Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2026, 22:34:18
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit Cum interpretati: "buzele mele le deschide ca să Te laud pe Tine,"?

In rugaciunile de dimineata am observat ca literal mai degraba se cere harul rugaciunii de lauda, decat se lauda direct numele Domnului.

Aceasta poate fi interpretata in mai multe feluri:

1) Rugatorul nu simte deloc sentimentul de lauda si se adreseaza lui Dumnezeu pentru a primi acest har

2)Rugatorul lauda de fapt pe Dumnezeu, dar recunoaste ca acest har ii vine de la Dumnezeu nu e prin puterea sa.

Lauda la adresa lui Dumnezeu vine prin Iisus Hristos si e adusa in inima noastra de Duhul.

Si doar daca gandesti in acest fel iti vine acest sentiment de marire a lui Dumnezeu.

Un alt prilej care te indeamna la lauda ,este cand constientizezi ca ai primi o binefacere ,un dar neasteptat.

Totusi dintre cele 3 tipuri de rugaciuni : cerere ,multumire,lauda acest sentiment de lauda parca e cel mai greu de onstientizat. Celelalte 2 : cererea si multumirea sunt mai concrete.

Lauda e foarte rationala, ca tot datoram lui dumnezeu, dar parca o uitam cel mai usor

Care e interpretarea voastra a acestui gen de pasaje in rugaciuni ?

"inima și buzele mele le deschide ca să Te laud pe Tine, "
" m-ai ridicat, ca să mânec și să slăvesc puterea Ta"
"deschide gura noastră și o umple de laudele Tale
Reply With Quote
Vechi 26.04.2026, 23:25:50
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
In rugaciunile de dimineata …

Iustine,
Eu din ce am înțeles din lecțiile vieții pe care mi le a oferit D-zeu și Sf. Treime, este ca rugăciunea de dimineață trebui mai întâi de toate făcută drept mulțumire ca ne am trezit ÎN VIAȚĂ, să dăm Slavă Domnului CA SUNTEM ÎNCĂ ÎN VIAȚA la ct de păcătoși suntem.

…iar părțile anatomice menționate în rugăciune împreună cu mișcările caracteristice lor: deschide,…le deschide, …m ai ridicat, …o umple sunt manifestări ca nu suntem morți, ci Slavă Domnului așa cum ziceam, în viața!

Realizezi ce minune?
Reply With Quote
Vechi 27.04.2026, 05:03:00
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
In rugaciunile de dimineata am observat ca literal mai degraba se cere harul rugaciunii de lauda, decat se lauda direct numele Domnului.

Aceasta poate fi interpretata in mai multe feluri:

1) Rugatorul nu simte deloc sentimentul de lauda si se adreseaza lui Dumnezeu pentru a primi acest har

2)Rugatorul lauda de fapt pe Dumnezeu, dar recunoaste ca acest har ii vine de la Dumnezeu nu e prin puterea sa.

Lauda la adresa lui Dumnezeu vine prin Iisus Hristos si e adusa in inima noastra de Duhul.

Si doar daca gandesti in acest fel iti vine acest sentiment de marire a lui Dumnezeu.

Un alt prilej care te indeamna la lauda ,este cand constientizezi ca ai primi o binefacere ,un dar neasteptat.

Totusi dintre cele 3 tipuri de rugaciuni : cerere ,multumire,lauda acest sentiment de lauda parca e cel mai greu de onstientizat. Celelalte 2 : cererea si multumirea sunt mai concrete.

Lauda e foarte rationala, ca tot datoram lui dumnezeu, dar parca o uitam cel mai usor
Cererea și mulțumirea sunt omenești, lauda este mai elevată(creștinească) pentru că include smerenia, umilința, recunoștința

Citat:

Cred că astfel de rugăciuni sunt urmare a acestei învățături:

20. Fiindcă nu voi sunteți care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este care grăiește întru voi.(Mt10,20)
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 27.04.2026, 13:09:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Cererea și mulțumirea sunt omenești, lauda este mai elevată(creștinească) pentru că include smerenia, umilința, recunoștința

Cred că astfel de rugăciuni sunt urmare a acestei învățături:

20. Fiindcă nu voi sunteți care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este care grăiește întru voi.(Mt10,20)
Cu faptul ca lauda ne vine prin Duhul am fost si eu de acord, pentru ca in ambele variante, ca rugatorul simte sentimentul de lauda sau nu ,am presupus ca acest har vine sau ar veni de la Duhul.

Dar sensul este mai degraba ca nu simt acest har ,te rog da-mi l sau ca il simt dar tot Tie iti sunt recunoscator pentru asta?

Si mai practic: uzual simtiti acest ca aveti deja acest har de lauda cand rostiti aceste cuvinte sau nu?

Si daca il simtiti , cum te poti oare ruga pentru ceva ce ai deja?

Eu presupun cumva ca iti trebuie acea stare de spirit si credinta ca il ai deja acest har, cel putin in acel moment, dar totusi, tot te rogi pentru el.

Asta te ajuta sa nu cazi in mandrie.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2026, 17:46:12
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Cu faptul ca lauda ne vine prin Duhul am fost si eu de acord, pentru ca in ambele variante, ca rugatorul simte sentimentul de lauda sau nu ,am presupus ca acest har vine sau ar veni de la Duhul.

Dar sensul este mai degraba ca nu simt acest har ,te rog da-mi l sau ca il simt dar tot Tie iti sunt recunoscator pentru asta?

Si mai practic: uzual simtiti acest ca aveti deja acest har de lauda cand rostiti aceste cuvinte sau nu?

Si daca il simtiti , cum te poti oare ruga pentru ceva ce ai deja?

Eu presupun cumva ca iti trebuie acea stare de spirit si credinta ca il ai deja acest har, cel putin in acel moment, dar totusi, tot te rogi pentru el.

Asta te ajuta sa nu cazi in mandrie.
Toate porțile se închid din cauza mândriei, nu deodată, ci rând pe rând, consecutiv, una datorită celeilalte, ca și când ar fi un domino.

22. Și răspunzând, Iisus le-a zis: Aveți credință în Dumnezeu.
23. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.
24. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.(Mc11,22-24)

Aceasta este o credință care naște realități, dar apostolii, care și-au dat viața pentru învățătura lui Iisus după coborârea Sfântului Duh, nu avuseseră înainte puterea(harul) să scoată diavolul din copilul lunatic.

Atenție, acest har nu este de tip ”hocus-pocus”, care schimbă realitatea de la o clipă la alta, ci este un har ce generează noi realități, noi începuturi.

18. Și Iisus l-a certat și demonul a ieșit din el și copilul s-a vindecat din ceasul acela.(Mt17,19)

Dacă nu mă mai rog Domnului (nu-l mai laud) deoarece deja am harul, din clipa aia (ușor-ușor) harul se degradează datorită încețării smereniei.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde