Citat:
În prealabil postat de bluester
Pai atunci sa aplicam regula asta si la materii ca : filosofie , istorie, fizica, romana, matematica etc. Nu toti sunt interesati de fizica dar poate ca sunt interesati de chimia organica... sau poate ca unora nu le place lb romana ( "semintele acelasi gust are" fie ca stii romana , fie ca nu).
Lasand ironia la o parte , toate materiile sunt importante (inclusiv religia)... indiferent ca elevului ii plac sau nu. Matematica , fizica , chimia iti dezvolta gandirea analitica , romana te ajuta la dezvoltarea limbajului... religia , pe langa beneficiile spirituale , il ajuta pe elev sa-si largeasca orizontul cultural (mi se pare inadmisibil ca la varsta de 20 de ani sa nu stii ce este Evanghelia , Vechiul Testament , care sunt Sfintele Taine).
Vrem invatamant modern ?... foarte bine ! atunci sa ne uitam la ce se intampla in Finlanda ( tara cu cel mai bun sistem de invatamant la nivel international) unde orele de religie sunt OBLIGATORII (iar ateii sunt poftiti sa urmeze orele de etica).
|
Da, dar in Finlanda ora de religie este facuta ca lumea: fiecare cu religia lui. Esti catolic? Ti se aduce un profesor catolic. Esti luteran (majoritatea)? Ti se aduce profesor luteran. La fel pentru orice religie recunoscuta oficial de stat. Nu vrei educatie religioasa? Ai ora de etica.
Si programa difera. In Romania, unii profesori (nu generalizez, sunt putine cazuri pe care le stiu) fac rugaciuni la clasa, si nu istoria religiei ortodoxe in sine, cultura, traditii, etc. In Finlanda, e structurata materia diferit.
Nu stiu de vreun caz in Romania unde sa se aduca la o scoala publica un profesor pentru copii de alta de religie decat cea ortodoxa. Poate ma lumineaza cineva?