Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.07.2011, 13:22:16
dapetcu21 dapetcu21 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 07.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Daca te-ai obosi sa studiezi crestinismul si mai ales crestinismul ortodox, cu o atitudine impartiala, ti-ar fi mai de folos decat sa inghiti pe nemestecate argumente atee rupte din opozitia fata de "crestinismul" protestant care are fara doar si poate multe hibe de logica.
Astept cu mare drag un contrargument direct la ce a spus Sorin... Cu ce ar fi mai bun crestinismul vs alte religii. i.e. De ce e adevarul la crestini?

Eu revin la intrebarea mea la care pana acum nu mi s-a raspuns... De ce incearca lumea sa ascunda umanitatea, idealurile si modul de a percepe universul (pentru ca asta inseamna religia de fapt, modul fiecaruia de a percepe universul) sub o masca umana (i.e. Sfanta Treime + Sfintii)? Unul din idealurile oamenilor a fost ala de a cunoaste si de a SE cunoaste (De ce ma protejeaza pe mine universul? De ce exista universul? Ce se intampla dupa moarte?) Crestinismul vine cu raspunsuri la chestiile astea:

Pentru ca e Dumnezeu acolo in ceruri si se uita cu un binoclu la mine tot timpul si are grija de mine daca si eu fac tot ce pot;
Pentru ca Dumnezeu l-a creat.
Rai si Iad

, dar toate astea pot fi interpretate din ACEIASI Biblie, citita nu ca pe o carte scrisa pentru prosti (scuzati expresia), literal, ci trecand-o prin filtrul gandirii, dandu-i un sens in contextul societatii contemporane asa:

Pentru ca universul nu te ajuta decat daca vrei tu sa te ajute (i.e. Dumnezeu/Universul in acest context iti da o casa doar daca crezi tu ca El te va ajuta sa o construiesti si uite asa o construiesti prin puterile tale, motivat de insasi faptul ca stii ca universul te ajuta. Nu stiu cum sa explic... Cineva care zice n-am bani, n-am caramizi si nu are speranta ca o va putea construi nu o va construi)
Universul exista, s-a format din nimic (i.e Big Bang/i.e Dumnezeu nu a fost creeat) si este insasi o forta creatoare, chiar auto-creatoare care ne-a creeat pe noi si tot ce ne inconjoara (In perfecta conformitate cu Biblia)
Aici, la viata dupa moarte, nu prea pot sa fiu perfect de acord cu Biblia, pentru ca a Iad/Rai a fost relativ o poveste de speriat copii care si-a indeplinit scopul de a induce conceptele de bine, rau, rasplata si pedeapsa, DAR intr-un fel faptele noastre dainuie si dupa ce murim in sensul ca vom fi amintiti in functie de cat bine/rau am facut in viata asta. Principiul schimbului echivalent e un principiu perfect adevarat in viata, si EXACT asta incearca sa promoveze si crestinismul aici...

EDIT: pe scurt... crestinismul este perfect valid daca este vazut altfel decat literal

Last edited by dapetcu21; 08.07.2011 at 13:24:26.
Reply With Quote