![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât despre resentimente, te înșeli amarnic dacă ai început să crezi că un nume, o cifră și câteva mii de texte de la mediocru în jos mi-ar putea provoca emoții negative. Era un banc cu doctor care diagnostica orice patologie cu formula: "ai limbrici", indiferent dacă era vorba despre dureri de măsele, ficat sau o fractură. Într-un mod asemănător ai început să aplici și tu ștampila stigmatizantă "ecumenist".
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 30.08.2012 at 23:37:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum parca si mai mult m-as intoarce la Scriptura (si la cercetarea de sine...) ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uimit de ce ai scris nici nu am mai comentat primele 2 motive. In primul m-am recunoscut si eu.Al 2 lea e o conceptie care e folositoare pentru a nu mai vedea mereu fariseii in ceilalti . Dar al 3-lea motiv efectiv m-a uimit. Adica ori vei fi si tu combatut ,si cei de unde ai preluat citatul,la fel cum am fost si eu,ori am un fel execrabil de a vorbi,si nu intelege lumea de fapt ce vreau sa zic. Si eu consider ca simpla corectitudine ,desi nu e un lucru rau,trebuie insotita si de patosul inimii,pentru a produce cu adevarat efecte,atit in viata proprie cat chiar si in luminarea celorlalti. Mai pe scurt sustin ,ca tot ceea ce nu zideste , omoara. Si ca cel mai periculos ucigas e cel care crede ca de fapt construieste. |
|
|||
|
|||
![]()
Dragule meu primele doua citate sunt preluate din articole aparute in ziarul ,,Lumina" si prin urmare cine are chef de dispute sa protesteze in fata Patriarhiei.Cu privire la cele spuse de Parintele Serafim Rose cred ca sunt din cartea ,,Ne vorbește Părintele Seraphim Rose. Scrisori misionare".Si nu-ti face probleme,nu are cine sa ma combata mai tare decat individul pe care il vad in fiecare dimineata in oglinda la ceea ar trebui sa fiu si nu sunt.Fiecare are propriile sale schelete ascunse-n dulapul constiintei.Doamne ajuta!+
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Construieste unde: in sine sau in altii (mai prosti, de pilda sau mai putin iubitori...)? Chiar ma intereseaza raspunsul tau, daca tot ai lansat apoftegma. P.S. Ca un avans, opinia mea e ca de construit nu strica sa construim, intrucat se vede relativ usor unde curge sange si unde nu, iar asta aduce intelegerea erorii si, cu nazuinta de a cara lestul mai departe la pocainta, se poate nadajdui la oarecare reglaje mai fine... Zic si io... Cat despre cel mai periculos ucigas eu cred ca e altcineva. Cel ce construieste invata. Ucigasul, insa, omoara; stiind bine ce face. Si ii place, e multumit... Last edited by ioan cezar; 31.08.2012 at 00:07:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Habar nu am ce credeti voi dar ar trebui sa fim foarte constienti de anumite aspecte.Ma,eu chiar cred ca am inceput sa bat campii prea mult si prea des si ca am facut atat din Dumnezeu cat si din viata mea de credinta un fel de etern subiect de discutie si foarte rar unul pe care sa-l mai si traiesc.Consecinta cred ca va fi crancena daca nu imi dau pe fata cu apa rece a privirii directe a realitatii.Cred ca este cazul sa cam ma trag usurel spre o urgenta introspectie.Si cea mai buna introspectie este cea facuta in tacere,ca sa nu-mi alerge gandurile de autocompatimire prin viu grai.Cand ceva tinde sa te acapareze,iar constiinta nu prea te priveste cu blandete, atunci este bine sa te uiti cu mare atentie la acel ceva.Sa ne auzim cu bine oameni buni,Doamne ajuta+ Last edited by Pelerin spre Rasarit; 31.08.2012 at 00:34:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doar ca adevarata constructie este cea care dureaza,si se dezvolta,si ajunge sa fie o faclie si pentru ceilalti. Nu exista virtute interioara dobindita care sa produca amaraciune in relatiile cu ceilalti. Nu exista pacat infrint in interior,care sa nu ne faca mai buni fata de ceilalti. Nu exista singe si sudoare varsate in interior care sa nu ne umple cu dragoste pina la lacrimi pentru ceilalti. Absenta acestei priviri interioare ,duce la privirea ranchiunoasa catre ceilalti. Nimeni nu poate straluci inauntru si sa fie intunecat in afara. Pate fi discret in afara,asta da,dar nu poate fi posomorit,daca in sufletul sau este lumina. Ucigasul la care ma refeream este ucigasul propriului sau suflet. Caci Iuda a vandut pe Domnul si aceasta i se poate ierta,ca si lui Petru. Dar deznadejdea,aceasta nu i se poate ierta ,pentru ca s-a pus pe sine insusi in afara privirii smerite interioare ,si s-a considerat pe sine mai pacatos decat poate Dumnezeu ierta. El s-a ucis pe sine ,la propriu ca si la figurat ,pentru ca si-a ucis vocea interioara ,care indeamna la smerenie si lasare in voia lui Dumnezeu,si care cere iertare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi pare putin ciudata abordarea fariseilor moderni pentru ca fariseii prin "definitie" sunt cei care cunosc Legea la sange si dau aparenta respectarii ei pana in cele mai mici detalii. Deci nici vorba sa se planga ca ar fi slujba prea lunga, dimpotriva stau la slujba de la inceput pana la sfarsit ca sa arate cat sunt de piosi si sa fie admirati, nici vorba sa il denigreze pe Iisus, dimpotriva cunosc toata legea, traditia, dogmele si canoanele necesare pentru a-i pune la punct pe ceilalti si a-si atrage admiratia si respectul, nici vorba sa denigreze rugaciunea ci isi fac multe cruci si matanii mari pentru a se arata rugatori piosi si avansati in credinta, nu numai in biserica dar si in afara ei. Acesta este fariseul si nicidecum cel care protesteaza impotriva acestora. Cel cu protestul impotriva fariseilor a fost Iisus... Si apoi si altii... Last edited by Tartaruga; 31.08.2012 at 01:18:41. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si as mai lungi lista consecintelor: veselia/bucuria/"iubirea" tampa, increderea (nejustificata, ca sa nu zic bovina) in gandirea proprie (asa debila cum e, cata vreme e lipsita de privirea interioara scrutatoare foarte si incercata din greu), boala certitudinilor, incapatinarea asina (a oricarei inimi impietrite si a unei minti amestecate), mania de a da lectii tuturor (in special de "indreptare" in legatura cu Biserica), plutirea in desertaciuni de tot soiul etc. etc. Tot pacatul, domne, ce s-o mai lungim... Dar cand vine lacrima si inceputul efortului de despatimire "pe bune", cand incep sa rasara barnele in ochii proprii ca ciupercile dupa ploaie (ori ca rimele rosii din balegar - bucuria pescarilor!), cand te-ai prins ca n-ai scapat de fariseul din tine si totul a fost o minunata autoinselare bine teleghidata din intuneric, cand te gasesti in mod evident un candidat cu dosar barosan pentru iad, ei... atunci se schimba trebusoara, neica! P.S. Privirea interioara insa nu e suficienta in sine, ea insasi. Conteaza cine priveste (o minte in duh umilit sau vreun incantat de sine si un rupt de Dumnezeu) in sine, intrucat si narcisicul priveste in sine si gaseste ca e magnific si ca merita consideratii inalte. Si mai conteaza de cine e insotit omul care priveste inlauntrul sau... Si mai conteaza si unde se autoplaseaza privitorul: in buricul lumii sau in locul unde l-a pus cu adevarat Dumnezeu... Him... complicate lucruri... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dogmatica Patristica Ortodoxa | myself00 | Generalitati | 7 | 10.09.2012 19:23:37 |
Despre lectura, in general | Lilith23 | Generalitati | 26 | 15.06.2011 12:11:07 |
sentimentalism si un dumnezeu general | lareine | Generalitati | 0 | 31.12.2009 01:15:25 |
Sf. Andrei este sarbatoare cu rosu/mare in general? | sophia | Diverse Sarbatori | 3 | 13.11.2009 11:07:58 |
Scrisoarea unui general roman catre Nero,despre Hristos | ortodox4life | Generalitati | 18 | 14.10.2008 22:09:52 |
|