Daca tot s-a deschis un topic despre cultul baptist, nu vreti sa discutam despre el, despre principiile sale fundamentale (dogmatica), mai ales ca nu exista un topic similar? (sau nu l-am descoperit eu). Eu sunt printre cei care nu stiu foarte multe despre cultul baptist, insa mi-ar place sa cunosc, pentru cultura generala si intelegerea mentalitatii lor, doar sunt semenii nostri.
Tot ce stiu despre baptisti se poate rezuma la o fraza, daca gresesc ma corectati: recunosc invatatura crezului niceano-calcedonian, sunt inconoclasiti (resping cultul icoanelor si al moastelor), nu recunosc preotia sacramentala (de hirotonie), cred doar in preotia imparateasca (universala) a tuturor crestinilor, n-au Sfinte Taine (botez,mirungere, euharistie, maslu) ci “randuieli” cu valoare simbolica: Botezul- practicat la adulti si Cina Domnului, cu caracter comemorativ. De asemenea, tin Ziua Domnului Duminica.
In rest, nu mai stiu nimic :) Nu-mi dau seama care e pozitia lor exacta fata de predestinarea calvina, fata de mantuire, viata de dupa moarte si multe altele.
Last edited by ioanna; 26.10.2011 at 13:45:50.
|