Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2009, 21:24:18
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Cu iertarea de rigoare dar mai ales de suflet marchez parerea mea : nu mai arat cita si ce fel de mirare ma cuprinde citind asemenea pareri dar in felul acesta se tradeaza putina cunoastere si intelegere a ceea ce este si ce vrea sa fie duhovnicul ortodox.Parerea mea am spus-o si la alte topicuri dar o reiau deoarece la volumul forumului (in stufarisul de teme si uneori de postari justificate doar de dorinta ca nu suntem ,,vorbiti")este clar ca nu sta nimeni sa citeasca .
Deci , in seminare, in facultatile de teologie, la masterele pe teologie , pt. cei care urmeaza asa ceva, dar si din multitudinea de carti si manuale existente acum pe piata din care poti alege in functie de puterea intelectuala(interes, intelegere, abstractie ,sinteza, asociere.antiteza sau consens ,etc,etc)dar mai ales din dorinta de a trai ,deci nu mai ales a cunoaste,poti afla toata teoria despre Dumnezeu : cine este D.zeu, de ce este D.zeu, care sunt insusirile Lui, ce este ,cum a facut si care sunt lucrarile,,din afara" a Lui (adica a creatiei lui) daca este sau nu firesc sa avem un cult pt. El ,ce este cultul public dar cel particular s.a.m.d. tot ,tot, despre el . Aflam astfel o prostioara(stiti, daca spun prostie lumea se scandalizeaza, dar daca spun ,,prostioara" se accepta, ca in Caragiale : ,, tradare sa fie dar sa o stim si noi"; asta ca un semn de ,,smerenie mindra")si anume ca ortodoxia ar fi o religie . Ajutorul mult il avem de la duhovnicii imbunatatiti care ne-au lasat in pastrare idea ca ortodoxia nu este o religie ,adica nu este o doctrina, o colectie de principii(sau dogme)inventate sau scornite de mintea umana ci este cale spre mintuire data de insusi Hristos Mintuitorul . Deci invatatura noastra de credinta este de origine divina si nu umana,unicul caz din lume ! Omul a avut o contributie modesta la organizarea si prezentarea didactica a invataturilor dumnezeiesti. Iata ce aflam din carti si din scolile de profil . Dar ortodoxia nu este o ,,religie" rationala ,nu il cautam pe D.zeu cu ratiunea si nici nu cautam ca in primul rind sa explicam dumnezeirea si faptele sau fenomenele legate de ea cu intelectul.Ortodoxia este in primul rind o religie traita. Spune ap. Ioan in evanghelia sa ca,,...duh este D.zeu si pt aceasta trebuie sa ne rugam Lui in duh si adevar " Adica, cu duhul il cautam si nu cu ratiunea , in duh ne rugam, in duh incercam sa traim,in duh ne mintuim. Nu suntem ca si catolicii cu credinta rationala sau ca toate celelalte asa zise biserici americane, europene, asiatice si extrem asiatice ci suntem traitori in duh . O deosebire esentiala de tot dar pe care numai cei ce nu o cred sau au indiferenta ispitita nu apreciaza si nu inteleg acest lucru.
Ei, acestea fiind trasaturile esentiale ale invataturii ortodoxe este clar ca din teorie doar luam cunostiinta de fap dar de trait cine ne invata sa traim in Hristos ? Nu cartile de teologie .Ele nu stiu si nici nu pot sa faca acestea . Cel care ne invta sa traim oprtodox ,numai si numai daca vrem , este doar duhovnicul .El nu este un (sau nu este numai)spovadar ,un iertator de pacate,un confesor pt. greseli ci el este tocmai cel care inafara de a ne ierta si deslega de pacate ne invata sa traim, ne conduce viata,ne invata ce este pacatul, care fapte sunt pacate,de ce sunt pacate,cine este ispititorul , cum ataca el ,cum ne luptam cu el , cum sa traim sa avem viata virtuoasa, care sunt virtutiile s.a.m.d. Iata ce rol deosebit de important are duhovnicul . Nu insa toti duhovnicii si stiu sa traiasca corect duhovniceste dar-mi-te sa mai invete si pe altii. Duhovnicul bun, imbunatatit a ajuns floare rara.Chiar avem o sora (Fani77)care la un moment dat iritata de importanta care o dam traitorii ortodoxi duhovnicului a postat fronda ca duhovnicul ortodox a ajuns asemeni pape. Eu ii spun ca nici nu suporta comparatia realitatea . Cei care nu sunt bine indrumati duhovnicste ,cei la care duhovnicii se limiteaza doar la a le asculta pacatele si a-i deslega de ele,cei care nu tin f. tare sa aminteasca fiilor duhovnicesti ca si in biserica dar si in afara ei este acelasi D.zeu si trebuie iubit si respectat la fel (si nu doar in biserica)cei care nu-si traiesc clar misiunea de preot sunt cei care considera si acorda un rol mult limitat duhovnicului . El nu este nici pe departe ce pare la prima vedere. Dar este adevarat, ca si fiecare enorias gaseste in lumea aceasta a ortodoxiei doar ce cauta .
Aceasta este parerea mea.........si subscriu !
Te poti mira cat vrei...dar daca tu ma poti contrazice, te felicit

Am cunoscut fete/femei singure care evident erau singure pentru ca : erau ingrozitor de barbatoase si dure, se temeau sa nu fie cumva privite ca fiind slabe, ingrozitor de agitate si de vorbarete incercand sa isi mascheze timiditatea, sufocante, care sunt in stare sa se tina de un om scai pentru ca asa simt ele ca e iubirea, care aduc vorba despre casatorie de la prima intalnire cu o expresie robotica pe fata, care sunt convinse ca unui barbat trebuie sa ii spui de la prima intalnire ca nu trebuie sa se atinga de ele, imbracate cu prost gust, neingrijite...si nu stiu de ce, dar iti spun eu 100% ca oamenii care comunica cu duhovnicul nu se poarta cum stiu ei cel mai bine sa o faca in mediul lor natural

Eu nu vorbesc despre urcusul duhovnicesc sau despre sfaturi duhovnicesti...vorbesc despre integrarea intr-o societate in care vrem sa traim, din care vrem sa facem parte, in care vrem sa ne gasim un partener..nu il gasim dar nici nu constientizam de ce nu il gasim si de asemenea despre greselile pe care numai noi le putem constientiza si care tin de caracterul nostru personal

Exista un simt al lucrurilor, pe care trebuie sa il deprindem singuri in caz ca nu il avem, atata timp cat nu suntem inradacinati in gresealali subtile dar vitale

Last edited by AndruscaCIM; 04.10.2009 at 21:48:58.
Reply With Quote