![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
De notat ca Sf Iuliu a servit imparatul si patria timp de 27 de ani, in loc de 20 de ani cat era serviciul militar pana cand imparatul si patria te numea veteran si iti dadea pamant si o punga cu bani ca sa te poti apuca de treaba la locul tau.
Aceasta inseamna ca s-a inscris voluntar, facand mai mult decat minimul necesar in raport cu datoria lui de soldat. De aceea si dregatorul Maximus incearca staruitor sa il faca sa jertfeasca la idoli, nevrand ca un soldat atat de aureolat in lupta si cu asemenea experienta sa fie pierdut pentru Stat. Remarcabile in dialogul dintre cei doi sunt elementele de tactica diabolica, ce este mereu aceeasi. Astfel: -Adversarul ne indeamna sa facem nu un pacat, ci un lucru bun. Fiindca a asculta de porunca Cezarului vremii este un lucru bun. -Adversarul, stiind cat ne este de greu sa pacatuim, se multumeste cu foarte putin. Chiar, ce mare lucru sa luam "doar putina tamaie" ca sa incalcam porunca intaia ? E chestie, pana la urma, de intelepciune. Ce mare lucru sa purtam pietrele pe care Horoscopul Nu Stiu Care ne recomanda sa purtam pentru zodia noastra ? Nu suntem supertitiosi, doar "foarte putin tinem cont". -Adversarul ne permite sa ramanem "credinciosi in inima noastra". Doar sa jertfim formal. Putem crede in ce vrea muschii nostri, ba chiar si "intr-un mort", vorba paganului Maximus, important pentru el este sa nu aratam asta lumii. Sa nu aratam credinta noastra vecinilor, colegilor, celorlalti, aproapelui nostru. Lui Isichus, de exemplu, pe care l-am putea converti, ori, de e deja convertit, i-am putea intari credinta. De fapt, important pentru Sarsaila este sa aratam ca nu prea ne pasa de credinta, pentru a nu evangheliza pe ceilalti. Important este sa nu cumva sa spunem o rugaciune cand luam masa la restaurant cu colegii de facultate ori de serviciu. Important este sa nu ratam un meci, o iesire, o invitatie de Duminica dimineata, sau daca o facem, macar sa nu spunem ca am lipsit fiindca Altcineva ne-a invitat in alta parte, la masa Lui. Sancte Iuli Veterane, ora pro nobis!
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 01.06.2014 at 09:49:17. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mari romani pe care masonii nu doresc sa-i cunoastem | UNNOOM | Generalitati | 80 | 22.03.2013 02:01:16 |
Sa ne cunoastem...!!! | geo.nektarios | Stiri, actualitati, anunturi | 112 | 29.10.2010 00:54:12 |
Sa ne cunoastem credinta de diacon Gheorghe Babut | vidoveczandrei | Resurse ortodoxe on-line | 5 | 03.07.2010 17:04:09 |
De ce Dumnezeu nu ingaduie sa ne cunoastem momentul mortii? | RusuDenisaFelicia | Intrebari utilizatori | 4 | 15.05.2010 21:56:46 |
Haideti sa ne cunoastem reciproc. Bine v-am gasit. | Remus-Emilian | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 19.01.2007 23:22:02 |
|