![]() |
![]() |
|
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Cuvintul chenoza,puteti citi aici: http://www.crestinortodox.ro/alte-ar.../68846-chenoza "Care, Dumnezeu fiind in chip, n-a socotit o stirbire a fi El intocmai cu Dumnezeu, ci S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-se asemenea oamenilor, si la infatisare aflandu-se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultator facandu-se pana la moarte, si inca moarte pe cruce " ( Filipeni 2,6-11) sau aici: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...-sale-omenesti Chenoza Fiului lui Dumnezeu prin intrupare si Cruce si indumnezeirea firii [SIZE=2]Sale omenesti. Ca Fiul lui Dumnezeu sa poata umple firea omeneasca de “slava” Sa, “slava [/SIZE][SIZE=2]ca a Unuia nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (In. 1, 14), a trebuit “sa-Si faca proprie” [/SIZE][SIZE=2]aceasta fire prin intrupare, adica sa Se faca ipostasul ei. Aceasta “impropriere” a firii omenesti [/SIZE][SIZE=2]reprezinta smerirea firii lui Dumnezeu, sau asa-zisa “chenoza”, sau “golire” a Lui de slava pe [/SIZE][SIZE=2]care a avut-o inainte de intrupare (In. 17, 5).[/SIZE] Pentru George: Nu are nici o legatura chenoza Fiului lui Dumnezeu cu Facerea lumii,nici macar ca imagine poetica,de trubadur...cu smerenia si Facerea lumii in etape.Oricum Lumea a fost creata in etape...in 6 etape...adica in Sase Zile...am si postat mesaj din Sfintul Ioan Gura de Aur...la intrebarea lui Florin.Parintele Costache este intr-un mare pericol,si dinsul dar si cei care sint de acord cu el,pericol de a intra sub influenta demonica si a-si pierde mintuirea.Voi dovedi aceasta in mesajele viitoare. Ca sa nu te superi si sa te conving ( sper ) am sa-ti scriu urmatoarele: Vladimir Lossky ( unul din preferatii Fanitzei ): " Creatia ex nihilo inseamna tocmai un astfel de act de producere a ceva ce se afla " in afara lui Dumnezeu" - producerea unui subiect cu totul nou,fara vreo obirsie de vreun fel,fie din Firea Dumnezeiasca,fie din vreun fel de materie sau potentialitate oarecare de a fi in afara lui Dumnezeu.Am putea spune ca prin creatia ex nihilo ( din nimic,adica) Dumnezeu face loc pentru ceva ce se afla cu totul in afara de Sine; sau... Creatia nu este un fel de iesire in afara sau o raspindire nesfirsita a Dumnezeirii...." Binele ce se raspindeste pe sine de la sine " al neoplatonismului nu este Dumnezeul Sfintului Apostol Pavel,Care cheama cele ce nu sint ca si cum ar fi ( Romani.4,17) sau " Universul creat nu este deci vazut,ca in gindirea platonica sub infatisarea palida si imputinata a unei replici saracacioase a Dumnezeirii;el apare mai curind ca o fiintare cu totul noua,zidirea proapat iesita din mina Dumnezeului Facerii,Care a vazut ca este buna,un univers creat care e voit de Dumnezeu si bucurie a Intelepciunii Sale," o rinduiala armonioasa", " un imn alcatuit intru slava puterii Celui Atotputernic ",cum zice Sfintul Grigorie al Nyssei. ...deci un imn alcatuit intru slava puterii Celui Atotputernic ,aceasta este Facerea,nici gind de chenoza ...S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-se asemenea oamenilor... [/quote] Citat:
doctor Watson a studiat sute si mii de carti din Sfintii Parinti in acesti 15-20 de ani,ma tin si eu dupa dinsul cit pot....pot zice ca in acesti ani mi-am facut cel putin o parere de 0.000 la suta din ce inseamna dumnezeirea Sfintilor lui Dumnezeu...parere din care si scriu pe acest forum...de fapt scriu din Dinsii....umorul sa zicem ca fiind al meu,daca il percepe cineva ca asa. Am sa continui pe topicul cu erezia ecumenismului sa-ti scriu despre aceasta ,aici sa ramina numai Facerea. Citat:
monah. Autorul ( Antonie ) isi inchipuie sfatul Sfintei Treimi la facerea omului. Dumnezeu Tatal ar fi spus: "Sa facem om dupa chipul si asemanarea noastra". "Da, dar omul acesta va cadea - zise Duhul -, si Tu, Fiule, va trebuie sa mori pentru El". "Sa-l facem, dar, sau sa nu-L facem?" - a intrebat Tatal. "Sa-L facem" - a zis Fiul. Iata nadejdea pe care si-a pus-o Dumnezeu in om! Acestui Dumnezeu ne marturisim noi, de acesta ne rusinam, pe acesta Il iubim.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Geneza | Templier Knight | Din Vechiul Testament | 67 | 27.05.2017 19:14:27 |
Interpretarea viselor | redandrei90 | Generalitati | 14 | 02.04.2014 14:09:09 |
Interpretarea Scripturii | ancah | Secte si culte | 78 | 20.11.2011 15:33:47 |
|