![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
As vrea sa stiu daca Orotodoxia incurajeaza discutiile libere intre credinciosi.
Pare o intrebare simpla , dar cred ca are multe nuante. Discutiile s-ar subintelege ca sunt pe teme de credinta, pentru ca altfel sunt discutiile obisnuite care le avem toti intre noi : vreme, concedii , noutati, familie Si cele despre credinta dar purtate cu necredinciosi sunt riscante, caci sigur ajungi la discutii in contradictoriu . E bine sa spui ce crezi dar fara sa insisti, ca sa nu se transforme in polemica. Sa pomenesti despre credinta si recomandarile ei in viata de zi cu zi celorlalti, daca nu o faci brutal , ca sa ii sochezi pe ceilalti sau sa ii judeci, poate fi util, caci poate fi ca o marturisire a ta . In manastiri dimpotriva ,era votul tacerii ,dar eu zic ca wera compensat de traiul impreuna Apoi ce tematica sa abordezi? Daca cel din fata ta e practicant in primul rand , nu are sens sa teoretizezi prea mult lucruri care mai degraba se fac , cum ar fi ce canon ai. Nu trebuie sa il tulburi pe aproapele tau. E mediul online propice pentru astfel de discutii? Convingerea mea e ca da, desi multi m-ar contrazice. Dar e la fel ca in viata , trebuie sa asculti , sa te exprimi pe intelesul celuilalt. Si mai e o regula : sa abordezi subiecte din domeniu (anume al credintei) si general acceptate ( de exemplu dogme) . Altfel se ajunge in lumea parerilor personale , utile si acestea , dar care sunt mai greu de schimbat intre oameni. Pentru ca poate sunt unii care citesc si ar fi de acords dar nu vor sa se conecteze pe acest forum dau mai jos o pagina de facebook unde incerc sa dau prilej unor astfel de discutii libere , in principal despre invataturile ortodoxe , dar si despre orice e util si e exprimat de oameni reali , sau inteles de ei din carti. In opinia mea citatele fara o contributie proprie minimala , au inundat netul si sufoca dialogul liber dintre credinciosi . https://www.facebook.com/profile.php?id=61580972001311 (sau cauta pagina "Discutii despre credinta si viata ") |
|
|
|||
|
|||
|
In mediul online nu am prea intalnit ortodoxi dispusi sa discute.
Din celelalte culte sau atei da. Ortodocsii insa au un mare bagaj de informatii de la sfintii pariniti pana la preotii de azi sau scriitori, si de aceea nu mai aiu timp sa discute. Tot la ortodocsi ,lucrurile sunt mai practice, se focuseaza catre rugaciune, catre slujbe, si atunci discutia nu mai are atata sens. A discuta , inseamna si a asculta pe celalalt ,nu a vorbi tu neaprata. A discuta e a iesi din tine . Uneori vorbesc cu un prieten care nu prea crede, dar implicandu-ma in aceea discutie calda depsre lucrurile din lume, imi piere incrancenarea doar pe ideile mele, si la fel prejudecatile. A discuta este a te forma impreuna, a invata unul de altul , a tranmsmite celuilalt nu informatii , ci intelegere , nu superioritate , ci prietenie. A discuta este credinta vie, mai ales cand ai norocul sa fii pe aceeasi lungime de unda si sa nu fie contradictii. Nu am gasit in catehism care il consider un indreptar comprehensiv al credintei , referiri speciale la comunicarea prin vorbirea cu ceilalti. Mai degraba comunicarea e tacuta in Biserica ,prin rugaciune si slujbe. Dar am gasit tonul prietenos al colectivului care l-a scris, intrebari si raspunsuri, argumente care nasc convingere. |
|
|
|||
|
|||
|
Am postat pe vreo 30 de conturi de Facebook cu orientare ortodoxa , postarea de mai jos
si in paralel si una mai practica despre post , asa cum se cauta azi. Daca toti o resping , inseamna ca intradevar, nu e dorita comunicarea in cuvinte directe,personale, ci doar ascundrea in spatele unor citate, dar fara o contributie personala in afara selectarii lui, cum e plin FB. Atunci chiar trebuie creat un spatiu fara cenzura, cum e acest forum, pentru cei care vor pur si simplu sa discute, fara contraziceri. Dar e foarte greu de promovat ,practic netul e capturat. <<< Calea catre Hristos >>> Mulți dintre creștini sunt de acord cu învățătura lăsată chiar de către Mântuitorul: El va fi urmat de Mângâietorul, Duhul adevărului, care ne va aminti tot ce ne-a zis El. Și dacă ne va aminti, înseamnă că ne va face și să înțelegem, ne va ține strâns uniți cu El, deci înseamnă că ne va duce către El. Cheia către Hristos este Duhul, iar cheia către Tatăl este Hristos. Nimeni nu poate ajunge la Hristos de unul singur, fără Duhul, după mintea sa; nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu fără Hristos. El este punctul central către care trebuie să ajungem — deci nu suntem încă acolo — dar și prin care trebuie să intrăm către Tatăl și să ne întoarcem înapoi către semenii noștri. Deci a-L urma pe Hristos e sinonim cu a urma Duhul. Nu toți cei ce zic „Doamne, Doamne” — și prin asta înțelegem cei care vorbesc despre Hristos — înseamnă că sunt ai Lui, ci doar cei ce fac voia Sa. Iar Duhul Sfânt exact asta face: ne ajută să înțelegem care este voia Sa între atâtea dileme, să alegem calea cea dreaptă între mai multe opțiuni, și în final El este cel care ne ajută să înfăptuim, adică să împlinim voia lui Hristos. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
2. Ce înseamnă capturat? Pls explică. 3. Cum anume? Lumea este foarte interesată în poveștiri concrete. Nu vor doar definiții și enunțări standard care nu lămuresc. De exemplu, cum anume ești aparat de Duhul? Lumea vrea cazuri concrete în situații de viață și moarte, de exemplu în perioada 2020 și după, ce ai pățit? Cum te a ferit Dumnezeu? Lucruri clare… înțelegi, asta vrea omul să audă, nu definiții standard. Cum îți indică Duhul să ajuți cu bani și lucruri pe cine trebuie și cum să eviți clanurile de golani stricați, pungasii care au parcate mertanurile după colț? Uite și citatul: La vindecarea ologului de la scăldătoarea S. Ai observat ca Hristos l a vindecat DOAR PE ACEL AMĂRÂT?…în timp ce restul stăteau și se uitau? Și asta a fost un exemplu dat de Mântuitor pentru luminarea minții noastre, pentru a nu cădea în plasa gainarilor milionari vicleni. Asta vrea omul să comenteze pe FB. 4. Vorbește un pic de cheia asta. Cum se manifestă ea? De exemplu ești în spital accidentat…ce anume înseamnă asta? Explică oamenilor în așa fel încât s nu i plictisești cu șabloane standard. 5. Alta frază clasică aruncată la plesneala. Explică ce vrei să spui prin mintea proprie, este rea, bună? Dacă e rea de ce e rea? Elaborează Iustine. Clar ai cunoștințele necesare pur a o face. Asta cere publicul FB. 6. Ce înseamnă să faci voia Sa? Cine o face și cine nu o face și doar zice ce zice. Explică cu situații clare de viață actuală, socială, așa cum o făcea și Iisus în fața ucenicilor, oameni simpli.
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|
|||
|
|||
|
Multumesc de feedback ,inteleg ca tie ti -ar place mai multe explicatii.
Dar subiectul e ca nu aproba adminii de pe grupurile ortodoxe sa postezi ,pur si simplu nu iti raspund la solicitare, o refuza poate ,desi nu apare una asemenea status Problema nu e calitatea postarii , ci refuzul in bloc, parca s-au vorbit toti. Am observat ca sunt acceptate se pare doar linkuri de video cu diferite interviuri, unele texte citate din sfinti sau contemporani , si maxim niste comentarii neutre insotite insa si de un material Iar la acestea nu sunt comenturi decat eventuale saluturi sau propozitii scurte. Deci nimeni nu vorbeste cu cuvintele sale precum aici. In schimb la alte denominatiuni sau la atei,accepta postarile si acolo mai vezi dialoguri, dar si multe contre. Iar sa promovezi propria pagina , in care sa ai dialoguri normale ,cine stie cati ani dureaza, depinde doar de cum apare la search ==== In alta ordine ca sa raspund la cerintele tale Sunt intrebari foarte serioase , desi putin in afara dogmei , ca nicaeri nu scrie ca te ocroteste Duhul pana la a trece strada ,adica in imprejurarile reale ale vietii , ci doar ca prin Duhul il primesti pe Hristos in inima ,ceea ce e mai important chiar decat acele situatii reale de ajutor la care te referi. Caci daca il ai pe Hristos in tine, atunci poti face fata si la situatiile enuntate concret de tine. 3) Ce am patit eu? Moarte sufleteasca , mi am lasat nevasta si am fugit dupa alta spunandu-i asta ,ca m-am indragostit. Cum m-a ajutat Duhul ? Prin pocainta , prin aratarea raului facut de mine care a afectat persoana abandonata. Cum esti ajutat cand nu cunosti cersetorii si ii eviti? Pe mine nu ma ajuta, caci ii ignor,suypnand ca tine ca au mertane dupa colt. Dar poate unii sunt cazutri sociale, am vazut un film cu romi si nu o duc grozav. Poate prin acel film m-a ajutat . Nu trebuyie sa atribuim lipsei indrumarii Duhului raul nostru 4) Pai sablonul asta ca Duhul te duce la Hristos, pentru mine a fost central, caci cautam sa il cunosc pe Hristos doar cu mintea mea . Si cu spitatlul nu inteleg ce legatura are cu citatul, dar vad totusi o legatura, suferinta te ajuta iarasi sa te pocaiesti, sa iti dai seama cat de singur esti , si sa te intorci la Hristos. Atunci Duhul a lucreat chia si in suferinta intoarcerea ta. 5) Acelasi lucru ca mai sus, ca nu poti prin mintea ta singura sa ajungi la Hristos, asa cum cred protestantii , cum credeam si eu pana mai ieri. Multi cred ca suint deja acolo daca stiu cuvintele Lui Hristos pe dinafara. 6) Sa faci voia Lui a spus-o foarte clar care: tot ce tine de dragostea de aproapele. Nu a zis nimic de respingere , de exemplu a prorociilor nmincinosi, decat tot prin constrast cu cei care fac binele si aduc roada. Deci crestinismul este eminamente pozitiv, iti zice ce sa faci bine, nu e dspre rau. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ca și cum vii la program și pleci, ca într-o meserie, sau bătrâni exploatați de copiii lor care-și iau diferite chestii din banii de cerșetorie. Era în scaun rulant pe bune ? da Era caz social care încasează niște bani de la stat pt asta, are loc prioritar de parcare, are scutiri de impozit locuință, mașină ? da. Îi e greu să facă orice altceva pe care un om obișnuit le face cu ușurință și fără băgare de seamă ? da. Era moral să fie folosită de altcineva, sănătos cu brațe picioare, întregi, apt de muncă. NU! Își scot toate familiile rudele pe tarabă pt obținerea de foloase bănești ? NU! Cerșesc toate persoanele cu dizabilități sau cazuri sociale ? NU!
|
|||
|
|||
|
Citat:
Intrebarea lui a fost : de ce nu ne indruma Duhul sa stim ce trebuie sa facem in astfel de cazuri. Sau poate mai mult de atat , ar fi vrut chiar sa ne arate Duhul cumva daca aceea persoana chiar are nevoie de a fi ajutata sau nu. Era in Steinhard o povestioara cum ii dadea mereu 10 lei unuia care stia ca e betiv si ca il minte. Probabil asa ar trebui sa facem si noi , ce pierdem? Cativa lei se duc la mercedes , dar macar 1 leu paote ajunge la un sarman ,asta numai dumnezeu stie. Si daca inmultim aceasta cu dobanda pe care o da Dumnezeu acxestei fapte ,poate pana la urma iesim in castig Si va rog ,nu imi spuneti acum ca incurajez burtosii din spate care iau banii. Intrebarea a fost clara . Ce ne zice Duhul sa facem in acest caz , e esentiala intrebarea ,tot respectul pentru Cozia ca a pus-o. |
|
|
|||
|
|||
|
Nu te înțeleg de ce îți pierzi vremea cu accesul conturilor micilor tirani.
Există o vorbă: Nu predica legile tale la mănăstire străină. Lasa i în pace în Dumnezeul lor…cum se zice Mai vorbim…
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|