20.12.2009, 11:46:01
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 10.12.2009
|
|
Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Incerc sa nu ma gandesc eu prea mult :D. Iata ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur:
"Așadar, după ce au fost făcute toate animalele și după ce au primit nume de la cel întîi zidit, Stăpînul cel iubitor de oameni caută'să-i facă ajutor asemenea lui. Și astfel Cel ce a rînduit totul pentru omul creat de El, Cel ce a adus pentru om toată această zidire văzută, după ce a creat pe toate celelalte, creează și pe femeie. Și iată, Moise ne arată cu de-amă-nuntul cum a fost creată femeia ! Ne spusese că Dumnezeu voia să-i facă lui Adam ajutor asemenea lui, că ne spusese mai sus : «Să-i facem lui ajutor asemenea lui», iar în textul citit acum spune : «Nu s-a găsit ajutor asemenea lui» ; de aceea Dumnezeu îi face ajutor din însăși substanța lui Adam"
Si mai departe:
"Scriptura spune că Dumnezeu a luat o coastă. Cum a făcut din această singură
coastă o ființă întreagă ? Dar pentru ce spun eu cum a făcut o ființă întreagă din această singură coastă ? Spune-mi, cum a fost luată coasta ? Cum n-a simțit Adam cînd i s-a luat ? La întrebările acestea nu poți răspunde. Răspunsul îl știe numai Cel ce a făcut creatura. Deci dacă nu putem înțelege pe cele de dinaintea ochilor noștri, dacă nu putem înțelege cum a fost făcută ființa aceasta asemenea nouă, nu-i, oare, cea mai mare nebunie, cea mai mare sminteală să iscodești nașterea Creatorului și să spui că înțelegi acelea pe care nu le pot înțelege bine nici puterile cele netrupești și dumnezeiești, ci înalță necontenit sla-voslovii cu frică și cutremur."
Eu merg cu Sfantul Ioan Gura de Aur si zic ca femeia a fost creata exact asa, ulterior lui Adam, din substanta lui Adam. Nu zic ca a subzistat in vreun fel in el, nu zic nici ca nu erau "un singur trup" in mod duhovnicesc.
Mie mi se pare ca a zice ca separarea lor a inceput la cadere este ca si cum pacatul ar fi raspunzator de creatia femeii (pentru ca observam ca Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre creatia femeii la momentul acesta)
|
Poate ca inainte de cadere Adam si Eva nu se vedeam separati, caci inauntrul lor se simteau ca fiind una si aceiasi fiinta, dar separarea au simtit-o abia dupa cadere, cand s-au rusinat de goliciunea lor si au vazut ca sunt diferiti unul de altul. Eu asta inteleg prin separare.
|