Citat:
În prealabil postat de PetruD
Mereu cand am cautat sa aflu despre atitudinea ortodoxa fata de cei de alta credinta, am dat se o singura fraza, acelasi mesaj dar sub alte forme: ORICE om care e ne-ortodox este ca si pierdut deja, pentru ca „s-a dedat” singur iadului.
|
Este necredincios cel care a avut acces la adevar, l-a inteles si totusi l-a negat, alegand in mod constient falsitatea. Necredincios e cel care spune:
“stiu ca nu e permis “si totusi pacatuieste, deci el in fond nu crede ca
,,Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” (Luca 17:21), desconsidera Cuvantul lui Dumnezeu in mod constient. Da dovada de necredinta si cel care, din aroganta si mandrie, se considera pe sine mantuit, privind de pe piedestalul suficientei pe aproapele sau,
uitand ca nu explicatiile ce se dau faptelor, ci faptele insele sunt Adevarul, modul de existenta pe care il intrupa Hristos si la care ii chema pe oameni: trairea in curatie sufleteasca, adevar, dragoste frateasca, mantuirea nefiind altceva decat starea finala desavarsita a acestei trairi. La aceasta stare se ajunge urmarind comuniunea interumana, care se realizeaza prin implinirea in Hristos , adica prin respectarea Legii celei noi, a iubirii. Suntem cu totii frati in umanitate si trebuie sa traim in pace si intelegere, sa ne comportam conform acestui scop, asta ne cere Dumnezeu. Noi, ortodocsii, fara a dispretui pe ceilalti, avem certitudinea ca suntem in Biserica adevarata, ca suntem pe deplin in interiorul adevarului lui Hristos, care e : “calea, adevarul si viata”. Ortodoxia e „ochiul prin care priveste românul spre cer si plin de lumina de acolo si-l întoarce spre lume, conducându-se după el în atitudine si pasii săi.” (Dumitru Staniloae) Sa avem deci grija la privirea care ne-o intoarcem spre lume, sa pasim pe Calea Adevarului, sa traim intru Adevar si sa asteptam Viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar.