Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.03.2015, 18:42:47
alex190
Guest

Implicit

Asa e, aveti dreptate.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2015, 19:02:48
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
pe cand munca noastra de a ne tunde peluza Duminica este licita moral (dupa slujba si nu in loc de slujba...), daca avem pasiunea gradinaritului.
Poate asta invata BC. BO nu are astfel de invataturi. Sa nu confundam a face bine cu a face alte activitati care ne fac noua placere.
Bine, doar daca papa, in calitate de administrator al surplusului de fapte bune (e un contabil bun si stie cu cat au depasit dreptii norma de fapte bune), decreteaza asta.
Vechi 12.03.2015, 20:25:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Poate asta invata BC. BO nu are astfel de invataturi. Sa nu confundam a face bine cu a face alte activitati care ne fac noua placere.
Bine, doar daca papa, in calitate de administrator al surplusului de fapte bune (e un contabil bun si stie cu cat au depasit dreptii norma de fapte bune), decreteaza asta.
Nu inteleg aceasta bataie de campi obsesiva. Cumva a decretat BOR ca a tunde peluza duminica, ori a face alte activitati placute este pacat ? Daca da, astept normativul cu numar si an al aparitiei.

Dv aveti conceptul de "licit moral" ? Sunteti capabil sa deosebiti un lucru moral neutru de un lucru ilicit moral ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.03.2015, 18:28:03
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Nu inteleg aceasta bataie de campi obsesiva. Cumva a decretat BOR ca a tunde peluza duminica, ori a face alte activitati placute este pacat ? Daca da, astept normativul cu numar si an al aparitiei.
Pentru că blestematele INDULGENȚE papale, se practică și azi, 2015.

Sfânta Duminică și Sfintele Sărbători, (cu roșu din calendar) nu se face nimic. Absolut nimic. Nu se spală, nu se face curat, și altele, ci se citește, din Biblie, din Sfinții Părinți, se roagă mai mult decât în alte zile, se merge la Sfânta Liturghie, se relaxează, se scrie pe forum, etc.

Citat:
În prealabil postat de alex190 Vezi mesajul
Buna seara!Am si eu cateva nelamuriri in privinta vietii practice ale unui crestin.La spovedanie,din lista lunga de intrebari cu care am fost, unele mi-au scapat, din cauza lipsei de timp.Mereu e aglomerat si sunt atat de multe de povestit si de vorbit, incat niciodata nu reusesc sa intreb tot.Iar pe cei practicanti din jurul meu, fie imi spun ca nu stiu, fie imi spun lucruri diferite.Asa ca m-am gandit ca acest forum e cel mai potrivit loc unde sa intreb, asa economisind si timpul parintelui duhovnic, care este suprasolicitat de noi.
Doamne ajută, Alexandra.

Găsește un preot, cu care să stai de vorbă, chiar și înafara Sfintei Taine a Spovedaniei, va găsi timp, părintele, sunt convins. Dacă nu, cauți altul, care ți se pare mai trăitor.

Citat:
1. -Se pot spala rufe Luni si Vineri?Daca nu, de ce?
Cu cât trăiești creștinismul mai adânc și mai viu, mai palpabil, cu atât te sfințești mai repede, primești har și ții harul.

Răspunsul: și DA și NU, pentru spălat rufele luni, miercuri și vineri.
DA le speli, în orice zi, afară de duminică, dacă ești un creștin obișnuit, de rând, fără prea mare interes pentru cele Sfinte. Nu e păcat. În Biblie spune, numai o singură zi pe săptămână să cinstești, ca odihnă, anume "ziua a șaptea", care la evrei era sămbăta, iar de la Hristos, inclusiv, este duminica.
NU le speli, decât marți și joi, pentru că luni, miercuri și vineri, pentru un creștin ce iubește viu pe Hristos, sunt zile de post și rugăciune, pentru a birui patimile și demonii, sunt zile de sfințire, de jertfă, de studiu, la fel ca duminica, zile de sărbătoare, chiar dacă merge la servici, ci face toate ca și duminica, spre slava lui Dumnezeu (ca și marți și joi, de altfel)

Citat:
2. -Putem face baie Duminica si de sarbatori?Unii credinciosi spun ca da.
Există două categorii de oameni: mirenii sau creștinii de rând, și călugării sau pustnicii.
Mirenii, pot face baie, în orice zile, dar nu la băile publice: la piscine, la ștranduri, la jakuzi-uri, etc, pentru a se feri de desfrânare.
Călugării, fac baie doar marți și joi (cei râvnitori cu adevărat).
Pustnicii, fac baie foarte rar, fiindcă n-au unde și n-au timp: "au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, și în munți, și în peșteri, și în crăpăturile pământului." - Evrei 11, 37-38.

Citat:
3. -Cand e sarbatoare cu cruce neagra sau albastra se poate spala, trebalui prin gospodarie?Unii spun ca doar sarbatorile cu cruce rosie se tin.
Când e sărbătoare cu Cruce neagră sau albastră, poți lucra, ca în oricare altă zi.
Când e sărbătoare cu CRUCE ROȘIE, ai din nou cele două variante de răspuns, de la prima ta întrebare.
DA, faci orice, nu e păcat, Biserica are discernământ și multă Iubire, doar că trebuie să cinstești Duminica, sau să o înlocuiești, dacă lucrezi Duminica, cinstește o altă zi, care se poate, de la servici.
NU, în sărbătorile cu Cruce Roșie, care arată o deosebită importanță acelei zile, pe cât posibil, să nu faci nici o treabă. Ca și cum ar fi Duminică. Asta dacă poți și dacă vrei să te sfințești.
La servici, întro pauză, citești un acatist, dacă vrei, sau citești din Biblie, sau scrierile unui Sfânt, și spui rugăciuni scurte în mintea ta, cât mai des posibil.

Citat:
Si mai am cateva, pe care nu mi le amintesc acum, dar revin.Multumesc!
Oricând cu drag și bucurie.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 23.03.2015 at 18:49:20.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2015, 18:29:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Buna seara!Am si eu cateva nelamuriri in privinta vietii practice ale unui crestin.La spovedanie,din lista lunga de intrebari cu care am fost, unele mi-au scapat, din cauza lipsei de timp.Mereu e aglomerat si sunt atat de multe de povestit si de vorbit, incat niciodata nu reusesc sa intreb tot.Iar pe cei practicanti din jurul meu, fie imi spun ca nu stiu, fie imi spun lucruri diferite.Asa ca m-am gandit ca acest forum e cel mai potrivit loc unde sa intreb, asa economisind si timpul parintelui duhovnic, care este suprasolicitat de noi.Deci:

-Se pot spala rufe Luni si Vineri?Daca nu, de ce?
-Putem face baie Duminica si de sarbatori?Unii credinciosi spun ca da.
-Cand e sarbatoare cu cruce neagra sau albastra se poate spala, trebalui prin gospodarie?Unii spun ca doar sarbatorile cu cruce rosie se tin.

Si mai am cateva, pe care nu mi le amintesc acum, dar revin.Multumesc!

Poate acelea "cateva" sunt totusi intr-o categorie mai..semnificativa duhovniceste..
Vechi 23.03.2015, 18:32:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Porunca a Treia interzice munca servila de Sabat. Sabatul nostru este Duminica si in celelalte zile de porunca de peste an, despre care am vorbit (marcate cu cruce rosie).
Ioi...cu teologia asta nu ne mai miram ca va maninca adventistii de vii...
Crestinii nu sunt datori sa tina nici un fel de Sabath.

Daca pentru duminica mai gasesti o suceala ceva sa zici ca e "sabathul crestinilor" (barrrrr) pentru restul chiar ca e stramba rau..

Last edited by AlinB; 23.03.2015 at 18:35:29.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2015, 18:56:08
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Alexandra:

P.S.: am uitat: să nu lucrezi, pe cât posibil, în nicio zi, care-i trecută cu roșu în calendar, chiar dacă nu are Cruce Roșie.

Hristos în mijlocul nostru.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 23.03.2015, 19:15:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Si daca nu e posibil?

Ce canon dai?
Vechi 24.03.2015, 14:21:59
alex190
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Poate acelea "cateva" sunt totusi intr-o categorie mai..semnificativa duhovniceste..

Am foarte multe intrebari, de tot felul.Important e ca esentialul in stiu.Ceea ce am nevoie e smerenia, iubirea (crestineasca) si intelegerea aproapelui,rugaciune multa, pocainta, post spovedanie etc.Daca nu reusesc ceva din toate acestea, e din vina exclusiva a mea, nu am nelamuriri aici.Din cauza ca s-a scurtat timpul, incerc sa interiorizez mai degraba aceste lucruri decat sa am ca prioritate acumularea de cunostinte teoretice, dar sa am sufletul mort.Oricum, multumesc pentru impuls, incepand din seara asta voi citi neincetat Biblia(ortodoxa),· Am citit pe sarite, am tot amanat pe ziua urmatoare etc.Revin cu intrebari.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 24.03.2015, 15:05:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Eu ti-as recomanda sa sari peste Vechiul Testament, cu exceptia unor carti mai usoare ca sa zic asa.

Cei care incep sa citeasca Biblia de obicei incep cu inceputul si pana ajung la esenta (Noul Testament) se cam pierd pe drum.