Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2012, 13:21:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mihnea

Teoretic ai dreptate. Asa ar trebui sa fie. Nu ma pricep la termenii folositi de tine.
Dar practic nu este asa.
In primul rand ca fiecare preot (ca e ortodox, sau catolic, sau alta confesiune) are interpretarea lui din scripturi, la fel ca si fiecare monah.
Nu citesc una si aceeasi versiune de interpretare data de la patriarh. Probabil ca este asa si la catolici.
Fiecare cum intelege ca om.
Corect, dacă puneți accentul pe ultima propoziție: "fiecare cum înțelege ca om". Ce înseamnă asta ? Înseamnă că preoții, începând cu Papa și terminând cu ultimul hipodiacon, au păreri personale. Dar ei nu le pot predica drept fiind Cuvântul Domnului. Altfel spus, când un preot predică, ori chiar și când vorbește cu credincioșii fiind înveșmântat într-un veșmânt care nu este al său, ci al Marelui Preot care l-a timis și i-a spus "mergi și învață toate națiunile" nu poate să își expună părerile personale, nici chiar în materie în care Biserica nu s-a pronunțat. Cu atât mai mult într-o materie în care Biserica s-a pronunțat, așa cum este aceea a războiului drept.

Citat:
Problema este alta: uite ca mai jos se aduna exemplele cu preoti care nu asculta de mai marii lui si hotararea emisa (vezi discutia despre Moliftele Sf.Vasile pe 1 ianuarie).
Nu am urmărit pe de-a întregul care au fost abaterile. Indiferent care au fost, rolul laicilor nu este să îi judece pe preoți pentru abateri. Pentru asta există episcop. Iar "episcop" înseamnă "supraveghetor", adică omul pus de Dumnezeu să îi supravegheze pe preoți și să îi pedepsească atunci când e cazul. Laicii credincioși sunt în drept să reclame episcopului orice abatere, dar nu este înțelept, e contra principiului ascultării și poate produce scandal în Biserică atunci când se plâng în mod public, de exemplu pe un forum. Părerea mea.

Citat:
Si mai este si asa: daca tie iti spune un preot odata intr-o stare de exceptie spirituala sa te duci sa omori pe unul ca nu e al bisericii tale, tu te duci si-l omori?
Mai întâi, niciun preot nu mi-a cerut asta și am mari dubii că mi-o va cere în viitor. Ca exercițiu de dragul ipotezei, presupunând că mi-ar cere-o, desigur că nu aș asculta, fiindcă limita ascultării este instigarea la păcat. Dacă, însă, preotul respectiv mi-ar cere să merg să îmi apăr țara, orașul și familia mea, atunci l-aș asculta. Iar a-l asculta în acest sens nu înseamnă să merg în fața cotropitorului ori tâlharului care are pușcă și să îi duc o floare, ci înseamnă că, dacă el se prezintă cu pușca împotriva mea, trebuie să am și eu pușcă și că ar fi bine să trag primul.

Citat:
In caz de forta majora, stie Dumnezeu ce este de facut si le sufla celor in drept sa ia masuri. Si tot el ii si "spala" de pacat pe urma.
Că ridicați ipoteza că preotul meu exaltat mi-ar cere să fac păcate, mai înțeleg. Dar pentru ipoteza că Dumnezeu Însuși insuflă oamenilor să facă păcate, nu am pic de înțelegere.

Citat:

Nu stiu daca preotii/studentii la teologie au facut armata pana acum. Mi se pare ca nu.
Si parca mai scria undeva ca nu poti obligat la anumite lucruri, daca iti interzice credinta.
Pesemne că nu: îmi amintesc că bunicul meu îmi spunea că unul dintre motivele pentru care a făcut teologia era ca să nu facă armata, lucru de înțeles, fiindcă el era orfan de război și cunoștea toată mizeria războiului.
Numai că acesta nu este argument. Eu nu am susținut că PREOȚII trebuie să apere cetatea cu arma în mână, ci am susținut că bărbații LAICI au această datorie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
O chemare la razboi Sara I Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 12 14.09.2011 23:36:11
este Romania in razboi? iulyaan Generalitati 27 01.03.2011 11:39:09
Participarea la slujbele Bisericii costel Sfanta Liturghie 9 13.12.2010 11:39:17
Participarea la Sfanta Liturghie caminaris Resurse ortodoxe on-line 3 25.08.2009 19:41:18
Razboi in Georgia Gabri Generalitati 25 18.08.2008 15:50:34