A doua povestire:
În Syros erau doi ieromonahi-duhovnici fanatici și zelotiști, foarte râvnitori ai calendarului vechi, care îi sfătuiau și îi învățau pe oameni, pe creștini, să nu se mai ducă la Biserică, să nu se mai împărtășească cu Preacuratele Taine. În loc să se împărtășească, să prefere să umple un pahar de vin și să afunde în el o felie de pâine și să mănânce, aceasta ar fi mai de preferat. De asemenea, copiilor lor, în loc să-i boteze preoții nou-calendariști, să prefere să le facă o baie în mare sau să pună într-o vană apă și să-i spele. Iar unul mai fanatic spunea că împărtășania nou-calendariștilor o pune jos și o calcă în picioare și spunea și un cuvânt rușinos. Și aveau între ei atâta ură, invidie și răutate încât nu se ocupau cu nimic altceva, cât de mult îi preocupa să meargă la oamenii cunoscuți lor și la cei necunoscuți, să se judece unul pe altul, cu judecăți înfricoșătoare și cu clevetiri groaznice. Se făcuse o mare sminteală în orașul Syros.
Câțiva oameni cuminți și cu frică de Dumnezeu mă roagă să-i împac. Am încercat să-i conving că sunt datori ca creștini și, mai mult, ca ieromonahi și duhovnici, să se ierte, să se împace, să zădărnicească invidia și dușmănia, ca să nu moară în dușmănie. A fost însă imposibil. Pe unul prin multe pilde și învățături din Evanghelie, l-am convins să se ierte. Celălalt a fost imposibil de înduplecat, de aceea i-am spus: Dacă nu-l ierți, să nu mai liturghisești, pentru că Hristos spune: Mai întâi să te împaci cu vrăjmașul tău și atunci să-ți aduci darul și jertfa ta. Eu, îmi spune, voi liturghisi… Dar în loc să liturghisească, după puține zile după ce i-am spus să nu liturghisească, a luat un cuțit și s-a dus să junghie pe nepotul unui negustor pentru că îi luase banii. Și pentru că polițistul l-a închis pentru câteva zile și l-a amenințat să nu se mai atingă vreodată de nepotul aceluia, pentru că îl va pedepsi, s-a dus ca un alt Iuda și a luat o funie și și-a făcut un ștreang ca să se sugrume. Dar în clipa aceea l-a văzut o femeie care a strigat și au alergat de i-au tăiat funia și a fost salvat.
Dar pentru că hulea, l-au închis la azil. Și astfel a murit neîmpărtășit, el care zicea că Împărtășania nou-calendariștilor o pune jos și o calcă în picioare și o amestecă în necurății. Iar când l-au dezgropat l-au găsit neputrezit. Cadavrul lui era negru, răspândea un miros greu, gura îi era deschisă și limba îi atârna în afara gurii.
|