eu nu am intalnit aceasta dare la o parte a caderilor ... pe motiv ca sunt nepremeditate
nu cumva introducem vrerea nostra/judecata noastra in loc de ce a duhovnicului? hotaram noi care sunt pacate ... care nu sunt pacate, sunt "doar greseli" ... deci nu trebuie marturisite
ceea ce spui tu este ca daca am cazut din netentie, din lipsa trezviei ... ne putem impartasi fara spovedanie, suntem curati?
mie mi se pare un taram foarte alunecos
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Cu premeditare = pacat, infractiune;
Fara premeditare = greseala.
Zilnim gresim, involuntar. Nu am nici un dubiu. Insa e diferenta enorma in a planifica sa te trufesti, sa desfranezi (de exemplu cu gandul, cu privirea), sa superi pe cineva cu vorba samd si a face lucrurile astea pe neasteptate, neprevazut, involuntar, adica gresind.
Trebuie sa ne recunoastem neputintele si inclinatia spre pacat. Da, suntem pacatosi cu totii. Dar exista pacate mai mici si mai mari, vezi ce ne zice Apostolul Ioan.
Dar, daca in ultimele sapte zile te-ai tinut curat de pacate de moarte, atunci te apropii de Sfantul Potir. Nu pentru vreo vrednicie, nu pentru premiu sau ca ni se cuvine ceva, ci pentru ajutor in continuare.
|