Citat:
În prealabil postat de glykys
Nici mie nu imi e prea simpatic Liiceanu, dar nu e bine sa confundam omul, personalitatea, cu opera. Asa, si omul Tolstoi a murit fijnd excomunicat de Biserica si nu a dorit sa se impace cu aceasta nici in clipa mortii, dar acest lucru nu stirbeste cu nimic valoarea literara a capodoperelor sale.
|
Sunt de aceeasi parere, ca excomunicarea lui Tolstoi din Biserica nu stirbeste cu nimic valoarea literara a capodoperelor sale, insa prezentarea conceptiilor sale neortodoxe pot influenta sufletul cititorului, mai ales atunci cand acesta nu isi cunoaste bine religia si ce invata aceasta.
De curand am citit nuvela
Sonata Kreutzer, scriere de o mare profunzime si frumusete, care trateaza intr-un mod caracteristic lui Tolstoi viata de familie si casnicia. M-a impresionat profund prin descrierea starilor si trairilor.
Absorbita complet de frumusetea lecturii, am sesizat totusi si anumite idei, prezentate uneori subtil iar alteori evident straine de conceptia ortodoxa, asupra familiei si casniciei.
Tratand o tema atat de frumoasa, familia, intr-un stil ireprosabil, cu talentul caracteristic, Tolstoi isi exprima cateva idei personale mai putin ortodoxe si totodat amestecate cu idei de o mare inaltime si conforme cu invatatura Bisericii.