![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Repet, toate confesiunile crestine avand ca baza comuna Evanghelia, nu putem spune ca una sau alta este mai buna ori ca se apropie mai mult sau mai putin de Dumnezeu. Diferentele consta in modul de predicare a cuvantului. Atat ortodoxia cat si catolicismul sunt pline de simbolistica si de obiceiuri, traditii, lucruri care noua azi ne par aiurea, fara inteles, plictisitoare, pentru oameni de astazi este suficient sa auzim si intelegem, dar in trecut, nu era suficient sa le vorbesti despre Dumnezeu sau Hristos, nu toti oamenii erau stiuitori de carte, pentru a intelege si memora scene din Biblie era nevoie de picturi reprezentative, noi azi le consideram chip cioplit, uitati ca ele au contribuit in mare parte la raspandirea cuvantului si a crestinismului totodata. Oameni trebuie sa inteleaga si sa invete din greselile istoriei, toti avem acelasi tel comul, trebuie sa depasim diferentele, sa le trecem cu vederea sa ne respectam intre noi nu sa ne catalogam in functie de confesiune sau sa ne contrazicem pe te tema "care este mai buna sau mai rea" , " se merita sau nu sa schimbi confesiune" etc. Pur si simplu nu conteaza de care parte esti, poti sa fi om bun, sa mergi pe calea corecta, indiferent daca esti penticostal, ortodox, catolic, adventist sau orice altceva, tot asa poti fi si rau indiferent de care de care parte esti ,cu siguranta exista oi negre in fiecare confesiune. Cat despre Botez, ii inteleg simbolistica pentru crestini, este taina prin care se obtine iertarea pacatului stramosesc , fiind savarsit de cate preot in numele Sfintei Treimi prin cufundarea in apa. Cu alte cuvinte pentru crestini este poarta de intrare in imparatiea lui Hristos. Eu ma intreb, oare miliardele si miliardele de oameni care nu sunt crestini deci nu au primit taina botezului si cu siguranta s-au aflat si oameni drepti si buni printre ei care au facut lucruri marete, la ei Dumnezeu nu o sa se uite din cauza unui simplu obicei, atunci unde este obiectivitatea in judeacata LUI? Eu cred ca nu este asa, noi ne pripim in concluzii, ne complicam in obiceiuri crezand ca doar asa putem intra in viata vesnica si uitam adevaratul scop: sa fim buni cu noi insine si cu celelalte fiinte din jurul nostru, iar asta sunt convins ca o sa ii placa si LUI. Last edited by marius0987; 21.08.2011 at 23:58:13. |
|
|||
|
|||
![]()
Initial nu am vrut sa-ti raspund....pentru ca am vazut intentia cu care ai pus intrebarea.....si m-am gandit ca nu are rost... doar daca ai fi cautat sensul cuvantului "ortodox" , cuvant cu care au fost numiti cei care au ramas in dreapta credinta...si nu ar mai fi trebuit sa intrebi de vechimea ortodoxiei...
"Cuvântul „ortodox” provine din două cuvinte grecești: „orthos” (drept, corect sau adevărat) și „doxa” (glorie, onoare, laudă, închinare) și este în general folosit cu sensul de „închinare adevărată”, dar și ca „doctrină, învățătură adevărată” pentru că cele două sensuri sunt strâns legate. Termenul de „ortodox” a fost folosit pentru a arăta diferența dintre învățătura corectă a bisericii creștine timpurii instituită de apostolii lui Hristos și învățăturile noi, eretice sau eterodoxe introduse mai târziu." Apoi m-am gandit sa-ti spun doar sa iei aminte la cuvintele Sf.Apostol Pavel: „Căci umblăm prin credință, nu prin vedere” (A doua epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 5.7) Degeaba vezi multe raspunsuri clare si atat de frumoase.... pe unele din ele nici nu le iei in seama.... In cele din urma m-am gandit ca nu e cazul sa judec eu in nici un fel ce este in sufletul tau....doar Dumnezeu va face asta cu noi toti...si sa-ti dau raspunsul pe care mi l-ai cerut. Iata-l:Cat este de veche Biserica Ortodoxa Daca esti luteran, Biserica dumitale a fost infiintata de Martin Luther, un fost calugar catolic, in anul 1517. Daca apartii Bisericii Anglicane, aceasta a fost infiintata de Henric al VIII-lea, in anul 1534, pentru ca Papa nu i-a acordat dreptul de divort si de a se recasatori. Daca esti presbiterian, Biserica dumitale a fost infiintata de John Knox, in Scotia, in anul 1560. Daca esti protestant-episcopelian, religia dumitale este o ramura desprinsa din Biserica Anglicana, infiintata de Samuel Seabury in coloniile americane, in Secolul al XVII-lea. Daca esti congregationist, religia dumitale a fost infiintata de Robert Brown, in Olanda, in anul 1582. Daca esti romano-catolic, Biserica dumitale a crezut in aceeasi invatatura crestina mostenita de la Sfintii Apostoli ca si Biserica Ortodoxa, timp de 1.000 de ani, deoarece timp de mai bine de un mileniu nu a existat decit o singura Biserica. Din pacate, in 1054, Papa de la Roma s-a rupt si despartit de celelalte 4 Patriarhii Apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim), schimbind Crezul si considerindu-se pe el insusi ca infailibil. Deci, Biserica dumitale are o vechime de 951 de ani. Daca esti metodist, religia dumitale a fost infiintata de John si Charles Wesley, in Anglia, in 1774. Daca esti mormon, religia dumitale a fost lansata de John Smith, in Amsterdam, in 1606. Daca apartii Bisericii Reformate, fondatorul ei a fost Michelis Jones, in New York, in 1628. Daca faci parte din Armata Salvarii, aceasta secta a fost infiintata de William Booth, in Londra, in 1865. Daca apartii Bisericii Crestine Stiintifice, aceasta a fost infiintata de d-na Mary Baker Eddy, in 1879. Daca apartii uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele de Biserica Nazarineanului, Evanghelia Penticostala, Biserica Sfintiei sau Martorii lui Iehova, religia dumitale este una dintre sutele de secte infiintate de oameni in ultima perioada de 100 de ani. Daca esti crestin ortodox, religia dumitale a fost infiintata in anul 33, de catre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu s-a schimbat cu nimic, de atunci si pina acum. Aceasta Biserica este veche de 1972 de ani. Preot prof. dr. Miron Dan, Hamburg |
|
|||
|
|||
![]()
Saracul Knox,nu a stiut ca de fapt lupta contra unora care si ei erau nascuti mai tarziu,rupti la randul lor din altii.Banuiesc ca daca ar fi intrebat cine a avut dreptate in Marea Schisma, ,,complexitatea" raspunsurilor l-ar fi lasat perplex.Oricum catolicii au fost de vina,parerea ortodocsilor.Aici Knox cred ca i-ar fi simpatizat teribil pe rasariteni :) Nu imi aduc aminte sa-l fi invitat cineva din Rasarit pe Knox la o asemenea discutie iar cum pentru marea majoritatea a vesticilor Europa se termina pe undeva pe la Budapesta,erau sanse reduse sa afle de unul singur de existenta parerii ortodoxe.Si uite asa s-a scris istoria,ce drama shakesperiană :) PS: pe anumite aspecte situatia a ramas neschimbata si in prezent.
Pe insula Mull,a fost pusa la dispozitia comunitatii ortodoxe romane fosta biserica dedicata sfintilor Ninian si Cuthbert.Odata cu praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost impodobita cu icoane si am inteles ca va fi prima manastire ortodoxa din Scotia,care va apartine in intregime BOR.In ajunul Adormirii Maicii Domnului,Biserica Scotiei,reprezentata la intalnire prin Adah Younger,a pus la dispozitia comunitatii romanesti biserica din Shettleston pentru o zi a ,,Portilor Deschise" in care au fost promovate obiceiuri si traditii romanesti precum si prelegeri despre credinta ortodoxa.Au asistat atat romani cat si scotieni si a fost foarte frumos. Ultimii,scotienii,habar nu au despre anumite pareri vehiculate,de exemplu pe acest forum,cu privire la credinta lor.Ar ramine surprinsi,ca sa fiu bland.O sa si explic de ce. Acum ceva vreme a mai vizitat cineva de aici,o personalitate publica,acele plaiuri indepartate si a povestit urmatoarea intimplare: ,,Acum ceva timp, vizitam catedrala din Perth, Scotia. Ghidul meu de ocazie era o doamna amabila din congregatia locala. La un moment dat, am intrebat-o cine era in acel moment "capul (the Head) bisericii prezbiteriene". Stiam ca prezbiterienii - versiunea scotiana a protestantismului calvinist - au o conducere colegiala, General Assembly, dar eram curios sa stiu cine este liderul public al acestui grup. Doamna m-a privit uluita, asa cum probabil il va fi privit vicarul acela englez din secolul al XVIII-lea pe detinutul ignorant care tocmai ii marturisise ca nu auzise niciodata de Isus. "Sir, - mi-a spus ea dupa cateva clipe lungi de tacere - our Head is Jesus Christ." As fi extrem de curios cum ar reactiona daca ar citi ce se posteaza pe aici.Soc si groaza banuiesc,poor lads :) Last edited by Scotland The Brave; 22.08.2011 at 03:04:41. |
|
|||
|
|||
![]()
Cand aud chesti de gen Iisus nu a fost impotriva religilor s-au nu sa certat pe aceste teme ma gandesc cat de ignorant poti fi sa crezi asa ceva! Iisus a trimis cei doisprezece apostoli sa predice care au format biserica si a zis mereu ca e o singura cale de mantuire. Prin credinta in el! Deci cun nu a format o religie? Apoi a dat bisericii puterea lui de a ierta pacatele puterea de a arata adevarul! De aceea ne spune sa ne ferim de invatatorii falsi care vin sa rupa credinciosii din turma ! Penticostalii sunt niste spiritisti crestini care se joaca cu puteri mai mari ca ei. Franta si Germania din cate stiu eu ii declara secte si pe ei si pe martori. Pe ei ca nu au o teologie stabila si se joaca cu mintea oamenilor! Statul nu are nevoie de oameni posedati! Am aratat ca penticostalii din America sunt mai avansati confirmand opinia unui penticostal roman. Topaie , rag si se zvarcolesc mai febril. Romani penti mai au pana sa ajunga acolo. Pe you tube un filmulet facea comparatia de zgomote dintre niste penti care rageau si posedatul din filmul Iisus din Nazaret de Zefirelli. Diferenta era minima!
|
|
|||
|
|||
![]()
Acum am si putin timp la dispozitie si revin la un verset arhicunoscut peste care penticostalii si nu numai trec cam repede cu vederea!
Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul (adica dispare sau nu mai predica sau nu mai e buna si sareaza fara gust etc etc), prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara(e aiurea dar penticostali au un singur raspuns : prin puterea lor)? Atunci nu mai este buna la nimic decat sa fie lepadata afara si calcata in picioare de oameni. (Mat.5:13) In schimb Biserica ortodoxa a sarat mereu .istoria arata acest lucru (chiar un penticostal de pe acest forum arata ca ei sunt infintati dupa anul 1900) la fel ca si biserica catolica. interesant ca un catolic spune : papa e impotriva oricarui teme privind hirotonirea femeilor. Dar daca urmatorul papa nu va mai fi impotriva acestor teme si va pune in biserici preoti de sex feminin? Iata cum biserica lor e cam subreda din acest punct de vedere! Interesant ca Dumnezeu ne asigura :8. Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: "Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. 19. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. 20. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului." Amin.Numai aceste 3 versete arata lamurit ca protestantismul si neoprotestantismul sunt niste facaturi in cel mai bun caz omenesti! Arata ca Dumnezeu va ajuta biserica mereu (nu in anumiti timpi) arata continuitatea biserica mai ales ca spune : tot ce v-am poruncit. Acest invatati-i nu se refera la Nt asa cum prost spun protestantii ci se refera la oamenii crestini la comunitatea crestina! Mai ales ca nici o episcola nu se mandreste cu acest rol si Nt este selectat deabia prin sec 5!!! Chiar si dogma adventa cade deoarece se spune :tot ce v-am poruncit! Nu spune : cele 10 porunci si legea veche care le gasiti usor in Vt! I n momentul cand acesti crestini dispar si pamantul nu mai e sarat biserica este biruita si ea nu mai poate reveni la adevar cf (prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara?) Exista doar doua biserici adevarate care sunt de la inceput. Aceste biserici cred in Sfanta Treime si au cea mai buna teologie cele mai bune carti despre morala si despre crestinism! Ele au predicat mereu despre Dumnezeu fara intrerupere si au crezut mereu in acelasi lucruri. Nu au fost zidite pe pamant miscator (nisipos). Nu au invatat pe oameni sa latre ci le-a insuflat oamenilor frica de Dumnezeu! atunci vei intelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu. (Prov.2:5) Last edited by Neaguu; 22.08.2011 at 10:39:22. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desi cred ca erau putine sanse, apoi au incercat sa impuna ideile calvine si ortodocsilor, chiar s-a tinut un sinod ortodox pentru a condamna ideile protestante ajunse si in ortodoxie. In legatura cu acea poveste cu fondatorii unor culte, se refera la cine a fondat acel cult, nu la ce crede acel cult. Evident ca toate cultele crestine cred in Iisus (fiecare cum crede), dar fara acel fondator probabil nu mai aparea acel cult. De exemplu in cazul adventtistilor, daca nu era Miller cu profetia sa nu existau adventistii de azi. La fel in cazul lui Luther, daca nu era el poate azi nu exista protestantismul. la fel si in cazul altor culte care nu au o istorie pana pe timpul Apostolilor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar, printre picaturi, si ceva gramatica romana ar fi de mare folos. Acolo, in cartea de gramatica, vei descoperi ca pluralul lui „chestie” este „chestii”. Cu doi de i. Asa ar fi trebuit sa scrii tu in postarea de mai sus: „chestii” Vei mai descoperi ca „s-au” se scrie si cu cratima si fara. Insa este o regula pentru scrierea fara cratima, adica asa: „sau”. Pune-ti intrebarea: se poate inlocui cu „ori”? Daca se poate inlocui, trebuie sa scrii fara cratima. E simplu. Asa ar fi trebuit sa scrii tu in postarea de mai sus: „sau” In schimb „sa”, de la „sa certat” se scrie cu cratima. Adica: „s-a certat”. Nu-ti mai spun regula ca mi-e frica sa nu te fac mai lenes decat esti. Asa ca pune manuta pe carte. Sau, daca doresti, iti pot oferi meditatii. Zece €/oră. E ieftin P.S. - Intr-o postare ulterioara voi scrie despre beneficiile citirii Cărtii |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din punctul de vedere ortodox nu prea se face prozelitism, se considera ca vine in Biserica Mantuitorului doar cel ce aude cuvantul si este ales inainte pentru vrednicia sa de catre Mantuitor (asta in afara de cei ce se nasc si sunt botezati in familii ortodoxe). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si e evident ca aceste idei provin de fapt din randul (neo)protestntilor, care neavand o istorie pana la Apostoli nu pot spune ca exista doar cultul lor cel adevarat, pentru ca pana atunci au fost celelalte biserici (BO, BC), iar Mantuitorul a spus ca Biserica Sa nu va fi daramata niciodata. Deci nu putea fi o pauza de 2000 de ani de la Mantuitor la cultul infiintat de putin timp. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Calatoria spre Ortodoxie si dinspre Ortodoxie | ioanna | Morala Crestina | 76 | 14.06.2015 08:40:05 |
Mic predicator penticostal!! | Templier Knight | Secte si culte | 35 | 20.12.2011 20:26:24 |
Sfatui-ti-ma, va rog! | smal27 | Generalitati | 46 | 24.10.2011 21:33:30 |
Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante? | elom | Secte si culte | 353 | 26.08.2011 13:18:45 |
|