Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Ca sa indrepti pe cineva trebuie mai intai tu sa fii drept/sau sa ai autoritate in domeniu(preot/teolog/psiholog)si bineinteles celalalt sa -ti ceara ajutorul ,sfatul sau parerea.
Eu nu pot decat sa ma mahnesc daca vad ca cineva pacatuieste si sa ma rog ca Domnul sa-si faca lucrarea cu fiinta respectiva si sa n-o dea uitarii.
|
Cred că și aici trebuie să procedăm cu discernământ. Să fim și smeriți, dar și responsabili (căci suntem răspunzători în fața lui Dumnezeu). Într-adevăr, și eu mă întreb: Cum să îndrept eu pe cineva când eu însumi sunt vai de capul meu, când încă mai am mult de lucru cu bârnele mele? Dacă ne gândim mai bine, însă, la ce a vrut Mântuitorul să înțelegem: Se referea la vedere. Când tu ești încă în păcate, când înțelegerea ta este încă nelimpezită de Duhul Sfânt, nu vei putea să-i arăți altuia calea, nu-l vei putea ajuta să vadă ceea ce nici tu nu vezi, nu vei putea să dai orbilor vedere (discernământ duhovnicesc) nu-l vei putea vindeca pe cel bolnav de patimi, atâta vrem cât tu însuți ești bolnav. Vindecă-te întâi tu (cu harul lui Dumnezeu), ca mai apoi să-i poți arăta și altuia calea din propria-ți experiență.
Dar sunt și lucruri pe care, totuși, le vezi. Știi că e păcat să furi, să ucizi (inclusiv prin avort), să curvești (preacurvești), să blestemi, să blasfemiezi, să nedreptățești, să înșeli, să bârfești ș.a.m.d.
Dacă văd pe cineva făcând unele ca acestea iar eu tac, nu sunt vinovat? Și poate mai vinovat ca el, care s-ar putea să nu știe.
O altă problemă este felul în care atragem atenția cuiva. Căci poți ușor să-l jignești, să-l rănești, să-l ofensezi, și atunci nu vei avea rezultatul scontat. Și aici, din nou mi se pare că e foarte important ca noi înșine să fi terminat cu astfel de păcate/greșeli, pentru că nu putem fi convingători, în caz contrar.