Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2013, 22:35:18
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Te referi numai la postul alimentar?

Totusi de ce toata lumea spune ca trebuie postit sambata si duminica?
Si monahi si peste tot este scris minimum 1 zi inainte si 1 dupa impartasit.
A ajuna inseamna a posti complet, adica post negru?
Eu am inteles ca inseamna a tine post numai anumite ore (in ajun), adica de la ora 24:00 h sau poate 21:00h. Nu stiu.

Va rog, cine stie clar, sa ne lamureasca.
Da, la postul alimentar m-am referit.

Sâmbăta și duminica evident că postim atunci când ne aflăm în unul din cele patru posturi, însă mâncând legume. La fel și atunci când ne pregătim pentru împărtășanie: nu se cere să nu mâncăm nimic.

Ajunările sunt zilele de post total (în care nu se mănâncă nimic și chiar nici apă nu se bea) rânduite înaintea unor praznice mari: Ajunul Crăciunului, Ajunul Bobotezei, Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul (adică azi), Înălțarea Sfintei Cruci. Plus alte zile rânduite de Biserică, cum sunt mai multe în Postul Mare și în Săptămâna patimilor, mai ales. Incluzând și Sâmbăta Mare, la care făcea referire Florin.

Înainte de a fi rânduite aceste posturi în care se mănâncă vegetale, se pare că a posti însemna a nu mânca și a nu bea nimic. Iar oprirea de la postire sâmbăta și duminica nu se poate referi la postul de legume, pentru că niciun canon nu ne obligă să mâncăm de frupt. Putem să ne lipsim toată viața de produse animale, fără teama că am încălca vreo poruncă a Bisericii.

Am găsit aici detaliat despre tipurile de post.

P.S. Aș mai adăuga că a posti în zilele liturgice, pe lângă a nu mânca nimic, ar mai însemna și plângerea pentru păcate. Or, asta trebuie să se facă la vreme potrivită, nu la vreme de bucurie.

Last edited by N.Priceputu; 29.08.2013 at 23:24:48.
Reply With Quote