Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2010, 22:57:03
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit Reinventăm dialectica?

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
HoratiuM, sunt sigur ca s-ar gasi persoane care sa te contrazica, care sa aiba o parere diferita de a ta, la care sa fi ajuns intocmai ca tine, prin ceea ce ei sustin ca este rationament clar si curat. Doar pentru ca tu nu poti sa vezi lucrurile altfel nu inseamna ca concluziile tale reprezinta adevarul.

Dawkins popularizeaza ateismul printre cei ce cred, printre asa-zisii moderati. El nu e un ateu pentru atei. Cei care-l citesc si carora li se pare interesant ce are de zis pot sa treaca mai departe la scrieri mai serioase, nu e nevoie sa fie intru-totul de acord cu dansul.

De fapt, cred ca orice persoana educata trebuie sa-si rezerve cel putin odata in viata timp pentru a explora problema divinitatii. Tocmai de-aia exista scriitori ca Dawkins cau C.S. Lewis. Filosofii sunt sigur ca nu duc nici ei lipsa de material, iar a te cobori de pe piedestal ca sa critici scrierile pentru mase e ca si cum savantii din Geneva de la LHC s-ar plange ca Stephen Hawking nu a inclus domonstratii matematice avansate in "O scurta istorie a timpului".
Reciproc, din faptul că alții nu văd lucrurile ca mine, nu rezultă că ei văd adevărul.

În ce-l privește pe Dawkins și popularizarea, una este să popularizezi spunând lucruri coerente și valide, și cu totul altceva este să încerci să combați o serie de idei folosindu-te de sofisme care au fost demascate de multă vreme de către cei care au dezbătut ideile respective de-a lungul istoriei lor.

Comparația lui Dawkins cu Hawking mi se pare complet deplasată. Hawking e fizician expert și expune știința fizicii, la care se pricepe în mod evident - nu se apucă săracul să facă, de pildă, critică literară sau cinematografică. Dawkins, în schimb, e biolog și încearcă să facă filosofie și teologie ca să combată substanța filosofiei și a teologiei - și îi ies numai elucubrații.

În altă ordine de idei, eu nu sunt adeptul specializării în cunoaștere. Îmi plac oamenii care au cunoștințe temeinice din mai multe domenii și mai sunt și capabili să le lege, tot în mod temeinic. Din păcate, Dawkins nu face parte din categorie și, dacă va continua în felul acesta, nici măcar nu se va apropia de așa ceva vreodată.

Vezi dară...

Last edited by HoratiuM; 31.05.2010 at 23:27:34.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
“Richard Wurmbrand” un documentar de Lucia Hossu Longin penticostalul Secte si culte 4 04.10.2012 11:54:17
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Despre creationism, evolutie si design inteligent cu George Coyne si Richard Dawkins scrabble Teologie si Stiinta 179 30.10.2009 10:13:07