Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Muzica Bisericeasca

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.12.2012, 20:07:13
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Bunica mea nu a stiut de muzica bizantina sau corala. Si eu o consider sfanta prin felul in care a trait. Ce vreau sa spun e ca muzica trebuie sa duca la o inima pentru Dumnezeu. Din pacate, noi uitam de multe ori de inima si cautam sa ne bucuram doar auzul, ramanand la o inima incremenita. Sunt de parere ca de mergem la biserica cu dorinta de a ne uni cu Hristos, va face Domnul posibila unirea cu El atat prin muzica corala, cat si prin cea bizantina.
așa cum spuneam în altă parte, importantă este emoția, trăirea, nu după ce notație cântă strana/corul.
oricum în majoritatea bisericilor se cântă fără note, după ureche.

îmi aduc aminte de o întâmplare de acum 10-15 ani.
eram într-un concediu la Vatra Dornei, cu încă vreo 3 băieți.
duminică la slujbă.
noi șmecheri de București, cântăreți de strana, într-o biserică de provincie.
îi rupem, era gândul nostru. e ... mândria.
și s-a umplut strana. îmi amintesc și acum bărbații trecuți de 60 de ani îmbrăcați în costume naționale, cu bundițe cu marginile imblanite.
și a început slujba.
gura căscată? dacă era că în desenele animate, ne cădea maxilarul în pământ.
când au început moșii și babele să cânte pe 3 voci ... ne-a fost rușine să mai cântăm chiar și un tropar.
sincer, m-am simțit la patriarhie când, înainte de predică, mi s-a dat să citesc cuvantul unui părinte.
erau eu și toată biserica.
emoție? un pampers ar fi fost bun :D
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cursuri muzica psaltica in Bucuresti marianchucky Muzica Bisericeasca 3 25.12.2012 12:26:40
S-a lansat psaltica.ro - portal de muzica bizantina brandy78 Resurse ortodoxe on-line 12 07.05.2009 17:25:17
Acatiste si muzica psaltica tigerAvalo9 Resurse ortodoxe on-line 4 28.12.2008 00:45:34
Muzica psaltica ronom65 Muzica Bisericeasca 0 10.10.2007 18:22:48
muzica psaltica padrevicentiu Generalitati 1 07.10.2007 21:40:45