Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.07.2013, 14:09:44
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Nu stiu ce va fi in viitor (nu am "talente"" gen "mama Omida"") , dar revolutia franceza era inevitabila. Nu se mai putea merge cu structuri social-politice medievale, anacronice si depasite (ma refer la privilegiile de clasa, structura celor "3 stari"", sistemul fiscal, etc) in epoca moderna. Fara revolutia franceza nu ar fi fost posibila nici creerea statelor nationale in secolul 19 (Regatul Italiei, unificarea Germaniei, Regatul Romaniei, Regatul Belgiei, etc), si nici triunful "principiul nationalitatilor"" si destramarea anacronicelor imperii multinationale- cel Austro-Ungar si cel Otoman, la sfarsitul primului razboi mondial.
Corect,istoria nu este un peisaj in alb si negru,ci un camp foarte cenusiu unde,de multe ori,diferentele se estompeaza iar verdictul poate fi categoric doar daca privesti evenimentele dintr-o singura perspectiva.Ceea ce poate fi perceput ca un eveniment defavorabil la prima vedere se poate dovedi ulterior o actiune cu efecte neasteptate.De obicei insa oamenii pastreaza efectul si ascund sub pres detaliile mai putin onorabile in conceptia lor,ce le-ar afecta imaginea idealizata.Cred ca Revolutia Franceaza a avut un castigator neasteptat:Napoleon.Daca ea nu ar fi avut caracteristicile si evolutia pe care le-a avut Napoleon nu ar fi avansat niciodata cum a facut-o,circumstantele coroborate cu geniul sau l-au favorizat perfect.Ulterior daca tarile europene nu ar fi avut la randul lor o anumita atitudine fata de ideile duse de soldatii sai atunci lucrurile nu ar fi evoluat cum au facut-o,totul fiind un rezultat al unor factorii ai istoriei,legati intre ei.Si eu cred ca Revoltia era inevitabila,nu este nimic magic,este o consecinta a unor cauze care isi anuntau de ceva vreme eruptia istorica.Orice efect are o cauza.
Reply With Quote