Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
Opinia mea este ca intr-adevar pe langa rugaciune si sfatul duhovnicului indivizii ar trebui sa aiba si niste cunostinte sociale, sa se integreze in societate, sa nu o ia razna si sa se cunoasca pe ei insisi. Duhovnicul traseaza o conduita in mare, el urmarind esentialul...insa exista probleme care trebuiesc cercetate mai in amanunt, este necesara o autoevaluare, descoperirea neputintelor personale si corectarea lor prin eforturi proprii. Eu personal cred ca exista indivizi pe care nu ii poate ajuta nimeni atunci cand se confrunta cu anumite obstacole in viata..decat ei insisi si cred ca multi oameni simt nevoia sa comunice cu cineva pentru a le da sfaturi obiective si mai detasate putin. Nevoia de a comunica cu psihologul cred ca a aparut in randul oamenilor care nu au cu cine comunica si au vazut in aceste sedinte o oportunitate de a fi ascultati si a li se da sfaturi intr-o maniera mai personalizata.
Duhovnicul trimite la rugaciune, la indepartarea de pacat si la rabdare...dar cred ca este foarte greu pentru oamenii care simt nevoia sa schimbe ceva in atitudinea lor, in felul lor de a fi, de a-si transmite mesajul. Cred ca sunt indivizi care simt ca gresesc undeva in felul lor de a fi, raportat la mediul in care traiesc si ar vrea sa isi dea seama unde gresesc...si asta s-ar putea face numai daca ar avea capacitatea de a identifica " acel ceva" ...dar am vazut ca unora le este greu, raman asa cum sunt, se lovesc de marginalizarea societatii...si sincer, un duhovnic nu are cum sa perceapa aceast conflict interior si cred ca nici nu constituie o prioritate in viziunea duhovnicilor ( monahi).
Cred sincer ca oamenii ar trebui sa incerce, sa faca eforturi pentru a-si rezolva conflictele interioare, pentru a se cunoaste mai bine...si nu sa gaseasca rezolvari numai in sfaturile duhovnicului, psihologului sau prietenei celei mai bune, pentru ca daca tu singur nu stii ce e cu tine si nu iti poti rezolva problema nimeni nu o poate face pe deplin.
|
Cu iertarea de rigoare dar mai ales de suflet marchez parerea mea : nu mai arat cita si ce fel de mirare ma cuprinde citind asemenea pareri dar in felul acesta se tradeaza putina cunoastere si intelegere a ceea ce este si ce vrea sa fie duhovnicul ortodox.Parerea mea am spus-o si la alte topicuri dar o reiau deoarece la volumul forumului (in stufarisul de teme si uneori de postari justificate doar de dorinta ca nu suntem ,,vorbiti")este clar ca nu sta nimeni sa citeasca .
Deci , in seminare, in facultatile de teologie, la masterele pe teologie , pt. cei care urmeaza asa ceva, dar si din multitudinea de carti si manuale existente acum pe piata din care poti alege in functie de puterea intelectuala(interes, intelegere, abstractie ,sinteza, asociere.antiteza sau consens ,etc,etc)dar mai ales din dorinta de a trai ,deci nu mai ales a cunoaste,poti afla toata teoria despre Dumnezeu : cine este D.zeu, de ce este D.zeu, care sunt insusirile Lui, ce este ,cum a facut si care sunt lucrarile,,din afara" a Lui (adica a creatiei lui) daca este sau nu firesc sa avem un cult pt. El ,ce este cultul public dar cel particular s.a.m.d. tot ,tot, despre el . Aflam astfel o prostioara(stiti, daca spun prostie lumea se scandalizeaza, dar daca spun ,,prostioara" se accepta, ca in Caragiale : ,, tradare sa fie dar sa o stim si noi"; asta ca un semn de ,,smerenie mindra")si anume ca ortodoxia ar fi o religie . Ajutorul mult il avem de la duhovnicii imbunatatiti care ne-au lasat in pastrare idea ca ortodoxia nu este o religie ,adica nu este o doctrina, o colectie de principii(sau dogme)inventate sau scornite de mintea umana ci este cale spre mintuire data de insusi Hristos Mintuitorul . Deci invatatura noastra de credinta este de origine divina si nu umana,unicul caz din lume ! Omul a avut o contributie modesta la organizarea si prezentarea didactica a invataturilor dumnezeiesti. Iata ce aflam din carti si din scolile de profil . Dar ortodoxia nu este o ,,religie" rationala ,nu il cautam pe D.zeu cu ratiunea si nici nu cautam ca in primul rind sa explicam dumnezeirea si faptele sau fenomenele legate de ea cu intelectul.Ortodoxia este in primul rind o religie traita. Spune ap. Ioan in evanghelia sa ca,,...duh este D.zeu si pt aceasta trebuie sa ne rugam Lui in duh si adevar " Adica, cu duhul il cautam si nu cu ratiunea , in duh ne rugam, in duh incercam sa traim,in duh ne mintuim. Nu suntem ca si catolicii cu credinta rationala sau ca toate celelalte asa zise biserici americane, europene, asiatice si extrem asiatice ci suntem traitori in duh . O deosebire esentiala de tot dar pe care numai cei ce nu o cred sau au indiferenta ispitita nu apreciaza si nu inteleg acest lucru.
Ei, acestea fiind trasaturile esentiale ale invataturii ortodoxe este clar ca din teorie doar luam cunostiinta de fap dar de trait cine ne invata sa traim in Hristos ? Nu cartile de teologie .Ele nu stiu si nici nu pot sa faca acestea . Cel care ne invta sa traim oprtodox ,numai si numai daca vrem , este doar duhovnicul .El nu este un (sau nu este numai)spovadar ,un iertator de pacate,un confesor pt. greseli ci el este tocmai cel care inafara de a ne ierta si deslega de pacate ne invata sa traim, ne conduce viata,ne invata ce este pacatul, care fapte sunt pacate,de ce sunt pacate,cine este ispititorul , cum ataca el ,cum ne luptam cu el , cum sa traim sa avem viata virtuoasa, care sunt virtutiile s.a.m.d. Iata ce rol deosebit de important are duhovnicul . Nu insa toti duhovnicii si stiu sa traiasca corect duhovniceste dar-mi-te sa mai invete si pe altii. Duhovnicul bun, imbunatatit a ajuns floare rara.Chiar avem o sora (Fani77)care la un moment dat iritata de importanta care o dam traitorii ortodoxi duhovnicului a postat fronda ca duhovnicul ortodox a ajuns asemeni pape. Eu ii spun ca nici nu suporta comparatia realitatea . Cei care nu sunt bine indrumati duhovnicste ,cei la care duhovnicii se limiteaza doar la a le asculta pacatele si a-i deslega de ele,cei care nu tin f. tare sa aminteasca fiilor duhovnicesti ca si in biserica dar si in afara ei este acelasi D.zeu si trebuie iubit si respectat la fel (si nu doar in biserica)cei care nu-si traiesc clar misiunea de preot sunt cei care considera si acorda un rol mult limitat duhovnicului . El nu este nici pe departe ce pare la prima vedere. Dar este adevarat, ca si fiecare enorias gaseste in lumea aceasta a ortodoxiei doar ce cauta .
Aceasta este parerea mea.........si subscriu !