Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.08.2013, 15:52:40
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
La fiecare Liturghie. În cazul mireanului din zilele noastre, săptămînal.
1. Mai intai ca exista liturghii si in timpul saptamanii la anumite sarbatori. Si atunci se impartasesc unii.

2. Nu stiu daca exista un numar de zile de post prescris inainte de impartasanie.
Unii spun o saptamana, altii 3 zile, iar altii, dupa puteri.

3. Te referi numai la postul alimentar?

Eu am vazut ca exista oameni care se imprtasesc la fiecare liturghie (deci si mai des decat saptamanal). Cum fac ei nu stiu. Mai ales cei casatoriti...

As mai spune ca postul alimentar singur nu are prea multa valoare.

La intrebarea ta din titlu raspunsul meu este: nu e vorba de dispozitie, ci mai ales de putinta.
Cei care sunt vegani (deci nu mananca nimic animal) o fac tot timpul, deci nu au probleme si se pot impartasi teoretic ori cand vor (ca totusi mai este necesara si o alta pregatire).
Cei care sunt sanatosi si care mananca normal - aici e vorba de decizia fiecaruia.
Cei care au probleme de sanatate si trebuie sa manance sau sa evite anumite alimente, sa respecte o dieta, sau un program de alimentatie probabil ca primesc dezlegare de la preot.

Discutia este foarte delicata si ti-as recomanda sa intrebi un preot de mir si sa ne spui si noua.

Impartasirea saptamanala sau mai deasa de atat nu cred ca presupune post continuu. Nu pentru mireni.

Exista acea regula a ajunarii sambata de la o anumita ora. Unii spun ca in perioadele normale e suficient atat. In perioadele de post de dianintea unor sarbatori importante, se tine o saptaman macar. Sunt unii care pot si tin mai multe saptamani sai chiar tot postul (14 zile, 21, respectiv 40 zile).

@antoniap - nu contesc ceea ce ti-au spus preotii. Dar ceva lipseste. Postul alimentar nu este suficient. Si intreb din nou ce cer acesti preoti atunci celor casatoriti? Sau sunt preoti de manastire?
Vechi 25.08.2013, 18:30:07
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Intr-un interviu Parintele Savatie Bastovoi spunea ca nu exista un canon ce reglementeaza acest lucru (cat timp se tine post inainte de impartasanie), iar acest lucru se hotaraste de catre duhovnic. Unii preoti recomanda trei zile de post, altii o zi, altii o saptamana. Depinde si de cel ce urmeaza sa se impartaseasca, de starea lui de sanatate, de ravna lui. Inaintea spovedaniei Parintele Savatie a spus ca nu trebuie sa se tina post, iar preotii ce refuza sa spovedeasca un om pe motiv ca nu a postit nu procedeaza tocmai bine.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2013, 19:36:02
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Intr-un interviu Parintele Savatie Bastovoi spunea ca nu exista un canon ce reglementeaza acest lucru (cat timp se tine post inainte de impartasanie), iar acest lucru se hotaraste de catre duhovnic. Unii preoti recomanda trei zile de post, altii o zi, altii o saptamana. Depinde si de cel ce urmeaza sa se impartaseasca, de starea lui de sanatate, de ravna lui. Inaintea spovedaniei Parintele Savatie a spus ca nu trebuie sa se tina post, iar preotii ce refuza sa spovedeasca un om pe motiv ca nu a postit nu procedeaza tocmai bine.
De spovedit preotul poate sa ne spovedeasca si fara post. Avem ceva pe suflet, alergam la preot, nu mai asteptam. Spunem cat am postit si daca am postit, iar preotul decide daca luam Sfanta Impartasanie sau Aghiasma. Nu e nicio rusine sa ne spovedim si sa nu ne impartasim, daca preotul asa decide.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 18:13:49
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Ekaterina,

Citat:
Unii preoti recomanda trei zile de post, altii o zi, altii o saptamana. Depinde si de cel ce urmeaza sa se impartaseasca, de starea lui de sanatate, de ravna lui.
Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.

Oare așa fac?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 19:26:14
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Ekaterina,
Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.
Oare așa fac?
Florin, acest lucru nu ma priveste. Eu nu ma impartasesc la fel de des ca un preot. Daca am avut o anumita neputinta (de exemplu in sarcina) si nu am putut sa postesc, i-am spus duhovnicului. Nu trebuie sa tinem postul ca pe o povara. Perioada aceasta de post sub ascultarea duhovnicului, este o minima pregatire, o mica jertfa din partea noastra.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 19:38:46
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Florin, acest lucru nu ma priveste.
Pe mine nu numai că mă privește, dar mă și doare. Ceea ce e valabil pentru mireni e valabil și pentru preoți. Altfel se numește tehnica dublului standard.

Citat:
Eu nu ma impartasesc la fel de des ca un preot.
Deși ar trebui!

Citat:
Daca am avut o anumita neputinta (de exemplu in sarcina) si nu am putut sa postesc, i-am spus duhovnicului. Nu trebuie sa tinem postul ca pe o povara.
De curiozitate, de ce nu ai putut posti în sarcină?

Citat:
Perioada aceasta de post sub ascultarea duhovnicului, este o minima pregatire, o mica jertfa din partea noastra.
Această condiție în plus numai și numai pentru noi, laicii, este un motiv în plus pentru a ne îndepărta de Potir. În loc să încerce să ne apropie de Hristos cît mai des, mulți preoți fac tocmai invers și nici măcar nu au temei biblic sau tradițional pentru această practică.

Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 14:58:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Pe mine nu numai că mă privește, dar mă și doare. Ceea ce e valabil pentru mireni e valabil și pentru preoți. Altfel se numește tehnica dublului standard.
Democratia si duhovnicia casa buna nu fac.
Este un iz de "neo" aici.
Ca maine o sa ai pretentia sa slujesti si tu Sf. Liturghie ca doar ai preotie "universala" iar universal > particular, logic, nu?

Last edited by AlinB; 27.08.2013 at 15:06:15.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 09:08:09
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Ekaterina,

Oare așa fac?

Florin -Ionut ,de ce vrei sa te impartasesti saptamanal?
Daca ti-a recomandat duhovnicul ,foarte bine
Noi avem duhovnici si ascultam de ei
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rar ,cam la 40 zile.
Nu inteleg de ce atata suspiciune in legatura cu preotii ,de ce ii judeci ?
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:32:23
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Florin -Ionut ,de ce vrei sa te impartasesti saptamanal?
Daca ti-a recomandat duhovnicul ,foarte bine
Noi avem duhovnici si ascultam de ei
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rar ,cam la 40 zile.
Nu inteleg de ce atata suspiciune in legatura cu preotii ,de ce ii judeci ?
Anita,

E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa.

Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea.

Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi.

Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.

Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:53:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Anita,

E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa.

Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea.

Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi.

Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.

Deci ai ajuns la concluzia asta ca o necesitate justificata rational, sau din experienta duhovniceasca vizavi de aceasta practica?