Citat:
În prealabil postat de anna21
Despre neputinta femeii (ci ciclu menstrual si restul..): este tot o consecinta a pacatului, Sophia. A venit la "pachet" cu nasterea de prunci si placerea senzuala... consecinta a caderii in pacat a primilor oameni. Este si consecinta pacatului si expresia starii de pacatosenie (asa cum este si scurgerea la barbati).Traditie spunea ca cei care ajung la nepatimire nu mai au "scurgeri". Nu am citit nicaieri, dar nu mi se pare o idee absurda deloc.
Si ceea ce spune Anca despre placere.. si eu gandesc cam la fel  . Nu este un pacat in sine, dar este o capcana in mod precis.
|
(nu este raspuns doar pt tine, ci si general)
Cum ziceam, problema cu 'placerea senzuala' si cu conceptia copiilor ca mod de transmitere a pacatului stramosesc este mai grea, si as lasa-o deocamdata la o parte.
As vrea sa spun alt lucru, care ne readuce la subiect: este adevarat, probabil, ca ciclul menstrual, durerea si toate problemele nasterii, lehuzia, menopauza etc sunt un fel de 'semne ale caderii' (nu pacate personale, bineinteles, ci semne). Ca orice slabiciuni si neputinte, care nu sunt dorite de Dumnezeu si nu apartin naturii asa cum a facut-o El in rai.
Insa acelasi lucru este valabil si pentru orice boala, si pentru moarte. Or, noi cand suntem bolnavi mai degraba ne ducem la biserica (daca nu suntem bolnavi la pat, atunci vine preotul la noi), ne spovedim, ne impartasim, luam sfantul maslu. Aceste semne ale caderii ne folosesc drept prilej de pocainta si de apropiere de Dumnezeu, daca suntem credinciosi.
Nimeni nu s-a gandit vreodata, din cate stiu eu, sa indeparteze un bolnav de biserica pe timpul bolii sale, dand explicatia ca boala este un semn al caderii. Asta este problema!
Si inca ceva: noi ramanem cu aceste semne ale caderii (boala, moartea, slabiciunea omeneasca), insa odata cu botezul suntem 'morti si inviati impreuna cu Iisus Hristos'. Deci,
de El nu ar trebui sa ne mai poata indeparta decat pacatul. Asta este problema cu indepartarea femeii de la biserica si de la Taine in aceste perioade, dupa parerea mea.
La barbati, se face deosebirea, in canoane (am vazut citat acest canon pe forum), intre scurgerile din somn datorate unor ganduri necurate si expuneri la ispite din seara precedenta, si scurgerile spontane, fara nici o legatura cu ispitele si gandurile (se stie ca fiziologic vorbind spoerma trebuie sa se rezoarba undeva, daca nu iese din corp in timpul actului sexual; o parte se rezoarbe in corp, o parte iese afara deci, in conditiile lumii cazute cel putin, poate fi un fenomen natural). In primul caz li se spune sa nu se impartaseasca, in al doilea ca s epot impartasi. In cazul lor exista deci o legatura cu o forma de pacat (nu sunt barbat, nu stiu..). Dar in cazul menstruatiei si al lehuziei nu exista. Poti sa faci ce vrei, dar sange tot iti curge.