Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Mari Duhovnici si predicile lor
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.05.2026, 22:21:48
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Leonid7 Vezi mesajul
Nu am spus ca a făcut violente , insa aderarea la o mișcare care nu are legătură cu Ortodoxia este o greșeală in sine , fără sa numărăm sau sa analizam faptele personale. el nu a făcut fapte rele , dar s-a solidarizat cu alții care au făcut numai prin faptul ca a aderat la acea mișcare si a susținut-o prin prezenta , dându-i credibilitate. Nici măcar nu avem o delimitare de acea mișcare mai târziu . Nu e o întâmplare ca cel care l-a promovat masiv este Iustin Pârvu , aflat într-o situație asemănătoare , si mănăstirea Petru Vodă .
Păi și-a măcinat tinerețea în pușcării, nu mi se pare puțin lucru 10-15 ani din cei mai frumoși ani ai vieții, sănătatea zdruncinată, departe de dragostea familiei și a soției.
El a făcut o jertfă pentru țară și i-a întărit pe mulți în detenție la greu, care altfel ar fi clacat, a făcut apostolat în cele mai de jos ale pământului.
E din categoria ei de care lumea nu era vredincă.

Putea să mănânce căcat corect politic, să lingă premierul/președintele vremii, cum l-au lins alți entelectuali pe Iliescu/Petrov, și mai recent pe Bolojan și să fie bine, să fie un profitor de regim care se lăfăie cum au fost atâția și cum sunt și astăzi tot felul de stipendiați din zona soroș.
Vechi 08.05.2026, 23:14:28
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Păi și-a măcinat tinerețea în pușcării, nu mi se pare puțin lucru 10-15 ani din cei mai frumoși ani ai vieții, sănătatea zdruncinată, departe de dragostea familiei și a soției.
El a făcut o jertfă pentru țară și i-a întărit pe mulți în detenție la greu, care altfel ar fi clacat, a făcut apostolat în cele mai de jos ale pământului.
E din categoria ei de care lumea nu era vredincă.

Putea să mănânce căcat corect politic, să lingă premierul/președintele vremii, cum l-au lins alți entelectuali pe Iliescu/Petrov, și mai recent pe Bolojan și să fie bine, să fie un profitor de regim care se lăfăie cum au fost atâția și cum sunt și astăzi tot felul de stipendiați din zona soroș.
Nu a făcut o jertfa pentru tara , a fost arestat ca a făcut parte din Mișcarea Legionară.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2026, 23:52:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Ce mici suntem noi sa stim ca a fost sau nu a fost ,ca a gresit sau nu a gresit, ca consiliul s-a exprimat corect sau nu asupra lui.

Sa facem jumatate din faptele lui, si nici nu ne-ar mai interesa cine a fost si ce a facut.

Mare lucru este sa ii iubesti pe ceilalti incepand cu iubirea de sine.

Caci daca iubesti mantuirea proprie, chiar nu te mai intereseaza greselile celorlalti
Reply With Quote
Vechi 08.05.2026, 23:59:00
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Ce mici suntem noi sa stim ca a fost sau nu a fost ,ca a gresit sau nu a gresit, ca consiliul s-a exprimat corect sau nu asupra lui.

Sa facem jumatate din faptele lui, si nici nu ne-ar mai interesa cine a fost si ce a facut.

Mare lucru este sa ii iubesti pe ceilalti incepand cu iubirea de sine.

Caci daca iubesti mantuirea proprie, chiar nu te mai intereseaza greselile celorlalti
Ce spui tu e sa nu te intereseze greșelile aproapelui. Acest caz nu este despre greșeli individuale, ci de canonizare . Canonizarea înseamnă nu neapărat sfințirea , asta o face Dumnezeu , așa se spune , ci pregătirea unui exemplu de urmat , continuitatea credinței Sfinților Părinți . Când ridici pe cineva la rangul de sfânt , trebuie sa analizezi foarte bine.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2026, 00:13:32
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce spui tu e sa nu te intereseze greșelile aproapelui. Acest caz nu este despre greșeli individuale, ci de canonizare . Canonizarea înseamnă nu neapărat sfințirea , asta o face Dumnezeu , așa se spune , ci pregătirea unui exemplu de urmat , continuitatea credinței Sfinților Părinți . Când ridici pe cineva la rangul de sfânt , trebuie sa analizezi foarte bine.
Spun ca nu am inca harul de a ma pronunta asupra greselilor celorlalti , pentru ca inca nu m-am curatat eu insumi.

De aceea pana atunci, permite-mi sa nu judec pe nimeni ,si sa incalc aceasta datorie de a semnala greselile altora , cu riscul de a parea ca as sustine ceva nedogmnatic si ne-in spiritul parintilor, asa cum tie ti se pare evident ca ar fi.

Eu doar am intrat si am vazut ca vorbiti in contradictoriu, si m-am gandit cat de frumos ar fi sa folosim aceste dezbateri pentru a intelege opinia celuilalt ,mai degraba decat pentru a o afirma pe a noastra.

Si am realizat ca grija de mantuirea proprie e de fapt prima porunca a orcarui crestin.

Sunt convins ca daca renuntam la noi si ii cerem mai multe detalii celuilalt , incepem macar sa il intelegem , daca nu sa fim de acord cu el

Scuze ca am intervenit daca va deranjeaza parerea aceasta neutra ,dar ma simteam bine in aceasta seara si am vrut ca toti sa fie impacati
Reply With Quote
Vechi 09.05.2026, 06:50:20
Demetrius Demetrius is online now
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Nu am spus ca a făcut violente , insa aderarea la o mișcare care nu are legătură cu Ortodoxia este o greșeală in sine , fără sa numărăm sau sa analizam faptele personale. el nu a făcut fapte rele , dar s-a solidarizat cu alții care au făcut numai prin faptul ca a aderat la acea mișcare si a susținut-o prin prezenta , dându-i credibilitate. Nici măcar nu avem o delimitare de acea mișcare mai târziu . Nu e o întâmplare ca cel care l-a promovat masiv este Iustin Pârvu , aflat într-o situație asemănătoare , si mănăstirea Petru Vodă .
Iartă-l, Doamne, că nu știe ce zice.

Citat:
Sa inteleg ca l-ai citit si ai ajuns la concluzia ca nu are nici un rost , fără o analiza critica. Ci doar ce presupui ca știi si ca interpretarea ta nerostită , decât doar pe un subpunct al vieții lui e suficienta .

Stiu ca majoritatea considera ca e sfânt , insa ai cumva acces la dosarul de canonizare , sau știi complet viața lui? Ce învățături cunoști de la el ? Cum s-a raportat el la trecut legionar ? Doar suferința pe care o menționezi e suficientă pentru canonizare ? De ce nu faci un efort totuși sa- l citești ?
Iartă-l, Doamne, că nu știe ce face.

Citat:
Citește întâi articolul, apoi discutam ceea ce e neclar. E timp si pentru bucurie .
M-am lămurit; vremea bucuriei a venit fără să mai citesc...

P.S. Am citit însă toate mesajele tale de pe forum.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 09.05.2026, 14:05:28
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Iartă-l, Doamne, că nu știe ce zice.

Iartă-l, Doamne, că nu știe ce face.

.
Iarta-ne Doamne , si da-ne noua harul Tau, harul dragostei ,intelpciunii si priceperii !
Reply With Quote
Răspunde

Tags
canonizare, martiri, mucenici, sfinti, sfintii inchisorilor