Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2012, 21:27:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Catalin,
Postarile abunda de astfel de comentarii generale despre dogme. Daca sunt atat de importante si indispensabile, cum de nu exista si la ortodocsi o lista ca cea data de Mihai pentru Catolici, ca sa stie tot omul care sunt dogmele ortodoxe pe care ar trebui sa le creada? Tu crezi ca Dumnezeu este chiar asa de absurd, sa ceara dogme pentru mantuire si sa nu specifice care sunt exact aceste dogme? Cum de va este imposibil sa faceti o lista ca cea facuta de Mihai? Ca doar nu pot fi cu miile dogmele astea sa nu le puteti insirui in 2-3 postari. Sincer, ma asteptam ca sa fiti capabili sa dati raspunsul tinand seama de cum vorbiti unii dintre voi pe teme teologice. Acum insa m-am cam lamurit, si sincer sunt putin dezamagita pentru ca as fi vrut sa nu am dreptate in ceea ce priveste dogmele si afirmatiile facute pe marginea lor...
Nu avea rost sa copiem Crezul sau catehismul pe forum, il poti citi de pe net, doar daca veneam si iti citeam eu de pe calulatorul tau, dar asta o poti face si tu.
Noi nu avem o lista la fel ca la catolici, daca vrei iti pot da un link catre hotararile sinoadelor. Un singur lucru nu pot face eu sau noi: sa citim in locul tau.
Asadar, Crezul il stii? Mai are rost sa il scriu?
Catehismul il ai aici pe site-ul Patriarhiei: http://www.patriarhia.ro/ro/document...hismlista.html
Sunt 42 de capitole, imposibil sa le copiezi degeaba pe forum. Toate capitolele si propozitiile sunt importante, nu sunt doar puncte.
Aici e catehismul mai restrans, daca vrei sa reduci din timp: http://www.credo.ro/catehism.php

La noi nu sunt puncte, e sub forma de poveste, chiar si catehismul sub forma de intrebari a fost facut dupa modelul catolic. Altfel e o prezentare a invataturii, ca o carte cu capitole. Uite, daca vrei am scris acum un mesaj despre diferentele intre invatatura catolica/protestanta si cea ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...9&postcount=58
Daca vrei un rezumat al rezumatului, din ce am inteles eu in povestirea urmatoare:
Adam a cazut prin neascultare si el si urmasii au inceput sa se indeparteze de Dumnezeu prin pacate. Din cauza aceasta nimeni nu mai putea ajunge in Rai, in comuniune cu Dumnezeu. Domnul fiind bun a cautat tot timpul sa ii ajute pe oameni, desi acestia erau incapatanati. A dat mai intai Legea si cele zece porunci, pentru ca oamenii uitasera si ce e bine si rau. Apoi a adus si mantuirea, prin intruparea chiar a Unei Persoane a Sfintei Treimi, Iisus Hristos. A dat invataturile si a organizat Biserica Sa, apoi la Cincizecime a trimis si harul mantuitor. De atunci e Capul efectiv al Bisericii si conduce Biserica sa in orice clipa. Apostolii au organizat in continuare Biserica si au randuit persoane ca sa preia atributii si sa continue activitatea pana la sfarsitul veacurilor. Preotii (prezbiterii, la inceput erau mai in varsta) au fost randuiti sa boteze, sa puna mainile, sa imparta Trupul si Sangele, sa tina predicile si slujbele, etc. Episcopii aveau acelasi rol ca si Apostolii, ei ii hirotoneau pe preoti. Si diaconii, care se ocupau de treburile obisnuite si administrare.
Si astfel, dintre toti oamenii care ajungeau in Iad, cei care doreau mai mult de la viata de apoi ai prmit aceasta sansa sa se poata mantui, prin Biserica lasata de Iisus. Iisus nu a lasat nimic scris, nu a lasat Biblia, a lasat Biserica. Bilbia a fost scrisa tot de credinciosi din Biserica (Apostoli, ucenici) si alcatuita in forma actuala in sec. IV. Tot aici au fost scrise si randuri despre erezii, dezbinari si gravitatea acestor lucruri.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogme babesti camy_d Reguli in Biserica 164 03.08.2016 14:46:05
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? sophia Generalitati 69 20.05.2011 03:28:25
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48
Diferite slujbe de inmormantare danyel Slujba inmormantarii 10 23.11.2009 13:32:37