Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.10.2013, 21:54:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nu am citit tot topicul, dar ce am citit pana acum mi se pare scandaloasa coalitia aceasta impotriva Laurei Stifter!

Fata are dreptate, notiunea de "nationalism", ca ideologie politica, a aparut in secolul XVIII, in urma ideilor propagate de Revolutia Franceza si cea din America. Termenul ca atare a fost prima data folosit de Herder. Nici nu avea cum sa apara mai devreme, dintr-un motiv extrem de simplu: in antichitate si in evul mediu NU au existat statele nationale. Erau imperii, diverse triburi / grupuri etnice, dar nu state nationale. Israelul a existat ca stat national doar din 1948, Grecia a existat ca stat dupa revolutia de la 1821. Notiunea de nationalism e strict politica si e in stricta dependenta de statul national si de identitatea nationala, care apare de abia in epoca moderna.

A, ca si pana atunci oamenii isi iubeau bucata de pamant si erau dispusi sa moara pentru ea, ca opuneau rezistenta in fata cuceritorilor, ca pe unii i-au unit mereu identitatea religioasa sau lingvistica sau culturala, asta e altceva, dar nu se cheama nationalism.

Numai sectantii sunt impotriva razboiului. Ieri am serbat un sfant mucenic soldat, care a binecuvantat un alt martir de a omorat un razboinic de neinfrant, care ucidea crestinii. Nu mai bine il lasa sa ucida in continuare crestinii?! Nu mai bine ne cucereau turcii si acum in loc de biserici aveam moschei si ne rugam la Allah, de ii lasau ai nostri sa ne cucereasca tara?!

Nu inteleg ce tot are lumea cu Sfantul Imparat Constantin cel Mare, mereu il acuza unii ba de una, ba de alta. De parca nu e suficient ca a salvat de la moarte atatia crestini si ca a ajutat astfel intr-un mod decisiv la raspandirea crestinismului. Nu, unii il cauta sa vada cu cine s-a culcat, pe cine a omorat, cine, cum si cand l-a botezat, de ajungem la enormitati si ii cautam de pacate pe sfinti, probabil ca sa ne indreptatim mai mult pe noi insine.