Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Sau mai pe romaneste, cu privire la aspectul religios :
Cred ca in crestinism fiecare om este liber sa accepte sau nu o anumita uniforma. Cred ca orice incercare de a impune o uniforma, indiferent ca ne pare ca este asemanatoare sau diferita de uniforma crestina, ca urmeaza sa ne aduca raiul pe pamant, Turnul Babel, sau iadul, este anticrestina.
|
Spune-le asta celor care au sfatuit spre si apoi aplicat edictul de la Tesalonic. Ti-ar fi ris in fata. Sunt de parere ca adevarul e la mijloc intre pozitia ta si a lui Alin, dar aici e utopie curata ce ai scris. "Oricine ocupa un teritoriu, isi impune acolo propriul sistem social" - I. V. Stalin. Si ce, nu a fost asa dintotdeauna? Ca e cruce, pentagrama, zvastica, etc., intotdeauna sub vreun semn si vreun steag s-au inregimentat prostii de oameni.
Eu mi-am agonisit, pe acest forum, si in alte parti, renume de instabil relgios si/sau neinregimentabil. Si asta pentru ca cred, cred si acum, dar intotdeauna la modul sceptic. Ori, masele gasesc o mare bucurie in a se aglutina ca viermii Tubifex, numai sa le dea stapinul o leaca de haz, in afara de necaz. Intre iobagii din vremea razboiului de 30 de ani si yankeii de rind din vremea "razboiului contra terorii", nu sunt deosebiri majore. De fapt, daca stau sa ma gindesc, iobagii din Carintia sau Partium aveau mult mai multa libertate.
Si a propos de excelenta ta observatie: da, oamenii se autoindobitocesc. Si eu am auzit remarci cum ca "nu am ceva de ascuns". Cum scria marele Asimov, "procesele sociale majore sunt autocatalitice". Da, a fost suficient sa se scada educatia si religiozitatea sub nivelul critic de sanatate spirituala a speciei (sau a poporului X dat), ca deja aglutinarea/amorfizarea a inceput si va continua in progresie geometrica. Si da, se aglutinau si la biserica in evul mediu, dar parca era mai bine atunci.
Scuze tuturor de ce voi scrie acum, dar poate imi ies odata din sarite, si le trimit alora de la NSA/SRI/STS poze cu toaleta noastra imediat dupa utilizare, si o lista cu toate injuraturile si blestemele folosite de mine, familie si prieteni de-a lungul unei zile. Daca tot vor sa stie ceva despre fiecare din noi, macar sa ii afund cu capul in vulgaritatea suprema.