Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
... afirmam ca Dumnezeu este in inima omului (raportare spatiala) pentru a realiza ca Acesta nu poate fi cunoscut decat in relatia intima subiect-subiect (inima pentru ca-L "simtim/vedem").
"Intelegerea/vederea" spatiului transcendent presupune dezvoltarea unei anumite sensibilitati intelegatoare. Abordarea apofatica de cunoastere a Lui Dumnezeu deschide aceasta portita cognitiva extra-ordinara. O cognitie bazata pe negare, pe vidarea oricarei forme perceptibile de Fiinta Lui Dumnezeu. Orice poate fi perceput nu este Fiinta.
Ar fi interesant de stiut daca sfintii Ioan Damaschin, Maxim Marturisitorul, Dionisie Areopagitul au studiat mistica orientala sau au avut revelatii directe ale cunoasterii negative.
Aceasta forma de cunoastere nu este revelata in Biblie decat in prima porunca: "Sa nu-ti faci chip".
|
1. Afirmatia ca "Dumnezeu este in inima omului" are multe acceptiuni/sensuri, Florin.
Una dintre ele este aceea ca omul este o fiinta care tanjeste dupa Dumnezeu. Vorbim despre aceasta folosind si expresia "dorul de Dumnezeu". Un dor pe care il resimt, in felurite chipuri, toti oamenii de la caderea protoparintilor incoace. O consecinta a catastrofei care a avut loc in Eden. Totodata un semn ca omul e copilul pierdut, prin pacat, al Domnului - un semn mnezic, o cale de aducere aminte... Un fel de curcubeu launtric...:)
O alta acceptiune face referire la experierea directa a fenomenelor Imparatiei. Sunt date ale experientei care arata ca inima omului este o poarta, un fel de "poarta stelara" intre doua lumi ori universuri... Fericit cel ce a experiat acestea! Se numeste om induhovnicit.
Mai sunt si alte acceptiuni, o prezentare detaliata a lor poti gasi in cartile Parintilor Bisericii (si imi amintesc aici ca Delia facuse niste recomandari, mai an, referitor la unele carti duhovnicesti despre "inima").
2. Vederea spatiului transcendent presupune pogorarea Harului. Iar Harul nu se pogoara acolo unde omul nu are cu adevarat nevoie de El.
Omul patrunde in spatiul transcendent prin Har, nu prin puterile lui. De aceea se spune ca omul a fost rapit de Duh, in extaze... De exemplu, ca sa ma refer doar la un tip de experienta. "Abordarea apofatica" nu este o optiune cognitiva, ci o experienta daruita intregii persoane. Este un dar al Duhului. Noi ne putem screme oricat, cu mintea noastra omeneasca, dar nu vom putea experia nicicind o "abordare apofatica". Nicicind, in lipsa Harului. Cunoasterea apofatica este voia lui Dumnezeu in om. In omul pregatit, prin despatimire, in omul ales de Dumnezeu dupa Voia Lui.
3. Sfintii pomeniti si-au prezentat experienta in cartile deja oferite de Biserica. Scrie acolo tot ce avem nevoie sa stim. Nici urma de presupunerile tale orientale...
4. Porunca "sa nu-ti faci chip cioplit" se refera la cu totul altceva. Tu chiar nu ai citit nici o carte bisericeasca pana azi?