Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2011, 12:00:22
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu vad ca ar fi un "sau", vine din cer de la Dumnezeu. Nefiind naturala, nu stiu ce intelegi prin "cer".
Frate crede-ma ca este vorba de "sau", implicatiile teologice ortodoxe fiind profunde. Nu doresc insa sa intru in amanunte.

Prin cer inteleg ceea ce ne invata Sfintii Parinti, mai exact ceea ce spune Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica: "cerul este totalitatea zidirilor vazute si nevazute iar la facerea universului am primit si facerea cerului, despre care filosofii pagani insusindu-si invatatura lui Moise spun ca este o sfera" si "toti cei care sustin ca cerul este sferic spun ca se departeaza in chip egal de Pamant in sus in jos si in laturi". Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Prin lumina nenaturala ma refer la lumina care nu exista in universul nostru. Asadar poate fi harul sau o alta lumina tot nenaturala dar creata (harul fiin energie necreata). Nu stiu daca exista si o astfel de lumina creata, eu stiu doar de har, care e necreat.
Frate in afara universului este doar lumina necreata, care a artat-o Hristos la Schimbarea la Fata, cand aceasta lumina necreata izvora din EL, si aceasta lumina o vad calugarii ishihasti.
Acesta lumina nu are proprietati fizice ca cea din universul nostru si nicidecum nu poate fi comparata cu focul de la Ierusalim din noaptea de inviere... Cei 3 Sfinti Apostoli Iacov, Ioan si Petru nu au fost arsi si nici hainele Mantuitorului nu au fost arse de acea lumina. De asemenea nici un calugari isihast nu a fost ars de acea lumina.

Consider ca nu are rost sa intram prea mult in amanunte pe aceste subiecte ca riscam sa facem sminteala si poticneala. Cine vrea sa inteleaga Adevarul si sa traiasca in EL studiaza corespunzator teologia ortodoxa si stiinta.

Doamne ajuta. Har si pace.

Last edited by Eugen7; 02.05.2011 at 12:03:40.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce parere aveti despre geneza crezuta de sumerieni?Mult cunoscuta. modestulaici Generalitati 13 22.03.2013 16:49:43
Intrebari din Geneza Agkelos Din Vechiul Testament 54 23.07.2011 09:30:44
Legatura intre limba chineza si Geneza (in engleza) elcipo Din Vechiul Testament 4 09.07.2011 23:51:40
Interpretarea in duh sau in litera a Scripturii (Geneza 1,2) si a Parintilor? Fani71 Teologie si Stiinta 229 09.07.2009 16:01:56