![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Asa e, aveti dreptate.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bine, doar daca papa, in calitate de administrator al surplusului de fapte bune (e un contabil bun si stie cu cat au depasit dreptii norma de fapte bune), decreteaza asta.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dv aveti conceptul de "licit moral" ? Sunteti capabil sa deosebiti un lucru moral neutru de un lucru ilicit moral ?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfânta Duminică și Sfintele Sărbători, (cu roșu din calendar) nu se face nimic. Absolut nimic. Nu se spală, nu se face curat, și altele, ci se citește, din Biblie, din Sfinții Părinți, se roagă mai mult decât în alte zile, se merge la Sfânta Liturghie, se relaxează, se scrie pe forum, etc. Citat:
Găsește un preot, cu care să stai de vorbă, chiar și înafara Sfintei Taine a Spovedaniei, va găsi timp, părintele, sunt convins. Dacă nu, cauți altul, care ți se pare mai trăitor. Cu cât trăiești creștinismul mai adânc și mai viu, mai palpabil, cu atât te sfințești mai repede, primești har și ții harul. Răspunsul: și DA și NU, pentru spălat rufele luni, miercuri și vineri. DA le speli, în orice zi, afară de duminică, dacă ești un creștin obișnuit, de rând, fără prea mare interes pentru cele Sfinte. Nu e păcat. În Biblie spune, numai o singură zi pe săptămână să cinstești, ca odihnă, anume "ziua a șaptea", care la evrei era sămbăta, iar de la Hristos, inclusiv, este duminica. NU le speli, decât marți și joi, pentru că luni, miercuri și vineri, pentru un creștin ce iubește viu pe Hristos, sunt zile de post și rugăciune, pentru a birui patimile și demonii, sunt zile de sfințire, de jertfă, de studiu, la fel ca duminica, zile de sărbătoare, chiar dacă merge la servici, ci face toate ca și duminica, spre slava lui Dumnezeu (ca și marți și joi, de altfel) Citat:
Mirenii, pot face baie, în orice zile, dar nu la băile publice: la piscine, la ștranduri, la jakuzi-uri, etc, pentru a se feri de desfrânare. Călugării, fac baie doar marți și joi (cei râvnitori cu adevărat). Pustnicii, fac baie foarte rar, fiindcă n-au unde și n-au timp: "au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, și în munți, și în peșteri, și în crăpăturile pământului." - Evrei 11, 37-38. Citat:
Când e sărbătoare cu CRUCE ROȘIE, ai din nou cele două variante de răspuns, de la prima ta întrebare. DA, faci orice, nu e păcat, Biserica are discernământ și multă Iubire, doar că trebuie să cinstești Duminica, sau să o înlocuiești, dacă lucrezi Duminica, cinstește o altă zi, care se poate, de la servici. NU, în sărbătorile cu Cruce Roșie, care arată o deosebită importanță acelei zile, pe cât posibil, să nu faci nici o treabă. Ca și cum ar fi Duminică. Asta dacă poți și dacă vrei să te sfințești. La servici, întro pauză, citești un acatist, dacă vrei, sau citești din Biblie, sau scrierile unui Sfânt, și spui rugăciuni scurte în mintea ta, cât mai des posibil. Oricând cu drag și bucurie.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 23.03.2015 at 18:49:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate acelea "cateva" sunt totusi intr-o categorie mai..semnificativa duhovniceste..
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Crestinii nu sunt datori sa tina nici un fel de Sabath. Daca pentru duminica mai gasesti o suceala ceva sa zici ca e "sabathul crestinilor" (barrrrr) pentru restul chiar ca e stramba rau..
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 23.03.2015 at 18:35:29. |
|
||||
|
||||
![]()
Alexandra:
P.S.: am uitat: să nu lucrezi, pe cât posibil, în nicio zi, care-i trecută cu roșu în calendar, chiar dacă nu are Cruce Roșie. Hristos în mijlocul nostru.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia |
|
|||
|
|||
![]()
Si daca nu e posibil?
Ce canon dai?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am foarte multe intrebari, de tot felul.Important e ca esentialul in stiu.Ceea ce am nevoie e smerenia, iubirea (crestineasca) si intelegerea aproapelui,rugaciune multa, pocainta, post spovedanie etc.Daca nu reusesc ceva din toate acestea, e din vina exclusiva a mea, nu am nelamuriri aici.Din cauza ca s-a scurtat timpul, incerc sa interiorizez mai degraba aceste lucruri decat sa am ca prioritate acumularea de cunostinte teoretice, dar sa am sufletul mort.Oricum, multumesc pentru impuls, incepand din seara asta voi citi neincetat Biblia(ortodoxa),· Am citit pe sarite, am tot amanat pe ziua urmatoare etc.Revin cu intrebari.Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Eu ti-as recomanda sa sari peste Vechiul Testament, cu exceptia unor carti mai usoare ca sa zic asa.
Cei care incep sa citeasca Biblia de obicei incep cu inceputul si pana ajung la esenta (Noul Testament) se cam pierd pe drum.