Doamne ajută.
Da, și eu mă refer la lucruri și lucrări. Postarea duhovnicească este o lucrare, ai dreptate, la fel cum și zămislirea unui om, este o lucrare Dumnezeiească. Dumnezeu lucrează prin oameni, spune Sfânta Scriptură. Să știi că El, poate lucra și printr-o postare duhovnicească. A mea, sau a altuia. Lucrează și prin oamenii răi, îngăduindu-le să fie răi (toate ne sunt îngaduite, dar nu toate ne sunt de folos, spune Sfântul Apostol Pavel, iar prin El, Dumnezeu), ca prin răutatea lor, să ne călim noi, să devenim mai buni noi, răbdându-i (noi cei tari, datori suntem să purtăm slăbiciunile celor neputincioși, așa ceva parcă scrie la Romani 8), ajutându-i, sfătunindu-i. Toate sunt lucrările lui Dumnezeu, nu-i așa? Prin voia noastră. Căci nu se bagă cu forța în viața noastră, cum nu ne bagă cu forța în Rai sau in iad, noi ne băgăm singuri, în unul din aceste două locuri. El doar ne va arăta ce am ales noi, la Judecată.
Lucrările lui Dumnezeu și lucrurile lui Dumnezeu, prin natură spre exemplu, ca o oglindire a celor viitoare sunt toate spre folosul nostru. Iar în posturile mele, să-mi fie spre smerenie, cu umilință îți spun, iubitul meu frate, că nu am spus nici un neadevăr, și tu te afli pe o cale pe care nu trebuie să fi, căci sfârșitul drumului căii tale și toți alții ca tine care merg pe ea, este iadul. Direct, fără purgatoriu. O spun cu durere în suflet, nu pentru că noi suntem superiori. Cu nimic. Ci o spun ca să-ți fiu de sprijin și folos. Înțelegi ce vrei și ce poți.
Bucurii.
|