinita " AI vrea sa iti oferim tie confort psiho si sa ne adunam in poieni ?
Adica daca nu aveti unde sa va adunati in prezent, si va trebuie fix mastodontul ala? La fiecare colt dai de o biserica.

De ce sunt secte care nu iau un ban de la Stat, dar tot sunt in stare sa construiasca biserici? Sau a zis Iisus ca trebuie construite neaparat cu bani de la Stat?

Citat:
Catedrala implica o arhitectura superioara celei simple, bisericesti. Toate patriarhiile au o catedrala ! De ce nu te duci tu in tara altora sa tipi ca nu vrei catedrale ?
Patriarhia are deja catedrala. Iti desenez o harta sa afli si tu unde e?

Pai nu stiu. Sa fie oare pentru ca platesc taxe in Romania? Taxe din care ma astept sa se construiasca scoli si spitale, cu profesori si medici platiti decent? Nu de alta, dar prefer sa merg la medic daca sunt bolnav, nu la popa.

Citat:
Cu Dumnezeu nu faci afaceri !
Zi-le asta si la popi, ca ei in numele Domnului tot cer.

Citat:
Tu practic ai o problema legata de acceptarea dumnezeirii. Esti ateu ! Fiind atat de minoritar, de ce te pui in poarta cu majoritatea ? Ai sa mori luptandu-te fara folos !
Calitatea de adevarat/fals al unei afirmatii nu se stabileste prin vot popular.
Si nu am o problema cu Dumnezeu pe acest thread, am o problema cu cei care imi baga mana in buzunar in numele lui Dumnezeu. Intelegi diferenta?

Citat:
Megalomania nu-mi place nici mie si ma rog ca viitoarea Catedrala a Neamului sa nu fie asa ceva. Poate fi mare, ca-i catedrala, poate fi un monument de arta crestin-ortodoxa, insa nu poate fi o constructie paranoica..Si , la harul Bisericii Ortodoxe, nu cred ca va deveni asa ceva.
Sa inteleg ca te certi pe aici cu mine si nici macar nu ai vazut macheta, si nu stii dimensiunile? Esti cam neinformat, pentru cineva care s-a implicat intr-o discutie pe tema asta.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2011, 18:24:08
N.Priceputu
Guest

Implicit

Faptul că se ridică această Catedrală se datorează în mare parte energiei și tenacității Patriarhului, care și atunci când a fost mitropolit a finalizat multe proiecte. Nu numai de ridicare de biserici (necesare), ci și de asistență socială ș.a. Și pentru asta merită toată stima.

A spune că din cauză că se face catedrala nu avem noi bani de spitale... drumuri, educație ș.a.m.d. mi se pare incorect. De fapt, dacă și în domeniile astea am avea oameni ca patriarhul, horătărâți și dornici să finalizeze astfel de proiecte, cinstit, fără șpăgi și licitații trucate, bani s-ar găsi. Știm bine cât de puțin se accesează din fondurile europene.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2011, 22:21:18
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
A spune că din cauză că se face catedrala nu avem noi bani de spitale... drumuri, educație ș.a.m.d. mi se pare incorect. De fapt, dacă și în domeniile astea am avea oameni ca patriarhul, horătărâți și dornici să finalizeze astfel de proiecte, cinstit, fără șpăgi și licitații trucate, bani s-ar găsi. Știm bine cât de puțin se accesează din fondurile europene.
Un om intreprinzator si capabil, fara indoiala.

Problema nu e ca din banii alocati cultelor 85% merg la BOR, care face ce vrea cu ei. Asta e legea, asa se face.

Problema e ca pe langa banii astia, se dau bani cu nemiluita pentru biserici, cel mai des din fondul de urgenta. Ala care ar trebui sa acopere inundatii, cutremure, etc. Ti se pare OK? Mai mult, ce spune asta despre BOR, care accepta banii astia, desi stie foarte bine de unde vin?

In plus, BOR are o multitudine de afaceri, infloritoare si ele, datorita capacitatilor manageriale ale lui Daniel si a celor cu care lucreaza. De ce nu foloseste banii aia pentru Catedrala? Oricum nu ii ia nimeni un ban impozit pe ei.

Cat despre opera sociala a BOR, e o gluma, daca ne uitam la cifre. Pe 2010, BOR, care acceseaza 85% din banii pentru culte, a cheltuit pe caritate fix cat a cheltuit si Biserica Catolica din Romania. Asta ar trebui sa iti dea o idee despre opera sociala a BOR.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2011, 22:31:57
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Problema e ca pe langa banii astia, se dau bani cu nemiluita pentru biserici, cel mai des din fondul de urgenta. Ala care ar trebui sa acopere inundatii, cutremure, etc. Ti se pare OK? Mai mult, ce spune asta despre BOR, care accepta banii astia, desi stie foarte bine de unde vin?
Nu mi se pare OK, dacă ăsta e adevărul. Pari a fi foarte bine informat în privința asta. Dar atunci când judeci, corect este să asculți și partea acuzată; care nu e prezentă și nu are cum se apăra.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 01:24:42
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu mi se pare OK, dacă ăsta e adevărul. Pari a fi foarte bine informat în privința asta. Dar atunci când judeci, corect este să asculți și partea acuzată; care nu e prezentă și nu are cum se apăra.
Pai am auzit-o. Ca s-a discutat treaba asta cu reprezentanti BOR de fata, de mai multe ori.

Raspunsurile au fost toate demagogie pura: ba ca e in contul secularizarii (istoric incorect, si ei stiu asta, deci mint cu buna stiinta), ba ca "lumea" asa isi doreste de fapt, ba ca e vorba de mostenirea "spirituala" a poporului.

Crede-ma, au avut ocazia, de nenumarate ori, sa vina cu o explicatie care are sens. Nu au facut-o.

Daca eram ortodox, mi-ar fi fost rusine in fiecare moment in care cineva de la BOR spunea ca vorbeste in numele meu.
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 10:43:40
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
Cat despre opera sociala a BOR, e o gluma, daca ne uitam la cifre. Pe 2010, BOR, care acceseaza 85% din banii pentru culte, a cheltuit pe caritate fix cat a cheltuit si Biserica Catolica din Romania. Asta ar trebui sa iti dea o idee despre opera sociala a BOR.
Apropo de caritatea BOR-ului, citisem pe undeva ca anul trecut suma echivalenta ajutoarelor date persoanelor nevoiase de catre BOR a fost de 30 de lei. Intrebare pentru clasa a parta: cat se poate deplasa un Audi daca in rezervor se pune benzina de 30 de lei?

PS CMN este absolut necesara. Trebuie sa prindem Grecia din urma! Acolo sunt biserici peste tot!
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 10:49:34
ai2 ai2 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Pe de alta parte tu votezi pentru desi esti destul de dezinformat! Ce s-ar face BOR-ul fara ignoranta enoriasilor? Fara pretentii prea mari, zi-ne cate biserici au dat faliment pe timp de criza. Eventual poti sa faci un calcul cate becuri trebuie sa fie intr-o biserica pentru a justifica taxele percepute fara discutie pentru botezuri nunti sau inmormantari.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 10:55:46
ai2 ai2 is offline
Banned

Implicit

Va tot plangeti ca averile manastiresti au fost secularizate fara sa stiti ca n-au apartinut BOR, ba chiar au fost date cadou si nu mai apartineau "Romaniei". In fine! Detalii istorico-religioase. Cum explicati totusi ca dupa asemenea act de agresiune la adresa bisericii care nu exista, romanii au dus-o mult mai bine?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catedrala Mantuirii Neamului adrian_ortodox Intrebari utilizatori 3 22.08.2011 22:35:00
Catedrala Mantuirii Neamului blue_cat Biserica Ortodoxa Romana 272 22.07.2010 16:46:46
Catedrala Mantuirii Neamului anavictoria Biserica Ortodoxa Romana 19 25.02.2010 23:42:41