![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu mi-este totusi clar ce anume cauti.
Spui ca vrei sa cresti in credinta, ca nu-ti place ce vezi in bisericile ortodoxe din Canada. Cineva spunea f.bine ca Dumnezeu este peste tot si ca n-ai s-o gasesti daca n-o cauti mai intai in tine. Esti tanara, nu stiu ce educatie ai primit acasa in sensul asta, daca ai avut ore de religie la scoala. E curios ca duhovnicul tau nu-ti explica niste lucruri, mai precis unde si cum sa cauti si sa gasesti credinta. Dar nu ma mir. Credinta o poti gasi numai in tine, in discutia ta cu Dumnezeu, cu Maica Sa si cu alti sfinti, in rugaciune si mers la biserica. E greu ca acolo ai biserica asa departe. Faptul ca spui ca nu-ti plac in biserica niste lucruri de exterior denota faptul ca inca nu te concentrezi pe interior. Faptul ca un om sta in dreapta sau in stanga, ca poarta basma, sau nu si alte detalii din astea, nu au legatura cu credinta. Credinta este in suflet si in iubirea de oameni. Nu spui in schimb cum este preotul, cum sunt slujbele acolo, ce faceti in afara lor. Sunteti uniti in comunitatea romaneasca, va ajutati unul pe altul, va organizati in vreun fel. Spui de oamenii de acolo. Da, stiu cum sunt vesticii si la fel spun si eu. Sunt f.diferiti de noi. Dar mai grav este cum suntem noi intre noi. Parintii tai de ce au emigrat? Pentru partea economica, pentru cariera, sau din ce alte motive? Si au gasit ceea ce cautau? S-au realizat? Regreta ceva? S-ar intoarce? Aveti prieteni in Canada? Mai aveti rude, prieteni in tara? Este greu de dat un sfat in astfel de situatii. Si eu ma lupt cu astfel de ganduri, de ani de zile. Si nu am gasit raspuns. Mai intai ca nu am informatii, asa cum nu am avut nici cand am emigrat. La fel ca toata lumea am auzit si vazut despre vest numai partea buna. Oameni care s-au dus si au reusit, dar nu am inteles cum, sa aibe cariere, masini, case, concedii. etc. Poate ca inainte vreme chiar era posibil. Despre Canada s-a spus intotdeauna ca este raiul pe pamant: gasesti de lucru f.usor, in profesia studiata, oamenii sunt draguti, totul este f.usor, este frumos si bine. Pana la urma cum este? Problema este ca din cei care nu au reusit, indiferent in ce tara, nu vorbeste nimeni niciodata. Sa spuna si altora povestea aia cu "la pomul laudat..." si cat este de greu si ce probleme. Acum nu mai stiu nici cum este in tara. Din ceea ce vad prin concedii, este mai bine decat ce am lasat acum ceva ani. Aud ca sunt ceva probleme si greutati si este si adevarat ca mai dureaza destul pana se vor mai pune la punct niste lucruri. Pe de alta parte acum este greu pretutindeni. Nu stiu este mai bine sa te duci si sa te stabilesti. Si totusi multi inca mai viseaza si mai emigreaza si eu nu stiu cum sa le explicam sa n-o faca. Nu stim de unde vine fiecare. Dar s-o iau pe puncte: 1. Biserica ortodoxa romana din diaspora are greutati mari. Daca simti nevoia, du-te in tara intr-un concediu si daca vrei asa mult du-te la o manastire. Crezi ca te va ajuta? Incearca sa vorbesti cu o maica, sa-i ceri sfatul. Dar tie nu manastire iti trebuie, ci un duhovnic bun si indrumare. Nu conteaza unde si in ce biserica. Tu trebuie sa-l afli pe Dumnezeu in sufletul tau si asta este cel mai greu. Sa-ti spun ce m-a ajutat pe mine: -un film, care m-a impresionat la maximum, mai mult decat o carte. Acolo am inteles si simtit multe: Iisus din Nazareth, a lui Zeffirelli. - si daca ai bani: du-te in Israel, pe urmele Lui. Acolo ai sa gasesti raspunsuri. O biserica in tara? Da, recunosc, in unele privinte este mai bine decat in alte parti. Este aproape, mereu deschisa, preotul usor de gasit si nu te duci decat pentru rugaciune si nu si pentru comunitate. In diaspora asta ne ucide cred: cautam in biserica si comunitatea si asta nu exista din pacate, sau prea putin. Si nu te mai uita la altii unde stau si cum sunt imbracati. Roaga-te, canta, fii atenta la tine si la El si atat. Si acasa poti sa-ti faci un mic altar si sa citesti rugaciuni si acatiste. 2. Facultatea - nu stiu sa-ti spun unde este mai bine sa studiezi. Acum este altfel decat cu ani in urma. Eu am invatat multe. Totusi exista o problema. Nu-ti recunoaste practic nimeni nimic din ce stii, in vest. Va trebui sa faci o scoala pe urma si in Canada, daca te intorci, ca sa te angajezi. Sau poate ca acolo o fi mai usor decat in UE. 3. Trebuie sa-ti fie clar ce vrei de fapt sa faci cu viata ta. Unde vrei sa traiesti, sa te casatoresti? Credinta este numai o parte din viata unui om. E posibil sa gasesti in tara credinta, dar sa cazi din alte cauze, sa nu fii fericita: profesie, lipsa parintilor, lipsuri materiale, etc. S-ar putea ca dupa o vreme sa vrei sa pleci din nou in alta parte. Nicaieri si niciodata nu le poti avea pe toate. Asta trebuie tu sa stii. Trebuie sa te hotarasti ce vrei. Sau idealul ar fi sa traiesti si acolo si in tara, sa circuli intre lumi. Nu stiu decat timp esti plecata in Canada, dar asa cum au spus si altii: nu mai esti nicaieri acasa cu adevarat. Poate doar cand vei avea un sot si familie, ai sa poti spune ca acolo este casa ta. Si inca ceva: credinta creste in timp, cu varsta, cu experienta. Din pacate mai ales suferintele te apropie de Dumnezeu. Nu stiu de ce...Asa ca mai ai timp...
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 19.06.2011 at 20:06:31. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
canon, sfatuiti-ma, va rog... | tibimarin | Intrebari utilizatori | 21 | 16.03.2012 23:13:02 |
Ce ma sfatuiti? | Darkanian | Generalitati | 8 | 26.07.2010 21:31:06 |
sfatuiti-ne va rugam | anamaria90 | Generalitati | 7 | 30.10.2008 14:10:40 |
vreau sa infintez manastire - vreau informatii co | rusu | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 26.06.2008 13:04:07 |
|