Citat:
În prealabil postat de Nastya
Daca tine sarbatorile pe stil vechi este crestin ortodox ca noi care facem parte din BOR? Nu.(Sau poate unii dintre dvs...??)
Daca suntem indemnati sa ne "minunam"" la minunile de pe Muntele Tabor (8/9 august stil vechi in loc de 5/6 august stil nou- cand nu e minune, ca e sarbatoarea pe calendarul indreptat), sau la minunea intorcerii apelor Iordanului doar la Boboteaza crestinilor care sarbatoresc pe stil vechi, ce inseamna? Ca trebuie sa uitam de BOR? Pai nu suntem datori ascultare fata de Biserica in care ne-am botezat "canonic"? Nu suntem datori ascultare fata de Biserica in care spunem Crezul?
|
Cred ca e o confuzie, nu cred ca ai inteles exact. Noi suntem in comuniune cu toate acele Patriarhii, nu are importanta dogmatica faptul ca unii au schimbat calendarul. Cei ce se numesc stilisti din cate stiu sunt si in Rusia sau tarile in care calendarul nu s-a schimbat, ei nu sunt in comuniune cu BO, sunt considerati schismatici. Acele minuni au loc pe vechiul calendar pentru ca Patriarhia Ierusalimului tine calendarul vechi si atunci se face slujba. Cei care evidentiaza asta sunt probabil stilistii.
Pe de alta parte, desi nu e o greseala, schimbarea calendarului s-a facut din cauza ecumenismului. Patriarhia a dorit dupa primul razboi mondial sa faca unele concesii pentru a se uni (cum credea atunci) cu alte culte crestine. Adunarea teologica tinuta atunci a aprobat doar schimbarea calendarului, pentru ca era singura ce nu tinea de dogma sau canoane (se mai propusesera si altele, ca de exemplu schimbarea posturilor).