![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajuta! Last edited by stefan florin; 02.01.2012 at 23:55:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Am găsit și eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ți le scriu pe rând" (Luca 1,3) Zice sf. ev. Luca că "în cartea lui sunt trecute cuvintele lui Dumnezeu", ori zice că "în această carte sunt propriile cercetări umane"? Conform teoriei tale ar trebui să aruncăm la gunoi Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor care continuă demersul lui, deoarece e "rodul cercetărilor unui om înțelept și atât"! Acum ce faci? Îi numești pe Solomon și Luca "sectari", "protestanți" și "eretici" căci interpretează "după mintea lor" adevărurile dumnezeiești? Îi scoți din Biblie pe acest motiv? Și ce pui în loc? Sfânta Tradiție bizantină? "În prima perioadă a filosofiei bizantine, cea mai remarcabilă personalitate este Ioannes Philoponos, profesor la Universitatea imperială și erudit comentator al lui Aristotel. În opera sa principală „Despre eternitatea lumii”, Philoponos susține – cu argumente, nu teologice, ci împrumutate din filosofia lui Aristotel – că.... sufletul odată separat de corp își duce viața singur." (Ovidiu Drîmba - Istoria culturii și civilizației, vol. IV, p.309) Poți s-o spui de trei ori și să-ți faci șapte cruci, eu tot Scriptura o cred în ce privește mortalitatea și nu pe Platon & Aristotel! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Și m-am sârguit în inima mea să cercetez și să iau aminte cu înțelepciune la tot ceea ce se petrece sub cer" (Eclesiast 1:13). Ce nu intelegi la versetul asta? E atat de clar! Dar tu prietene nu vrei vezi. E rea vointa! Va bazati invatatura adventista constatarea a unui rege (mortii nu stiu nimic...), fie el si intelept cum a fost Solomon. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.ccel.org/s/schaff/encyc/encyc06/htm/iii.lvii.xxxii.htm The chief work of this author still extant is his De aeternitate mundi (ed. V. Trincavellus, Venice, 1535), assailing Proclus, Aristotle, and Plato, and seeking to explain the creation rationally without the aid of the Bible. Deci ce face el acolo ? Incearca sa explice creatia fara ajutorul Bibliei. De ce nu pui tot citatul din ce a zis Dl Drîmba ca sa vedem si noi despre ce este vorba. Ce legatura au Platon ,Aristotel etc cu Biblia ? Ce daca au ajuns la aceeasi concluzie asta inseamna ca noi trebuie sa credem ceva diferit ? Căci David zice despre El:"Totdeauna am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca să nu mă clatin. De aceea s-a bucurat inima mea și s-a veselit limba mea; chiar și trupul meu se va odihni întru nădejde. Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad (Hades), nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune. " Deci el, fiind prooroc și știind că Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să așeze pe tronu-i din rodul coapselor lui, Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. deci daca Biblia ne spune ca sufletul Lui n-a fost lasat in Hades si ca trupul nu a putrezit cum poate fi sufletul trupul+suflarea de viata ? Ce legatura au filozofii greci cu asta ? Daca Iisus ne spune sa nu ne temem de cei care ucid trupul dar nu pot ucide sufletul cum poate fi sufletul trupul+suflarea de viata ? A furat Iisus ideea de la Platon ? Sau e mai firesc sa credem ca ceea ce sustii tu e gresit si ca sufletul e asa cum spune Ioan Damaschin : Sufletul este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa, invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma; se serveste de un corp organic si ii da acestuia puterea de viata, de crestere, de simtire si de nastere. Nu are un spirit deosebit de el, ci spiritul sau este partea cea mai curata a lui. Caci ceea ce este ochiul in trup, aceea este spiritul in suflet. Sufletul este liber, volitional, activ, schimbator, adica schimbator prin vointa pentru ca este zidit. Pe toate acestea le-a primit in chip natural, prin harul celui care l-a creat, prin care a primit si existenta precum si de a exista prin fire in acest chip. [SIZE=2]Pe cele necorporale si nevazute si fara de forma le intelegem in [/SIZE][SIZE=2]doua feluri. Pe unele le intelegem ca au aceste insusiri in virtutea fiintei lor, [/SIZE][SIZE=2]iar pe altele in virtutea harului. Unele exista cu aceste insusiri prin natura [/SIZE][SIZE=2]lor, iar altele in comparatie cu grosolania materiei. Dumnezeu are aceste [/SIZE][SIZE=2]insusiri prin fire; ingerii, insa, demonii si sufletele se spune ca sunt necorporali prin har si in comparatie cu grosolania materiei.[/SIZE] Last edited by iuliu46; 03.01.2012 at 12:35:48. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Poate pe mine nu mă crezi, iată ce zice un lutheran convertit la ortodoxie: „Probabil cele mai convingătoare indicii ale continuei influențe a filosofiei grecești asupra teologiei creștine sunt două doctrine creștine: doctrina nemuririi sufletului și doctrina absolutității lui Dumnezeu." (Jaroslav Pelikan - Tradiția creștină, vol I, p.72) Last edited by osutafaraunu; 03.01.2012 at 12:37:19. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu adevărat toate acestea le-am pus la inimă și inima mea le-a văzut: că cei drepți și cei înțelepți împreună cu toate faptele lor sunt în mina lui Dumnezeu. Nici măcar iubirea, nici ura nu o cunoaște omul; ci totul este deșertăciune înaintea oamenilor, Citeste toata cartea si o sa vezi ca tot ce se intampla pe pamant este desertaciune si nedreptate.Dar asta privind printr-o anumita prisma.Totul este desertaciune inaintea oamenilor inseamna "in ochii oamenilor " Iar la sfarsit se spune : Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om. Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele. Uite: Este un mare rău în tot ceea ce se face sub soare, căci toți au aceeași soartă și pe lângă aceasta inima oamenilor este plină de răutate și nebunia în inima lor dăinuiește toată viața lor și se duc în același loc cu cei morți; Daca citesti exact ce scrie intelegi ca Dumnezeu e nedrept.Daca patrunzi intelesul a ceea ce scrie dupa ce citesti toata cartea o sa intelegi ceva cu totul diferit.In ochii oamenilor tot ceea ce se face sub soare e un mare rau. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Haha! ![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Trice,am verificat si eu citatul din Pelikan in volumul I (le am si eu pe toate) si asa spune dar totusi el isi incheie opinia in urmatorul mod,as spune ca nu este ostil ideii in sine: ,,ceea ce credeau filozofii despre nemurirea sufletului nu era gresit ci incomplet" (pag.74,vol I).Afirmatia lui Tatian,citata de Pelikan,este in schimb extrem de interesanta.Anyway,eu as inclina,in cel mai fericit caz, spre abordarea lui Oscar Cullmann si probabil aici ne-ar separa doar un capat de ata :). Scuze pentru ,,interpolarea" mea dar stii bine cum sunt protestantii,cum le da cineva un citat cu privire la ceva din Sfanta Scriptura verifica ASAP :) O zi buna, urmaresc si eu cu interes argumentele invocate,in lumea crestina este un subiect de care multi se feresc, Cullmann remarca asta chiar cu privire la un dialog al sau cu un teolog de nivelul lui Karl Barth.Bye.
Last edited by Scotland The Brave; 03.01.2012 at 14:06:17. |
|
||||
|
||||
![]()
In primul rand La Multi Ani tuturor si fie ca Dumnezeu sa ne dea smerenie Lui cu pace si intelepciune.
Din cand in cand intru si citesc ce se mai scrie si uneori sunt gata sa ma implic. Apoi, dupa momente indelungi de gandire cu intrebari si raspunsuri care vin - cred - din mine insumi, renunt si ma retrag. Acum fac o exceptie si ma bag si eu, ca si cum ar insemna ceva in tot amalgamul acesta de dispute. Monologul din mine are loc cam asa: - Ce vrei sa scrii? - Despre ceea ce am invatat? - Si ce ai invatat? - Pai, din viata, din sfintii parinti, din sfanta liturghie... - Si acum stii? - Pai mai stiu cate ceva. - Crezi ca este suficient "cate ceva" pentru a schimba drumul cuiva cazut in inselare? - Nu eu pot schimba drumul, ci numai bunul Dumnezeu - Si care este rolul tau aici? Te ajuta sa te smeresti, sau umbli dupa laude, sa vada si altii cat de multe stii tu? - Nu stiu. In adancul sufletului, nadajduiesc ca parerea mea si a altora ce gandesc la fel, sa-i ajute intr-o zi pe cei care astazi nu vor sa inteleaga. - Oare? Te crezi un bun crestin? - Nu, nu sunt un bun crestin, desi as vrea sa fiu. - Si atunci ce astepti sa se intample, provocand pe "provocatorul" insusi? Vrei sa-l intreci in mandrie? - Dar eu nu vreau sa provoc pe nimeni. - In dialogul dintre doua tabere, orice atitudine este considerata o provocare. Consideri ca daca ei se afla in tabara voastra ortodoxa, aveti un atu in plus? - Nu avem? - Poate ca aveti. - Care ar fi acesta? - Spune tu. Ar trebui sa stii. Doar voiai sa intervii. Asta inseamna ca stapanesti ideea, intelegi credinta si voia lui Dumnezeu. - Smerenia? - Ce e smerenia? Tu esti smerit? - Nu, nu sunt? - Rabdarea? - Rabdareaaa... Daaa... Ia spune, cum stai cu rabdarea? De cand nu te-ai mai maniat? De cand n-ai mai spus - fie si in gandul tau - o rautate la adresa cuiva? - ... Poate blandetea? - Blandetea aflata pe acest forum este o spoiala. N-o ai nici tu si nu o poti afla pe aici. Fiecare crede despre sine lucruri pe care si le inchipuie doar. In viata de zi cu zi nu fac mare lucru din ceea ce spun, dar asteapta de la altii sa faca ceea ce ei insisi nu sunt in stare. Asa isi inchipuie ca Dumnezeu le mai iarta din pacate. Asta s-ar intampla daca intr-adevar vorbele lor ar prinde radacini, dar cam toate de pe aici sunt seminte aruncate in drum sau in calea pasarilor. Hai sa-ti spun ceva din sfantul Siluan: Un batran a avut o vedenie. Se facea ca se osteneste intr-una sa umple un butoi cu apa, dar care era spart. Si cu cat se ostenea mai mult, cu atat butoiul curgea mai tare. Asa si cu credinta. Daca nu facem ascultare de sfintii parinti si mergem dupa cum ne invata altii, ne ostenim in zadar, fiindca butoiul credintei va ramane vesnic gol. Deci? Ce ai hotarat? Mai vrei sa-ti spui si tu parerea? - Pai eu sunt pacatos, iar parerea mea poate m-ar ajuta mai mult pe mine decat pe altii. - Asa. Dupa care, ca din intamplare, vii sa vezi ce cred si altii despre asta, doar doar te mai lauda cineva... Crezi ca te ajuta cu adevarat? - Nu stiu. Asta numai Dumnezeu hotaraste daca si cat ajuta pe fiecare in parte. Eu vin si plec, iar laudele nu imi apartin mie. Fara Dumnezeu, si harul Lui, nu as fi in stare de nimic. Daca Dumnezeu ingaduie lucruri bune si rele, poate din ceea ce fac eu, chiar un lucru rau fiind, in mila Lui cea mare, il poate transforma intr-un lucru bun! - Ei, atunci Doamne-ajuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Tu nu vezi ca pasajele alea doua desfiinteaza toata doctrina voastra nefericita despre sufletul care e trupul+ suflarea de viata ? Au tradus aia in KJV "un suflet viu " si toti nefericitii au inteles ei "adevarul" .Gata sufletul este trupul + suflarea de viata. ![]() Daca Platon si Aristotel au fost oameni destepti si si-au dat seama ca e ceva inauntrul nostru care ne da identitate asta inseamna ca nu trebuie sa credem la fel pentru ca ei sant pagani ? Daca exista parti de adevar si in budism sau islam trebuie sa credem exact contrariul numai pentru ca ei sant pagani ? Biblia vorbeste despre Iisus coborat in Hades in duh in timp ce trupul era in mormant.Si a propavaduit duhurilor din inchisoare.Biblia spune : " Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune." referindu-se la Iisus.Deci inca o dovada ca sufletul lui Iisus a fost in Hades in timp ce era mort. Biblia spune "Nu va temeti de cei ce ucid trupul dar nu pot ucide sufletul " deci inca o dovada ca sufletul nu are cum sa fie trupul + suflarea de viata ci este ceva care supravietuieste mortii trupului.In sensul asta este nemuritor nu pentru ca Dumnezeu nu il poate ucide. Voi luati niste chestii ca "Toate sufletele fiilor și fiicelor lui au fost treizeci și trei." din VT si gata uite vezi ca sufletul este trupul + suflarea de viata ? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre moarte si pomenirea mortilor | AnnaEnache | Intrebari utilizatori | 42 | 13.06.2012 09:43:28 |
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. | bitza | Generalitati | 28 | 20.03.2011 02:05:27 |
Despre viata de dupa moarte | georgian_osa | Din Noul Testament | 30 | 14.03.2010 18:49:29 |
Marturii despre moarte | Iustin44 | Generalitati | 14 | 31.03.2009 23:59:56 |
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase | mara2008 | Generalitati | 1 | 20.05.2008 15:07:31 |
|