![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Faptele credinței
De câte ori începem un an, o lună, o zi, bine este să ne întrebăm pe noi înșine: „Ce lucruri bune am făcut? Ce lucruri rele am săvârșit? Ce ajutor am dat semenului meu în suferință? De câte ori m-am îmbătat? De câte ori am suduit? Ce minciuni am grăit? Pe câți am înșelat? De câte ori am călcat pragul crâșmei și de câte ori pe acel al bisericii?” Nespus de multe și pline de învățătură răspunsuri vom căpăta la aceste întrebări. Oarba care vede Într-o țară trăia o femeie care până pe la patruzeci de ani dusese o viață păcătoasă. Cu toate că avea ochi trupești buni, ea nu vedea cu duhul. Era o oarbă sufletește și, din pricina aceasta, ducea o viață ticăloasă. Ducând o asemenea viață, s-a îmbolnăvit și și-a pierdut vederea. Atunci s-a petrecut o minune. A început, în orbirea ei, să vadă bine cu ochiul lăuntric. Și și-a văzut, astfel, toate păcatele mai dinainte. Într-o zi, niște vecini o căinau, zicându-i: -„Sărmana de tine!” Ea însă, le-a răspuns: -„Nu-s de plâns, dragii mei. Eram de plâns când vedeam. Dumnezeu mi-a trimis această învățătură ca, nemaivăzând cu ochii trupului, să văd cu cei ai sufletului. Acuma văd ce grele păcate am făcut, nu mă plângeți pe mine, ci pe cei cari cu toate că văd, sunt orbi!” Iată ce învățătură luminoasă poate ține o femeie oarbă. Cele două spice Cu omul bun și credincios se întâmplă ca și cu spicul plin. Soarele coace spicul plin, pe când pe cel gol îl usucă. Așa și Dumnezeu: ajută pe cel credincios, îl „coace” în vrednicie și în credință, pe când cel necredincios se „usucă” în păcate, ajungând în netrebnicie. Cum e mai bine? Un necredincios era căsătorit cu o credincioasă. Ei aveau o fată. Într-o zi fata se îmbolnăvi greu și, simțind că se apropie moartea, luă într-o mână măna tatălui și în cealaltă pe a mamei. Le zise: -„Tată, tu m-ai crescut în necredință, tu mamă în credință. Dacă e să mor, întru care să mor?” Tatăl, plin de căință și cu lacrimi în ochi, îi răspunse: -„De este să mori, mori în credința mamei tale!” Fata s-a însănătoșit, iar tatăl s-a întors la credință. Pânza și sufletul Un preot se plimba pe malul unui râu. La un loc, întâlni pe o credincioasă de-a lui, spălând în râu. O întrebă: -„Ce ai înțeles, femeie, din propovăduirea mea de duminica trecută?” Femeia răspunse sincer: -„N-aș putea lămuri...” Preotul se mâhni și-i zise: -„Atunci am vorbit zadarnic pentru d-ta...” Femeia, care era o bună credincioasă, îi răspunse, arătând pânza ce spăla: -„Pânza pe care apa o face așa de curată, știe ea ceva de apă? De ajuns că apa trece prin ea și-o face albă... Așa și cu predica sfinției tale... De ajuns că trece prin sufletul meu și îl curăță... Preotul se înveseli și lăudă pe femeia credincioasă. Cine are urechi, să audă! Un om spunea într-o zi unor prieteni: -„Pe mine m-a întors la credință o muscă.” Mirați, prietenii ziseră: -„Cum așa?” Omul povesti: -„Eu la biserică mă duceam când și când, dar mai mult să ascult cântările. Când începea preotul să vorbească, îmi astupam urechile cu degetele. Într-o duminică, stând așa, în împietrire, o muscă mi se puse pe nas. O dădui de o parte și iar îmi astupai urechile. Ea s-a întors din nou și iar am alungat-o... Dar tocmai atunci, auzii vorbele: „Cine are urechi de auzit, să audă!”. Așa de tare m-au atins în suflet aceste vorbe, că n-am mai dus degetele la ureche... Și de-atunci, mi s-au deschis și urechile duhului, și m-am întors la credință... Și iaca așa, o muscă m-a adus la Domnul. „Stau la ușă și bat…” Într-o familie de oameni credincioși din Scandinavia, tatăl obișnuia ca în fiecare seară să citească din Biblie tuturor celor din casă adunați în jurul mesei. Într-o seară, tatăl deschise și citi vorbele Mântuitorului: „Iată Eu stau la ușă și bat.” Auzind acestea, copilul cel mai mic al casei se sculă repede și, pe deplin încredințat că așa este precum citise tatăl, se duse către ușă să deschidă. Tatăl îi zise: -„Ce vrei să faci?”. Copilul răspunse: -„Mă duc să deschid Domnului, că dacă nu mă duc, El pleacă”. Toți ai casei se cutremurară de credința copilului. Așa trebuie să ne grăbim și noi să deschidem ușa inimii noastre, Celui ce ne spune fără încetare și cu dragoste: „Iată Eu stau la ușă și bat.” Un rotar care nu este rotar Într-o zi, un ofițer zise în fața plutonului său: -„Să iasă afară rotarii!” Ieșiră înainte câțiva soldați și ofițerul a început a-i întreba pe fiecare unde a învățat rotăria și cât se pricep. Ajunse Ia un soldat, pe care îl întrebă: -„Și tu ești rotar, băiete?” -„Eu nu sunt rotar…” -„Atunci de ce-ai ieșit?” Soldatul i-a răspuns: -„Pe mine mă cheamă Rotaru, dar n-am fost rotar în viața mea.” Așa e și cu mulți creștini din ziua de azi: își zic creștini, dar nu-s creștini, după cum nu era rotar acel soldat, pe care, totuși, îl chema Rotaru. Cei doi muncitori Pe un ogor, erau doi muncitori: unul plin de credință, iar celălalt dimpotrivă, vândut satanei. Stăpânul ogorului stătea cu ei și-i priveghea. De la o vreme, stăpânul plecă. Muncitorul necredincios grăi celuilalt: -„Hai să ne culcăm la umbră, că doar a plecat stăpânul”. Credinciosul îi răspunse atunci: -„Al meu e încă aici”, și duse mâna spre cer. Publicat de : tatiana codrut
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Povesti cu talc | silverstar | Generalitati | 500 | 22.03.2015 19:01:38 |
Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 10 | 25.10.2010 23:21:27 |
Violonistul - o poveste cu talc | costel | Generalitati | 2 | 25.09.2009 15:35:42 |
|