Citat:
În prealabil postat de konijiro
Nu, nu ai fost. Faptul ca Biserica a fost prima care a tiparit carti (si acelea religioase) nu mi se pare suficient de convingator ca argument care sa sustina prezenta orelor de religie in scoli.
Rolul istoric al bisericii se studiaza la orele de istorie.
Si apropo de "convingator", astept inca raspunsul tau referitor la contributia bisericii greco-catolice la formarea unei constiinte national, la mijlocul secolului 19.
Daca argumentul tau sta in picioare, si contributia bisericii la istoria neamului justifica orele de religie in scoala, de ce nu religie greco - catolica?
Revin, care merite? Concret, te rog. In afara de cartile lui Coresi si a celor de dupa el.
Eu cred ca faci o confuzie aici. Dupa cum am spus mai sus, rolul istoric al bisericii, mic sau mare, se studiaza la orele de istorie a Romaniei. Ce legatura e intre asta si studiul bilbliei sau dogmei, chestii care se fac in acest moment la orele de religie?
Cu argumente poti? Ca de jigniri e in stare mai oricine. Poti argumenta de ce ce a zis topcat nu e corect?
|
Nu numai carti religioase. Ci si prima carte de literatura universala :D tradusa in limba romana. Tin sa te anuntz ca TEOLOGIA are mai mult RAMURI. De ex. Biblice, Istorice, Sistematice , Pastoratie etc ... Disciplina teologica care se ocupa cu studiul istoriei Bisericii, este ori Istoria bisericeasca universala sau Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In manualele de religie este putina dogma pe a 11-a, in rest istorie , arta, culta si liturgica.
Acuma am inteles ca tu de fapt nu ai o problema cu Biserica in general, ci cu Biserica Ortodoxa. Eu am vb de rolul Bisericii per ansamblu, chiar cultul greco-catolic cu cel Ortodox se aseamana cu exceptia punctelor florentine. Deci nu ar fi o problema ... oricum greco-catolicii fac orele de religie cu prog greco-catolic, pocaitii cu prof pocaiti. Te rog sa nu minimalizezi meritele lui Coresi si a urmasilor, deoarece au o importanta extraordinara pentru noi. Biblia lui Serban Catacuzino, 1688 spre exemplu, in opinia lui Nicolae Iorga este "primul document sigur de limba romana". De asemenea Noul Testament de la Balgrad , Palia de la Orastie ... momumente culturale ale perioadei lor.
Reiau, la orele de religie accentul nu se pune pe dogma si pe disciplinele biblice. Din contra se studiaza foarte multa istorie , cultura , liturgica si notiuni referitoare la morala. Gen, despre prieteni, despre cum trebuie sa ne alegem prietenii, sa`i ajutam, sa ne iubim parintii etc !