Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2014, 01:41:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Se emite si ideea de pluralitate a lumilor (planetelor) locuite?
Ca altfel, care ar fi rostul sa ai grija de o planeta fara viata?
Hai acum sa lasam romanele lui Lewis care sunt fantastice si isi propun 'remitologizare' a universului. Acolo, da, erau fiinte pe alte planete, dar erau un fel de lumi paralele (ca in romanele lui pt. copii Narnia, oarecum), pentru ca numai planeta noastra era cazuta - din cauza ca 'ingerul' care era responsabil de ea era ingerul cazut, iar el i-a 'ajutat' pe oameni sa cada. Scopul acestei inventii literare este de a imagima o lume in care caderea nu a avut loc, si in care se repeta povestea ispitei, dar in care oamenii nu cad in ea. Este o carte extraordinara, si dpdv teologic.

In realitate, nu am intentia sa emit aceasta idee (a vietii pe alte planete).

Insa cred ca fiecare lucru creat de Dumnezeu isi are rostul lui, chiar daca noi nu il intelegem. Toate exista pentru slava lui Dumnezeu - nu numai omul facut dupa chipul Lui. Esti de acord, nu, ca toate lucrurile, inclusiv materia neorganica, sunt facute de Dumnezeu? Si ca totul este 'bun'? Deci daca este bun, are si un sens? Si daca are un sens, de ce nu ar avea si un rost - pentru care ar area si ingerii un rol de jucat?
Deci, ceea ce noua ni se pare doar o lume neospitaliera (pentru ca este fara viata, in sens organic), reflecta ceva din Dumnezeire (fiind 'buna'), iar ingerii pot avea o legatura cu aceste lumi 'neumane' - poate ca aceste lumi corespund intr-un mod tainic lumii angelice.
Sigur, speculatii...
Ar trebui sa luam mai in serios cosmologiile pre-stiintifice. Cred ca avem ce invata din ele. Nu transpunandu-le in paradigma stiintifica (cum fac cei care discuta la infinit daca pamantul este totusi plat), ci luandu-le ca simbol al unei alte realitati.

Thread Tools
Moduri de afișare