Lucian fii atent frate:nu vreau sa-ti schimb parerile,este dreptul tau sa traiesti conform propriei tale credinte.Eu iti prezint scurt trei scrieri din primii 100 aprox ani ai crestinismului si tu tragi ce concluzii vrei.Prima scrie:Didahia,scrisa undeva intre 50-70 -AD,in Siria Occidentala.Tineau Duminica.Epistola lui Barnaba,scrisa undeva intre 70-130,zona Alexandria cel mai probabil.Clar Duminica.Si acum cazul cel mai interesant.Epistola catre Magnezieni a Sfantului Ignatie Teoforul.Ignatie a fost ucenic direct al apostolilor Petru si Ioan.Epistola este scrisa in jurul anului 107,cand Ignatie era in drum spre Roma spre a fi martirizat.Deci vorbim de un descendent direct al apostolilor si martir.Ei bine Ignatie tinea Duminica dar...vorbeste si de sabat.Cauta in cele trei scrieri pt sa-ti spun ceva:daca mergem pe ideea ca cei de la inceput au schimbat invatatura apostolica atunci un sfant si martir precum Ignatie este printre vinovati,ceea ce este o afirmatie de o gravitate extrema.
Ba mai mult.Daca mergem pe aceasta teorie eu afirm ca inclusiv credinciosii au fost complici,pentru ca nu vei gasi o scriere sau o dovada,pana in prezent,ca ei s-ar fi opus la schimbarea tinerii zilei.Si atunci ce facem?Ori spunem clar ca insasi a doua generatie de crestini,cu tot cu martiri au schimbat invatatura apostolica sau punem o alta intrebare:si daca totusi nimeni nu a schimbat nimic?Spune-mi ce crezi tu,la final ne strangem mana si plecam fiecare la ale lui.Repet:documentele inceputului crestinismului arata ca schimbarea zilei,daca poate fi numita asa,a avut loc inca din primii 50-100 de ani crestinism.Daca se doreste sa gasim vinovati atunci ori ii acuzam direct pe ei ori cautam o alta explicatie.
|