Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2012, 16:34:53
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kyrie Eleison Vezi mesajul
Va salut cu bucurie duhovniceasca, domnisoara. Va spun sincer ca nu cred ca am mai comunicat. Nu stiu sa ne cunoastem, eu am terminat deja facultatea, insa din cat am putut sa citesc pe acest forum, pot sa va spun ca va admir modul de gandire si va apreciez, sunteti in multe privinte un etalon.
Domnul sa va binecuvanteze!
Vă salut și eu cu bucurie duhovnicească! :)
Vă mulțumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase și sincere, pe care mi le-ați adresat! Mă bucură și mă încurajează ceea ce ați scris.

Domnul să vă binecuvânteze!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 16:48:58
Senior Member

Implicit Pr. Rafail Noica

[SIZE=4]„Am trecut prin mai multe faze, dar niciodată prin ateism. Am avut și aici o intuiție care nu m-a lăsat niciodată să neg, adică să mă opun gândului lui Dumnezeu. Dar multe dubii și neînțelegeri am avut. Am trecut, ca și mai toată lumea care caută, prin crize mai mult sau mai puțin adânci, care m-au condus la un rezultat mai mult sau mai puțin spectaculos. Unul dintre cele mai mari (sau poate cel mai mare) a fost revenirea la Ortodoxie și Bunul Dumnezeu, profitând de prostia mea, în loc să mă pedepsească – așa cum ne gândim noi că face Dumnezeu, fiindcă și noi ne facem un dumnezeu după chipul și asemănarea noastră de prea multe ori – mi-a descoperit Ortodoxia ca fiind firea omului.”[/SIZE]
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 16:53:58
Senior Member

Implicit

Tot din "Celălalt Noica" - o lucrare ce cuprinde mai multe conferințe, susținute de către părintele Rafail Noica, atunci când a venit în România pentru prima dată după revoluție:
„Am simțit că așa trebuie să mă întorc: să mă spovedesc, să mă împărtășesc. Și, spre uimirea mea, în zilele următoare – nu știu dacă numai în prima sau și în următoarele zile – am avut așa o trăire, pe care nici nu știu cum s-o descriu, dar așa o deschidere, așa o luminare, că am înțeles Ortodoxia ca fiind nimic altceva decât firea omului. Spun cu cuvintele de acum, atunci nici nu știam cum s-o exprim, dar așa o simțeam. Omul, prin fire, este ortodox. Chinez, libian, negru din Africa, pieile roșii, orice-ar fi el, prin firea lui este ortodox. Nu este vorba dacă Ortodoxia era mai adevărată decât protestantismul, dacă este mai adevărată, pur și simplu mai dreaptă, mai adâncă sau cea mai dreaptă sau cea mai adâncă etc. Ortodoxia este singura realitate a omului, este în firea omului. Această fire, puțin câte puțin, s-a conștientizat. Omul și-a pierdut-o prin căderea în păcat și Psalmul îl plânge pe om ca tot omul fiind mincinos, dar cred că trebuie înțeles oarecum ca traducerea în slavonă: „tot omul este minciună”. Omul, dacă nu și-a găsit – să vorbim într-un limbaj modern – identitatea lui, rămâne în minciună. Omul este minciună, până când, în Hristos, devine adevăr ca și Hristos Care S-a numit Adevăr.”
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 16:59:25
Senior Member

Implicit Tot din "Celălalt Noica"

„Deci, obiectiv, e rătăcire, subiectiv, Dumnezeu singur știe. Căci dacă nu m-aș fi îndepărtat, dacă n-aș fi trăit Ortodoxia ca un convertit, poate că n-aș fi putut niciodată să o văd în frumusețea ei strălucitoare drept singurul adevăr al istoriei. Nu trebuie nici să aibă nume, n-a trebuit nici să aibă geografie, dar așa a fost. Revenind la dialogul cu ceilalți, cred că, în primul rând, trebuie respectat omul chiar și-n smintelile și-n revoltele lui, căci cine știe de unde vin acestea și unde este rana. De multe ori, rana suntem noi, care am reprezentat greșit ceea ce credem. Deci, smerenie! Și, dacă este cu putință – și asta se simte mai mult decât se poate gândi – omului aceluia i se poate spune un cuvânt. Dacă sunt nesigur, îi spun în general un cuvânt de genul acesta: nu te poate convinge omul, nu căuta convingere de la om; începe cu rugăciunea, cere-I Domnului să convingă inima ta; eu pot să-ți spun mii de lucruri, dar nu de la mine vreau să te convingi, de la om, ca să te smintești mai târziu, mai ales acum, când ești bombardat cu tot felul de ideologii și filosofii și cu nedreptățile istoriei. În general, în Biserica ortodoxă care a păstrat noțiunea de ipostas, de persoană, problema trebuie pusă ipostatic, personal. De aceea, fiecare persoană trebuie să intre în dialog intim cu Dumnezeu. Esențial ne regăsim după aceea." (părintele Rafail Noica)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 17:02:05
Senior Member

Implicit Tot Pr. Rafail - împotriva relativismului

"În absolut, sunt doar două lucruri tranșante, care se exclud: adevărul și rătăcirea." (Pr. Rafail, în "Celălalt Noica")
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 17:03:18
Senior Member

Implicit

"Între creștini, trebuie să vedem pe fiecare ca pe un potențial mântuit." (Pr. Rafail Noica)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 18:08:26
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit Culai ~ OmuBun

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eu am observat.
Vroiam sa mentionez lucrul asta aseara cand tot pe topicul asta am observat ca nu mai are cont.

Dupa el nu plange nimeni..si e cu adevarat un om extraordinar si mai ales un bun ortodox, un exemplu pentru noi toti.

Ironica situatia, intr-adevar.
Si eu am observat... (Dorina, tii minte ca te-am intrebat de el?)
N-am vrut sa insist asupra lui pentru ca stiam ca vine dupa o perioada de convalescenta si cu siguranta ceea ce avea nevoie mai putin erau disputele de pe forum. Sper sa revina mai tarziu, cand se va simti mai bine, refacut din toate punctele de vedere.

Last edited by mirela.t; 14.02.2012 at 18:09:09. Motiv: titlu
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 17:41:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
În primul rând, apreciez sincer faptul că, în toate discuțiile la care participați - am observat de mai mult timp - dvs păstrați un limbaj civilizat, o atitudine tolerantă și deschisă. Sincer m-a întristat faptul că, așa cum ați observat, colegul AlinB m-a acuzat de "rătăcire", "gândire viciată" etc, deși ar fi putut spune simplu că nu-mi împărtășește opinia. Dumnezeu să vă ajute ca, în orice discuție - pe forum, sau în viața reală - să vă păstrați atitudinea actuală, adică să evitați cuvintele ce l-ar putea întrista pe celălalt.
Eu m-am referit doar la ceea ce spunea Alin despre ortodoxie, nicidecum la caracterizari. Daca ai observat nu am folosit cuvinte asemanatoare, desi ti-am adresat multe mesaje.
In legatura cu subiectul mesajului, toate religiile au cate ceva care e adevarat. Dar daca nu e adevarul intreg e tot zero, pentru ca altfel nu mai se tineau degeaba sinoade cand era doar un neadevar si restul de 99.9% adevarat (in cazul ereziilor). In schimb au mai multe instrumente de a ajunge la adevar (avand si Sfanta Scriptura), adica de a ajunge in Biserica.
Nu ma refer aici la mantuire, desi e o legatura stransa intre ele.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 18:08:36
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu m-am referit doar la ceea ce spunea Alin despre ortodoxie, nicidecum la caracterizari. Daca ai observat nu am folosit cuvinte asemanatoare, desi ti-am adresat multe mesaje.
In legatura cu subiectul mesajului, toate religiile au cate ceva care e adevarat. Dar daca nu e adevarul intreg e tot zero, pentru ca altfel nu mai se tineau degeaba sinoade cand era doar un neadevar si restul de 99.9% adevarat (in cazul ereziilor). In schimb au mai multe instrumente de a ajunge la adevar (avand si Sfanta Scriptura), adica de a ajunge in Biserica.
Nu ma refer aici la mantuire, desi e o legatura stransa intre ele.
Doamne ajută!
"Daca ai observat nu am folosit cuvinte asemanatoare, desi ti-am adresat multe mesaje."
Da, sigur că am observat. De aceea v-am scris că vă apreciez atitudinea deschisă și-mi face o deosebită plăcere să discutăm. :)

"In legatura cu subiectul mesajului, toate religiile au cate ceva care e adevarat. Dar daca nu e adevarul intreg e tot zero, pentru ca altfel nu mai se tineau degeaba sinoade cand era doar un neadevar si restul de 99."
Da, în această privință, sunt întru totul de acord cu dvs. De aceea, cred că trebuie să-I fim recunoscători lui Dumnezeu și să-I mulțumim întreaga noastră viață pentru darul minunat de care ne-a învrednicit: acela de a fi creștini ortodocși, de a putea cunoaște și trăi credința cea adevărată. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Cred că un alt mod de manifestare a recunoștinței față de Dumnezeul nostru, Cel Ce a binevoit să ni Se reveleze întrupându-Se pentru noi, este mărturisirea credinței pentru că, așa cum ați afirmat și dvs într-un alt mesaj, nu ne este îngăduit să-i lăsăm pe semenii noștri în neștiință sub pretextul toleranței și al iubirii, ci suntem datori să devenim, prin cuvintele noastre și prin exemplul personal, promotori ai Ortodoxiei în relația cu frații noștri creștini de alte confesiuni, iar în fața celor de alte religii, mărturisitori fideli și înflăcărați ai lui Hristos, Cel Care este unicul Adevăr absolut și Viața cea adevărată (cf. In14, 6).

Dumnezeu să ne ajute pe toți să rămânem statornici în credință și în dragoste pentru a fi vrednici de iubirea Sa!

Să aveți o seară binecuvântată!

Last edited by laurastifter; 15.02.2012 at 18:12:02.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 18:17:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.

Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”. Și atitudinea asta n-are nimic de-a face nici cu ”corectitudinea politică” (pe o invocă mulți pe-aici fără să aibă habar ce înseamnă), nici cu ”ecumenismul” (alt termen ”fantomă” vehiculat pe forum cu voioșie semidoctă).
Desigur, se pot posta si interpretarile docte ale "corectitudinii politice" si "ecumenismului". Din punctul meu de vedere am dat intelgerea corecta, doar daca nu se vrea relativizarea si a acestor cuvine.
Pasajul din Sfantul Nectarie se refera la neiubirea aproapelui. Iar Sfantul Nectarie spune de cei ce au ravna dar nu au cunostinta, adica nu cunosc invatatura Bisericii. Cred ca termenul e de zelotism.
Daca se sugereaza cumva ca sfantul Nectarie sau alti sfinti s-ar fi referit la conceptii moderne folosite azi e doar o intelegere gresita. Ravnitori fara cunostinta sunt considerati toti cei ce au intiat o erezie sau schisma. Probabil e scos din context, nu scrie exact la cine se refera, se poate sa nu se refere la ortodocsii zelotisti.

Iata si invatatura Sfantului Nectarie, cea adevarata. Titlul cartii sale este
"De ce Papa și supușii lui s-au despărțit de Biserica lui Hristos"
Iata si citatul din carte: https://apologeticum.wordpress.com/2...a-lui-hristos/
"Cei care cred primesc Duhul Sfant, Care constituie totdeauna asezamantul Bisericii, infatisand-o pe ea Una, Sfanta si Soborniceasca. Cine dar poate sparge aceasta unitate? Este zadarnica asadar pretentia unei legaturi exterioare si a unei alte credinte, mai ales a uneia respinse de Scripturi, pentru a asigura mantuirea celor ce cred in Domnul Iisus Hristos.
Daca (Sfantul) Fotie nu exista, cu adevarat n-ar fi existat nici schisma, insa n-ar fi existat nici Ortodoxie, nici popoare ortodoxe, ci ar fi existat o robie spirituala si un mod de gandire religios si etnic gresit. Pe amandoua acestea Fotie le-a salvat prin lupta lui impotriva invaziei apusene."

Last edited by catalin2; 15.02.2012 at 18:19:44.
Reply With Quote
Răspunde