Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2009, 09:51:15
teatru-copii teatru-copii is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2009
Locație: Botosani - Saveni
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru teatru-copii
Implicit lipsa de ocupatie

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Ce inseamna pentru tine educatie religioasa?
Acum ca te-am urmarit putin, imi dau seama ca nu esti serios, ori te amuzi pe acest forum si iti bati joc de noi, ori ai capul patrat si...

Sa pui iarasi aceasta intrebare cand ti s-au postat zeci de raspunsuri pe aceasta tema? Eu consider ca ai fost respectat pe forum. Tu nu vrei sa ne respecti?

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 09:55:58
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de teatru-copii Vezi mesajul
Acum ca te-am urmarit putin, imi dau seama ca nu esti serios, ori te amuzi pe acest forum si iti bati joc de noi, ori ai capul patrat si...

Sa pui iarasi aceasta intrebare cand ti s-au postat zeci de raspunsuri pe aceasta tema? Eu consider ca ai fost respectat pe forum. Tu nu vrei sa ne respecti?

Doamne ajuta!
I-am pus intrebarea lui Henric, ar trebui sa il respecti si pe el, poate doreste si el sa raspunda
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 12:27:40
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Sunt convins ca urmarind macar partea culturala a Bisericii, am fost destul de convingator referitor la legatura din Stat si Biserica.
Nu, nu ai fost. Faptul ca Biserica a fost prima care a tiparit carti (si acelea religioase) nu mi se pare suficient de convingator ca argument care sa sustina prezenta orelor de religie in scoli.

Rolul istoric al bisericii se studiaza la orele de istorie.

Si apropo de "convingator", astept inca raspunsul tau referitor la contributia bisericii greco-catolice la formarea unei constiinte national, la mijlocul secolului 19.

Daca argumentul tau sta in picioare, si contributia bisericii la istoria neamului justifica orele de religie in scoala, de ce nu religie greco - catolica?

Citat:
De asemenea si pentru meritele pe care le are mentinerea statului roman de astazi.
Revin, care merite? Concret, te rog. In afara de cartile lui Coresi si a celor de dupa el.

Eu cred ca faci o confuzie aici. Dupa cum am spus mai sus, rolul istoric al bisericii, mic sau mare, se studiaza la orele de istorie a Romaniei. Ce legatura e intre asta si studiul bilbliei sau dogmei, chestii care se fac in acest moment la orele de religie?

Citat:
Se vede ca esti verisor cu maimutza, va asemanatzi mai ales in partea intelectuala ....
Cu argumente poti? Ca de jigniri e in stare mai oricine. Poti argumenta de ce ce a zis topcat nu e corect?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 12:59:12
Henric_al's Avatar
Henric_al Henric_al is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.09.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Nu, nu ai fost. Faptul ca Biserica a fost prima care a tiparit carti (si acelea religioase) nu mi se pare suficient de convingator ca argument care sa sustina prezenta orelor de religie in scoli.

Rolul istoric al bisericii se studiaza la orele de istorie.

Si apropo de "convingator", astept inca raspunsul tau referitor la contributia bisericii greco-catolice la formarea unei constiinte national, la mijlocul secolului 19.

Daca argumentul tau sta in picioare, si contributia bisericii la istoria neamului justifica orele de religie in scoala, de ce nu religie greco - catolica?

Revin, care merite? Concret, te rog. In afara de cartile lui Coresi si a celor de dupa el.

Eu cred ca faci o confuzie aici. Dupa cum am spus mai sus, rolul istoric al bisericii, mic sau mare, se studiaza la orele de istorie a Romaniei. Ce legatura e intre asta si studiul bilbliei sau dogmei, chestii care se fac in acest moment la orele de religie?

Cu argumente poti? Ca de jigniri e in stare mai oricine. Poti argumenta de ce ce a zis topcat nu e corect?

Nu numai carti religioase. Ci si prima carte de literatura universala :D tradusa in limba romana. Tin sa te anuntz ca TEOLOGIA are mai mult RAMURI. De ex. Biblice, Istorice, Sistematice , Pastoratie etc ... Disciplina teologica care se ocupa cu studiul istoriei Bisericii, este ori Istoria bisericeasca universala sau Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In manualele de religie este putina dogma pe a 11-a, in rest istorie , arta, culta si liturgica.
Acuma am inteles ca tu de fapt nu ai o problema cu Biserica in general, ci cu Biserica Ortodoxa. Eu am vb de rolul Bisericii per ansamblu, chiar cultul greco-catolic cu cel Ortodox se aseamana cu exceptia punctelor florentine. Deci nu ar fi o problema ... oricum greco-catolicii fac orele de religie cu prog greco-catolic, pocaitii cu prof pocaiti. Te rog sa nu minimalizezi meritele lui Coresi si a urmasilor, deoarece au o importanta extraordinara pentru noi. Biblia lui Serban Catacuzino, 1688 spre exemplu, in opinia lui Nicolae Iorga este "primul document sigur de limba romana". De asemenea Noul Testament de la Balgrad , Palia de la Orastie ... momumente culturale ale perioadei lor.
Reiau, la orele de religie accentul nu se pune pe dogma si pe disciplinele biblice. Din contra se studiaza foarte multa istorie , cultura , liturgica si notiuni referitoare la morala. Gen, despre prieteni, despre cum trebuie sa ne alegem prietenii, sa`i ajutam, sa ne iubim parintii etc !
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 10:17:22
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de teatru-copii Vezi mesajul

Doamne ajuta!
Am pus o intrebare legitima, ce inseamna educatie religioasa in scoli. Ca sa iti arat asta, desi ma chinui destul de mult cu colturile capului, te-as ruga sa imi spui parerea ta cu privire la introducerea sau nu in programa scolara a invatamintelor din urmatorul paragraf din biblie:
„Dacă vine cineva la Mine, și nu urăște pe tatăl său, pe mamă-sa, pe nevastă-sa, pe copiii săi, pe frații săi, pe surorile sale, ba chiar însăși viața sa, nu poate fi ucenicul Meu.
Iti multumesc anticipat
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 10:39:45
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Am pus o intrebare legitima, ce inseamna educatie religioasa in scoli. Ca sa iti arat asta, desi ma chinui destul de mult cu colturile capului, te-as ruga sa imi spui parerea ta cu privire la introducerea sau nu in programa scolara a invatamintelor din urmatorul paragraf din biblie:
„Dacă vine cineva la Mine, și nu urăște pe tatăl său, pe mamă-sa, pe nevastă-sa, pe copiii săi, pe frații săi, pe surorile sale, ba chiar însăși viața sa, nu poate fi ucenicul Meu.
Iti multumesc anticipat
Hristos nu indeamna la ura, dom'le, stii bine asta. Eu inteleg versetul de mai sus asa: daca cineva nu Ma pune pe primul loc in inima sa, mai presus de familie sau de prieteni, nu este ucenicul Meu. Cum in multe din familiile noastre gasim atei, eretici, "ortodocsi" ignoranti, impatimiti cu tot felul de vicii samd, versetul se aplica in mod clar: ori asculti de ei si-ti pui in pericol mantuirea, ori asculti de Hristos si ai parte de viata vesnica. E vorba de lepadarea de lume (= raul din lume sau din familie) si e vorba de lepadarea de sine, de raul din suflet, de egoism si de celelalte pacate care ne despart de Hristos.

Dar poate ma insel si ma corecteaza expertii de pe forum.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 10:52:57
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Hristos nu indeamna la ura, dom'le, stii bine asta.
Indeamna insa la ura intre credinte
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 11:40:34
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Indeamna insa la ura intre credinte
Din contra, vezi pilda bunului samarinean care ne invata ca aproapele nostru este orice om, inclusiv cel de alt neam sau de alta credinta. Ura este impotriva raului, nu a persoanelor rele. La fel si judecata este impotriva raului, nu a persoanei care greseste.

Adu-ti aminte si de "iubiti pe vrajmasii vostri":

27. Iar vouă celor ce ascultați vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi;
28. Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
29. Celui ce te lovește peste obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina, nu-l împiedica să-ți ia și cămașa;
30. Oricui îți cere, dă-i; și de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
31. Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea;
32. Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
33. Și dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii același lucru fac.
34. Și dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai.

35. Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi.

Last edited by Florin-Ionut; 07.09.2009 at 11:43:37.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 12:10:40
topcat
Guest

Implicit

Cu alte cuvinte, Iubeste fara a astepta vreo rasplata.
Tu de ce astepti rasplata de la Hristos pentru a-l urma, iubi (citez: ori asculti de ei si-ti pui in pericol mantuirea, ori asculti de Hristos si ai parte de viata vesnica)?
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 14:23:27
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cu alte cuvinte, Iubeste fara a astepta vreo rasplata.
Tu de ce astepti rasplata de la Hristos pentru a-L urma, iubi (citez: ori asculti de ei si-ti pui in pericol mantuirea, ori asculti de Hristos si ai parte de viata vesnica)?
Rasplata va fi in viata viitoare dupa promisiunea Lui: "Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". Ideea e sa nu asteptam acum rasplata. Trebuie sa traim cu credinta, cu speranta mantuirii si cu dragoste - cel putin teoretic vorbind...

Citat:
În prealabil postat de topcat
Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Eu vă spun: nu; ci mai degrabă desbinare.
Căci, de acum înainte, din cinci, care vor fi într-o casă, trei vor fi desbinați împotriva a doi, și doi împotriva a trei.
Tatăl va fi desbinat împotriva fiului, și fiul împotriva tatălui; mama împotriva fiicei, și fiica împotriva mamei; soacra împotriva norei, și nora împotriva soacrei.”
Am anticipat postul asta si m-am gandit sa dau un edit la mesajul anterior sa-l postez chiar eu, dar am plecat la masa... :)

E aceeasi poveste aici: daca soacra ma indeamna spre moarte, atunci va fi dezbinare intre mine si ea, ca doar n-o sa-i urmez filosofia de viata pentru ca mi-e soacra. Daca tatal meu e ateu, bineinteles ca n-o sa subscriu la parerile lui pentru ca mi-e tata. Dezbinarea nu inseamna cearta sau violenta sau ruperea legaturilor, ci nesincronizare de idei, divergentze si diferentze in concepte. Fiecare crede ce vrea.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44