![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
În al doilea rând, am mai rugat-o pe fătuca teologită să ne prezinte de unde a tras ea concluzia că etnofiletismul ar fi orice combinație între ortodoxism și naționalism sau patriotism. Nici până acum nu am primit vreun răspuns, și asta probabil pentru că laura a lu' stifter nu reușește să facă vreo demonstrație în sprijinul "adevărului" celor afirmate de dânsa. Dar de-acum știm și noi cum e cu laura a lu' stifter, ea emite dogme și axiome pe care nu se simte evident datoare să și le susțină. Că doar asta este în natura dogmelor și axiomelor. Deci etnofiletismul nu este condamnarea naționalismului ori a patriotismului decât în teologia de mucava a laurei a lu' stifter. În viziunea dânsei atât sfântul apostol Pavel, precum și spre exemplu D. Stăniloae s-ar încadra la eretici etnofiletiști. Sau, în sfârșit, așa se iluzionează demagoaga și dezinformatoarea de serviciu. Cu deosebită prețuire, din cazarma amenajată natural la Sarmisegetuza, "Decebal". (Pax americana! ... în continuare) |
|
|
||||
|
||||
|
Adica, rusii, sarbii si grecii sunt in erezie ptr. ca sunt nationalisti, adica patrioti. Tare asta. Si ce ar trebui sa avem la conducere, oameni care nu sunt nationalisti? Pai avem asa ceva de ani buni si uite unde am ajuns. Spune-mi un Parinte imbunatatit din Romania, gen Pr.Iustin, Pr.Papacioc, Pr.Branza etc., care a spus ca ati iubi tara, adica a fi nationalist, este erezie!
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Cum foarte corect a demonstrat Decebal, laurastifter e probabil cea mai manipulatoare irenista de pe acest forum. Ii da intr-una cu ecumuismul si alte porcarii de tipul "sclavilor, uniti-va global in toate, ca sa va exploatam mai bine, ca altfel va facem sa va nimiciti intre voi sau va nimicim noi". Ca asta e ecumuismul, doar prostii nu vad.
P. S. Daca cineva incearca sa faca rau cuiva unui om sau familiei, si bratul poliomielitic si putred desi lung al legii nu protejeaza, trebuie redus agresorul la entitate organica inanimata. :)) Daca e de succes, ar trebui trimis filmul lui daniel ortodocsu' si tuturor pseudo-/neo-/menonitilor din lume. Asa, ca show sadic pentru toti ipocritii religiosi, indiferent de confesiune. |
|
|
||||
|
||||
|
Nu am citit tot topicul, dar ce am citit pana acum mi se pare scandaloasa coalitia aceasta impotriva Laurei Stifter!
Fata are dreptate, notiunea de "nationalism", ca ideologie politica, a aparut in secolul XVIII, in urma ideilor propagate de Revolutia Franceza si cea din America. Termenul ca atare a fost prima data folosit de Herder. Nici nu avea cum sa apara mai devreme, dintr-un motiv extrem de simplu: in antichitate si in evul mediu NU au existat statele nationale. Erau imperii, diverse triburi / grupuri etnice, dar nu state nationale. Israelul a existat ca stat national doar din 1948, Grecia a existat ca stat dupa revolutia de la 1821. Notiunea de nationalism e strict politica si e in stricta dependenta de statul national si de identitatea nationala, care apare de abia in epoca moderna. A, ca si pana atunci oamenii isi iubeau bucata de pamant si erau dispusi sa moara pentru ea, ca opuneau rezistenta in fata cuceritorilor, ca pe unii i-au unit mereu identitatea religioasa sau lingvistica sau culturala, asta e altceva, dar nu se cheama nationalism. Numai sectantii sunt impotriva razboiului. Ieri am serbat un sfant mucenic soldat, care a binecuvantat un alt martir de a omorat un razboinic de neinfrant, care ucidea crestinii. Nu mai bine il lasa sa ucida in continuare crestinii?! Nu mai bine ne cucereau turcii si acum in loc de biserici aveam moschei si ne rugam la Allah, de ii lasau ai nostri sa ne cucereasca tara?! Nu inteleg ce tot are lumea cu Sfantul Imparat Constantin cel Mare, mereu il acuza unii ba de una, ba de alta. De parca nu e suficient ca a salvat de la moarte atatia crestini si ca a ajutat astfel intr-un mod decisiv la raspandirea crestinismului. Nu, unii il cauta sa vada cu cine s-a culcat, pe cine a omorat, cine, cum si cand l-a botezat, de ajungem la enormitati si ii cautam de pacate pe sfinti, probabil ca sa ne indreptatim mai mult pe noi insine.
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
plus toate perioadele in care au trait in Canaan, intrerupte de lupte cu babilonienii sau altii (+perioada aia in care erau provincia Iudeea, facand parte din imperiu, dar greu de stapanit). +aliantele intre orasele-stat de acolo din Antichitate+Bizantul. Citat:
Citat:
Diferenta e ca dupa '48, a fost servita cu o garnitura de cartofi prajiti frantuzesti. Citat:
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 28.10.2013 at 00:44:12. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by ovidiu b.; 28.10.2013 at 16:18:56. |
|
|
|||
|