Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 18.01.2009, 13:04:30
razvan_m
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Askeladd Vezi mesajul
Frate razvan,

am cautat si eu si am gasit urmatoarele:



Nu par sa fie asa de performante cum ai descris tu.




Te rog sa-mi dai o sursa pentru cele mentionate mai sus.
Ba, frate Askeladd, sunt ultra-performante, exact cum ti le-am descris. Ca sa te convingi vezi cum e cu tehnologia de transmitere a informatiilor codificate binar prin unde de radiofrecventa (chiar RFID care inseamnand Radio Frequency Identificatin Data). Ca sa vezi cum pot fi supravegheate intrarile si iesirile de marfuri din toate magazinele unei firme de comert, indiferent de distantele care separa aceste magazine, identic cu modul in care pot fi supravegheati cobaii umani detinatori ai pasaportului cu cip biometric [cip prevazut cu antena RFID], citeste mai jos o prezentare a tehnologiei de supraveghere cu unde radiofrecventa, facuta de conf. univ. dr. Doru Alexandru PLEȘEA, de la Catedra de merceologie si managementul calitatii a ASE Bucuresti:

Citat:
Tehnologia de identificare cu unde de radiofrecvență
Tehnologia de identificare a produselor prin unde radio ce stă la baza etichetelor electronice inteligente ar putea atenta la supremația de aproape un sfert de secol pe care codurile de bare o au în domeniul etichetării și recunoașterii produselor. Deși utilizată pentru prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a deosebi avioanele proprii de cele inamice, tehnologia a intrat apoi într-un con de umbră care a durat până la începutul anilor 90’. Cercetările efectuate în ultimul deceniu al secolului trecut au contribuit la dezvoltarea de noi aplicații pentru această tehnologie, la reducerea costurilor de implementare și la îmbunătățirea performanțelor astfel încât în prezent tehnologia de recunoaștere a produselor prin unde radio a devenit operațională.


Figura 1


Un sistem de identificare prin unde radio este format dintr-o unitate de citire/scriere montată într-un calculator personal numită unitate de interogare și etichetă numită transponder (figura 1). Unitatea de citire/scriere este formată dintr-un microprocesor specializat care controlează fluxul de date, un circuit modulator/demodulator cu rolul de a transforma informația în semnal de radiofrecvență și o antenă care o transmite prin unde radio. Eticheta este formată dintr-o bobină cu rol de antenă și cu un circuit integrat al cărui element principal este o memorie (figura 2). Aceasta păstrează de regulă următoarele de informații: numărul de identificare propriu al etichetei (care o definește în mod univoc), numărul de identificare al producătorului, numărul de identificare al produsului. Memoria poate fi de două tipuri: „doar citește” (Read Only) sau reinscriptibilă (Read-Write). Primul tip de memorie este cel mai uzual, ea intrând în componența etichetelor care stochează informații „neperisabile” (producător, produs, data expirării etc.). Cel de-al doilea tip poate păstra informații alterabile cum ar fi de exemplu prețul, dar etichetele dotate cu o astfel de memorie sunt mai scumpe.
Când funcționează, unitatea de interogare emite unde radio care se propagă la o anumită distanță de antenă, acoperind astfel o anumită zonă. Dacă o etichetă (transponder) se află în zona de acoperire a unității de interogare, acesteia îi este activat circuitul integrat. Ca urmare are loc un dialog între unitatea de interogare și etichetă, aceasta din urmă trimițând informațiile conținute în memoria sa. După primirea informațiilor, unitatea de citire-scriere le analizează, și în funcție de aplicația la care este folosită poate să opereze modificări în baza de date care gestionează stocurile dintr-un magazin, poate să opereze în contul unui client sau să accepte sau să refuze ieșirea unui client din magazin (în cazul furtului unui produs dotat cu o astfel de etichetă).


Figura 2


O caracteristică importantă a etichetelor electronice inteligente o constituie absența unei surse proprii de energie. În locul acesteia, eticheta își obține energia electrică necesară funcționării din undele radio produse de unitatea de interogare. În acest caz antena etichetei servește și ca bobină de inducție ce are rolul de a produce energie electrică.
Inițial, prima aplicație în domeniul comercial a etichetelor electronice a reprezentat-o supravegherea produselor în vederea prevenirii furturilor din magazine. Practic ieșirile magazinelor au fost dotate cu porți de control care semnalizează acustic trecerea oricărui produs care dispune de o astfel de etichetă. Eticheta este asemănătoare cu o eticheta obișnuită cu coduri de bare numai că pe spatele ei este aplicat un film subțire din plastic care conține o simplă antenă. (figura 3). Utilizarea acestui sistem de supraveghere este recomandabilă acolo unde se comercializează produse mici cu o valoare ridicată (componente de calculator, casete audio și video, compact discuri, cosmetice etc.). Aplicația este ușor de implementat, nu necesită echipamente complexe, iar etichetele sunt foarte simple și ieftine.
Odată cu perfecționarea tehnologiei , etichetele electronice inteligente au devenit cu adevărat inteligente, astfel încât în momentul de față ele nu au numai rolul de a asigura identificarea produsului ci și capacitatea de a furniza informații legate de acesta (producător, denumirea produsului, data expirării și chiar și principalele caracteristici calitative). În plus, în cazul utilizării unor etichete dotate cu memorie reinscriptibilă, acestea pot păstra informații legate de preț care sunt actualizate ori de câte ori este nevoie. Operația este mult mai ușor și rapid de realizat decât schimbarea etichetelor clasice: de la tastatura calculatorului pe care este montată unitatea de citire/scriere este introdus noul preț, ce este apoi comunicat prin unde radio tuturor etichetelor din magazin cu același număr de identificare a produsului. Operația se încheie în momentul recepției mesajului de confirmare a actualizării prețului.


Față Verso


Figura 3


Sistemul de identificare prin unde radio oferă avantaje atât comercianților cât și clienților. Pentru comercianți gestiunea stocurilor de marfă și evidența vânzărilor este mult mai ușor de realizat și necesită mai puțin personal. Spre deosebire de sistemul de coduri de bare la care gestiunea stocurilor se poate realiza doar prin evidența intrărilor și ieșirilor produse, sistemul de identificare prin unde radio realizează permanent evidența acestora, datorită capacității sale de a urmări aproape simultan toate produsele din magazin. Recepția mărfurilor este de asemenea mult ușurată. Datorită capacității sistemului de a primi simultan informațiile de la mai multe etichete, prin simpla apăsare a unui buton unitatea de citire poate afișa o listă cu toate produsele aflate într-un camion, container, depozit.
Din punctul de vedere al clienților un prim beneficiu constă în reducerea substanțială a duratei de așteptare la casă. Spre deosebire de sistemul cu coduri de bare care presupune scanarea de către vânzător a fiecărei etichete, sistemul de identificare prin unde radio recunoaște simultan toate articolele din coșul clientului în câteva fracțiuni de secundă, fără ca vânzătorul să atingă măcar un produs. În plus în unele magazine din Grecia, Finlanda și Belgia au fost introduse cu titlul experimental cărucioare pe care au fost montate o unitate de citire/scriere și un afișaj cu cristale lichide ce are rolul de a afișa informații despre produs, o listă a articolelor din cărucior și prețul total al acestora.
Sursa: http://www.mmq.ase.ro/LucrCD/sectiun...20Plesea-1.htm
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atentie! In Romania noile permise auto contin un cip electronic! ortodox4life Generalitati 49 14.08.2010 01:35:02
Semneaza petitia impotriva documentelor electronice ce contin microcip tot-Laurentiu Generalitati 61 13.08.2010 08:36:23
Calendar Electronic DaniUK Generalitati 0 17.08.2009 12:25:29
Pentru a calatori in UE nu e nevoie de pasaport biometric! mihailt Generalitati 3 26.02.2009 16:54:39