Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.09.2012, 10:24:45
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Esti botezata in Hristos? Da sau nu.
Daca nu esti botezata, se limpezesc apele pentru toti, inclusiv pentru tine.
Daca esti botezata, iarasi se limpezesc.

Asadar?...
(Daca propovaduiesti dragoste, Adriana, arata ca esti demna de asta: marturiseste curajos!)

P.S. Dragostea mea pentru tine, ca om crestin vorbesc, nu scade nici nu creste daca esti botezata sau daca nu esti. Nu sunt ortodoxist, ci, prin Marea Mila a Domnului, eu sunt crestin ortodox. Si inca, ti-am cerut in mod imperativ sa dai un raspuns, tocmai pentru ca vreau sa aflu cum anume sa iti arat dragostea mea de om crestin. De conteaza cumva pentru tine. Iar de nu, spune-mi, sa stiu sa ma retrag din balciul asta, in acest caz.
Daca tu crezi ca nu conteaza Botezul, eu iti respect opinia. Insa eu cred ca Botezul conteaza. De nespus. Deci, fa-o pentru mine, te rog: esti sau nu esti botezata? Nu te voi judeca sau critica un strop, indiferent de raspuns, promit aceasta. Vreau doar sa aflu chiar din gura ta: esti botezata in Hristos? Sau nu. Te rog, ai incredere macar in mine, asa virtual cum iti par... Te rog, Adriana, marturiseste! De dragul Adevarului la care ravnim amandoi.
Astept.
Subscriu asertiunii tale frate Ioan Cezar.
Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 07.09.2012, 10:27:42
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Draga mea,

Nu pentru papuas am vorbit,ci pentru tine.
Tot ce spui tu e adevarat,Hrisots nu judeca pe nimeni acum,ci El a venit ca sa mantuiasca.
Si pe papuas si pe protestant si pe ortodox.
Pe fiecare in masura diferita si pe cai diferite.
El care n-a refuzat pe samariteni,pe sutasul roman ,pe cananeanca,cum crezi ca ar putea face distinctii etiliste si formale intre oameni ?
Oare nu este El Dumnezeul intregului univers? Cine il poate margini si izola in propriile adevaruri inguste,El care lumineaza cerurile cu lumina Sa?

Sangele lui Hristos mantuieste ,nu mintea noastra cautatoare. Aceasta e esenta.
Mintea noastra ne apropie de El,dar nu poate duce treaba la bun sfarsit.
Iar inima noastra e plina de iubire,dar e slaba,si nu se poate lupta mereu cu patimile proprii.Si in consecinta nici nu poate mereu sa faca binele in relatie cu ceilalti
CEL MAI MARE DUSMAN AL NOSTRU ESTE LIPSA DE DRAGOSTE CARE O ARATAM. Ori in fapte,ori chiar in interioprul nostru,
Nu putem ajunge la dragoste fara virtute.Nu putem ajunge la virtute fara curatire.
Nu putem sa ne curatim fara har,nu putem singuri,prin puteri proprii.

Toate le stim,toate le cunoastem,toate le putem. Harul ne este dat prin Hristos,si se manifesta in dragostea ce o avem de Dumnezeu si de oameni.Si cu toate acestea nu atingem desavarsirea. De ce?
Pentru ca lipseste puterea Tainei ,care te face una cu Hristos.
Ceva venit din afara ,adica harul ,trebuie sa soseasca prin ceva material,adica painea si vinul Impartasaniei. Si trebuie administrat de cineva care are reprezentativitate a lui Hristos in rol de conducator ,adica preotul.
El ,Hristos a lasat sa fie asa ,nu ortodocsii,si nici vreo alta autoritate umana
El a zis: "Luati ,mancati,acesta este Trupul Meu",chiar in seara patimilor Sale.
Putea zice foarte bine : postiti ,meditati,faceti asceza,rupeti va de lume.Dar El a zis :"mancati !",dupa ce inainte zisese "sa va iubiti unu pe altul" . Adica ceva usor.Caci greul l-a facut El ,prin jertfa Sa, apoi prin minunea prefacerii sale la Liturghie din sange in vin,din ceva dureros in ceva vesel

Problema cea mare este cu cei care spun : nu va veti mantui fara a fi ortodocsi si a gusta trupul Sau. Gresit! Se vor mantui si protestantii daca au sufletul curat ,si papuasii si cine va vrea Domnul .Asta numai ca Domnul sa le arate acestora ca El nu judeca dupa masura omeneasca.Pe unul ca acesta ,Dumnezeu il va pune in fata cu protestantul,si se va uita la inima fiecaruia.Si uite asa vor ajunge si protestantii la mantuire. Pentru ca ortodoxul a gustat din dumnezeire ,dar nu a intins si mana fratelui sau,va trebui in luimea cealalta,sa il care in carca pe fratele sau.Vorbesc de cei care au fost cu gura mare si au judceat si impartit,nu de cei smeriti .
Ei,cunoscatorii Liturghiei , ar trebui sa spuna doar atit : DE CE NU GUSTATI din Taine? CE pierdeti? De ce fugiti de El ?Ar trebui sa arate frumusetea acestei invataturi imparatesti ,nu sa arate cat de mici sunt cei care nu o inteleg.
Taina,care este chiea ortodoxiei,este un mijloc de inaltare la cer ,prin Trupul lui Hristos,si nu,cum in mod gresit e folosita in discutii aici ,un mijloc de a inalta ziduri intre oameni.
Cel ce gusta din Hristos ,trebuie sa se lumineze in interior,si sa imprastie harul in jur ,ca o lumina,care sa ii atraga pe toti cei neortodocsi.
Incearca draga prietena sa judeci dincolo de aparente ,si asa cum si eu admit ce e frumos in inima acelor protestanti,incearca sa admiti si tu ca Dumnezeu se daruieste prin Taine ,chiar prin atit de hulita si respingatoarea biserica ortodoxa, nu pentru ca acestia ar fi mai destepti frumosi sau adevarati. Ci pentru ca asa a lasat El ,dupa invierea Sa, desi oamenii au reusit sa compromita treptat ,prin atitudine,aceasta invatatura adevarata,ortodoxa,venita de la Duhul ,inca din primii anii ai crestinismului.
Draga Iustin,

Botezul si Impartasania cu Trupul si sangele Domnului nu este numai la ortodocsi si oricum ideea era alta: conform celor spuse de toti ceilalti ortodocsi aici, nu exista decat o singura Cale: nu ai botez ortodox si Impartasanie ortodoxa, crapi in Iad. Ori Domnul nu a spus ca dupa botezul ortodox isi va recunoaste ucenicii, ci dupa iubirea avuta fata de altii. Cand un ortodox vine sa imi spuna ca fara botezul ortodox, omenirea, adica covarsitoarea majoritate a globului, este condamnata la Iadul vesnic, iti dai seama cata iubire vad eu in inima aceluia... Pur si simplu nu a inteles nici botezul propriu si nici nimic altceva...
Vechi 07.09.2012, 10:31:45
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Am fost botezata ortodox de bebelus, intr-o zi a Adormirii Maicii Domnului, 15 august.
Crezi ca nu m-au botezat bine si ar trebui sa o iau de la capat?
E ca si cum ai spune:
Am plantat samanta de grau in pamant pe terenul meu de 1000 m^2 si totusi graul nu creste cum trebuie (sau nu rasare, sau e plin de neghina) desi a plouat la timp iar pe celelate terenuri de langa al meu graul creste normal si roada va fi buna... oare e Dumnezeu vinovat? Cu siguranta ploaia de pe terenul meu nu o fi fost buna?!

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hirstos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 07.09.2012, 10:40:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Sfantul Grigorie Palama spune: "orice cuvant are cuvant de impotrivire dar viata nu."
Astfel VIATA (inclusiv invatatura) Sfintilor Parinti precum: Sfantul Simoen Noul Teolog, Sfantul Nichita Stithatul, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Luca al Crimeei, Sfantul Serafim de Sarov, Gheron Iosif... DEMONSTREAZA FILOCALIA (teologia, teopraxia, teognosia) inechivoc.

Stimata Adriana, studiul se face corespunzator asa cum am precizat. Doriti sa va citeasca cineva aceste minunate scrieri patristice? (eventual prin copy paste)?
Va indic si de unde sa incepeti studiul adecvat:
SIMEON NOUL TEOLOG, Sfântul, Discursuri teologice si etice. Scrieri I, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2001. - PAG 103 si veti intelege mantuirea in sens filocalic, patristic ortodox (pe care am expus-o asa cum m-am priceput mai bine, lucru confirmat si de alti fratii ortodocsi).

Cum puteti afirma ca ma ascud din momet ce incerc sa fac o sinteza lapidara si indemn inechivoc la studiu si traire adecvata precizand clar si sursele?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Multumesc ca in sfarsit ati iesit putin din spatele numelor unde va ascundeati.
Nimeni nu se poate impotrivi vietii, perfect adevarat, acum ramane sa intelegeti ce este viata, pentru ca nu este deloc insiruirea de nume pe care ati facut-o din nou...

Faptul ca faceti o sinteza nu inseamna ca asa si scrie cum ziceti si inca mai putin ca tot ce se scrie e adevarat. Ca atare ori spuneti lucruri concrete din cele intelese ca sa ma lamuresc ca macar ati inteles bine cele citite si sa le putem dezbate, ori nu are sens conversatia, nici asta nici alta. Este ca si cum la examen, in loc sa raspundeti la intrebarea ce vi se pune, trimiteti examinatorul sa-si citeasca singur bibliografia iar dvs. nu spuneti nimic decat idei generale si vage.

Last edited by Tartaruga; 07.09.2012 at 10:47:16.
Vechi 07.09.2012, 10:42:03
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Botezul si Impartasania cu Trupul si sangele Domnului nu este numai la ortodocsi
Draga Adriana te impiedici in cuvinte... esti "pacalita" de cuvinte asemnea unui prunc.
Masina ii zice si copilul masinutei de hartie cu care se joaca. Masia ii spune si tatal autoturismului cu care se deplaseaza si il ajuta in activitate.
Intocmai este si cu Sfanta Euharistie... unii spune ca Taina Sfintei Euharistii este impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului (painea si vinul "devenind" prin Duhul Sfant ADEVARAT trupul si sangele Domnului Iisus Hirstos, ca atunci cand ara pe Cruce); altii zic ca Sfanta Euharistie este doar simbolica, ca painea si vinul sunt doar simboluri ale trupului si sangelui Domnului Iisus Hristos (precum masiunta de hartie).

Asadar este nevoie de un minim discernamant duhovnicesc (diakirsis).

Citat:
si oricum ideea era alta: conform celor spuse de toti ceilalti ortodocsi aici, nu exista decat o singura Cale: nu ai botez ortodox si Impartasanie ortodoxa, crapi in Iad.
De ce te grabesti cu concluzii eronate.
Am indicat numeroase lucrari patristice care vorbesc de nivelele mantuirii: despatimire, iluminare, indumnezeire; unde se afrima inechvioc ca si paganii care doresc sa traiasca virtuos (dupa legea firii: "ce voiti sa va faca voua oamenii sa le faceti voi lor") vor fi minutiti de Hristos... insa desigur ca nu se pot compara cu Sfintii din Biserica care prin Sfintele Taine ating nivelul indumnezeirii prin har in manuire.

Citat:
Ori Domnul nu a spus ca dupa botezul ortodox isi va recunoaste ucenicii, ci dupa iubirea avuta fata de altii. Cand un ortodox vine sa imi spuna ca fara botezul ortodox, omenirea, adica covarsitoarea majoritate a globului, este condamnata la Iadul vesnic, iti dai seama cata iubire vad eu in inima aceluia... Pur si simplu nu a inteles nici botezul propriu si nici nimic altceva...
Devine un dialog al surizilor...
Sfintii Parinti, orodoxia, afirma inechivoc: fara Taina Sfantului Botez, fara Taina Sfintei Euharistii (in general fara Biserica fara Sfintele Taine) nu se poate vorbi de hristifcare, sfintenie pe nivelulu indumnezeirii prin Har... nu se poate vorbi de deplinatatea colucrarii cu harul lui Dumnezeu... nu se poate vobi de deplinatatea cognitiei duhovnicesti a lui Hristos "Iisus care si ieri si astazi si in veci este acelasi" Evrei 13,8

Vechi 07.09.2012, 10:47:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Multumesc ca in sfarsit ati iesit putin din spatele numelor unde va ascundeati.
Draga Adriana divagatia ta este tendetioasa. Nu am iesit de nicaieri... caci nu am fost ascuns niciodata (intotdeauna am precizat inechivoc referinte). Te-ar ajuta sa iti postez cuprinsul cartilor? Nu ar fi mai indicat sa faci o lectura adecvata?

Citat:
Nimeni nu se poate impotrivi vietii, perfect adevarat, acum ramane sa intelegeti ce este viata, pentru ca nu este deloc insiruirea de nume pe care ati facut-o din nou...
Nu sunt de acord cu dvs.
Acele nume SUNT Sfinti care au VIETUIT (pe Pamant si acum traiesc) intru Hristos Iisus, hristificarea lor fiind inechivoca pe nivelul indumnezeirii prin har.
Ei sunt cei care arata inechivoc definitia depinatatii VIETII ADEVARATE, in insasi persoana lor: "NU mai traiesc eu ci Hristos TRAIESTE in mine" (Galanteni 5)

Asadar sa luam aminte.

Doamne ajtua. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisu Hristos.

Last edited by Eugen7; 07.09.2012 at 10:49:37.
Vechi 07.09.2012, 10:50:09
Banned

Implicit

Citat:
E ca si cum ai spune:
Am plantat samanta de grau in pamant pe terenul meu de 1000 m^2 si totusi graul nu creste cum trebuie (sau nu rasare, sau e plin de neghina) desi a plouat la timp iar pe celelate terenuri de langa al meu graul creste normal si roada va fi buna... oare e Dumnezeu vinovat? Cu siguranta ploaia de pe terenul meu nu o fi fost buna?!

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hirstos.
Este cum spuneti, exact asta spun si eu. A plantat Dumnezeu Ortodoxia pe toata Tera? Vad bine ca nu, si totusi toata Tera a fost plantata. Cu ce atunci?
Vechi 07.09.2012, 11:04:03
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Este cum spuneti, exact asta spun si eu. A plantat Dumnezeu Ortodoxia pe toata Tera? Vad bine ca nu, si totusi toata Tera a fost plantata. Cu ce atunci?
Cu cea fost "plantata" Terra: Cu oameni care sunt chipuri ale pecetii Logosului... si astfel toti oamenii isi gasesc deplinatatea vietii (dragoste, fericire, nemurire prin har) numai si numai intru Hristos Iisus, in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine (conform invataturii Sfintilor Parinti).

Desigur ca o plinatate (insa nicidecum deplinatate) a vietii o are tot omul (indiferent de epoca, cultura etc) care doreste sa vietuiasca firesc adica virutos conform chipului pecetii: Logosul (Iisus Hristos). Insa repet in acest caz se poate atinge cel mult nivelul de despatimire, evident tot cu ajutorul Logosului (Fiul, Cuvnatul lui Dumnezeu Tatal.)

Draga Adriana asa cum nu pot fi doctor profesionist decat daca studiezi adecvat si practici adecvat medicina (intai laboratoarele din facultate, apoi rezidentiat, stagiatura... specialitae etc) intocmai este si cu teologia, teopraxia, teognosia.

Nu te grabi... cel ce se grabeste (in orice domeniu: teologie, medicina, inginerie etc) risca sa cada fie in ridicol (cand nestiitna si lipsa de experienta si de profesionalism sunt vadite) fie in ingnoranta...

Last edited by Eugen7; 07.09.2012 at 11:16:52.
Vechi 07.09.2012, 12:00:49
Banned

Implicit

Citat:
Cu cea fost "plantata" Terra: Cu oameni care sunt chipuri ale pecetii Logosului... si astfel toti oamenii isi gasesc deplinatatea vietii (dragoste, fericire, nemurire prin har) numai si numai intru Hristos Iisus, in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine (conform invataturii Sfintilor Parinti).

Desigur ca o plinatate (insa nicidecum deplinatate) a vietii o are tot omul (indiferent de epoca, cultura etc) care doreste sa vietuiasca firesc adica virutos conform chipului pecetii: Logosul (Iisus Hristos). Insa repet in acest caz se poate atinge cel mult nivelul de despatimire, evident tot cu ajutorul Logosului (Fiul, Cuvnatul lui Dumnezeu Tatal.)

Draga Adriana asa cum nu pot fi doctor profesionist decat daca studiezi adecvat si practici adecvat medicina (intai laboratoarele din facultate, apoi rezidentiat, stagiatura... specialitae etc) intocmai este si cu teologia, teopraxia, teognosia.

Nu te grabi... cel ce se grabeste (in orice domeniu: teologie, medicina, inginerie etc) risca sa cada fie in ridicol (cand nestiitna si lipsa de experienta si de profesionalism sunt vadite) fie in ingnoranta...

De ce Domnul le-a spus apostolilor ca ii trimite sa culeaga de unde nu au semanat?

Apropos de a fi medic profesionist, nimeni nu a spus ca se poate cunoaste medicina de la sine, fara sa te invete nimeni decat Dumnezeu direct, de aceea medicii profesionisti sunt o elita iar comparatia cu credinta nu-i potrivita...

Last edited by Tartaruga; 07.09.2012 at 12:14:15.
Vechi 07.09.2012, 12:10:18
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
Idei fanteziste? :) Hai sa iti mai spun o idee fantezista, la care te rog sa imi raspunzi cu da sau nu: va fi Iadul suprapopulat si Raiul aproape gol?
Nu știu dacă vor sta lucrurile chiar în coordonatele pe care vrei tu să ni le trasezi, dar din evanghelii știm că sunt puțini cei care merg pe calea cea strâmtă care duce la Viață și mulți sunt cei care merg pe calea cea largă care duce la rătăcire.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 11 02.06.2010 12:15:26
Mantuirea in lume Nicolae Calugarul 21 18.06.2007 15:24:08
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15
Mantuirea vsm Stiri, actualitati, anunturi 1 02.11.2006 23:56:38