Citat:
În prealabil postat de sophia
Citez din cartea "Gastrimargia...":
"Avva Evagrie scrie ca monah pentru monahi. Exemplele utilizate, precum si remediile recomandate, au in vedere un anumit cerc de cititori."
Sublinierea cu italice apartine autorului, nu mie.
|
Evagrie da, a scris pentru monahi pentru că acela era mediul lui "social". Însă Gagriel Bunge nu scrie exclusiv pentru monahi, ci pentru toți cei care vor să lupte cu patimile, oferind exemplul experienței de viață duhovnicească a lui Evagrie Ponticul
Citat:
In rest multumesc pentru informatii.
Legat de cartea despre Grigorie si Teosevia, am citit un articol de pe acest site si mi-a placut. Scrie putin despre faptul ca Grigore a fost totusi casatorit cu Teosevia si apoi s-au despartit cu buna intelegere mergand la manastire. Si se pare ca n-au trait in curatie si Grigorie chiar a regretat asta.
Se vorbeste acolo despre o lucrare scrisa mai apoi de el "Despre feciorie", poate cu referire la viata lor. Nu stiu.
|
Articolele acelea conțin informații eronate.
Nu s-au despărțit prin bună sau nebună înțelegere. Teosevia a murit foarte tânără, când Grigorie era deja primii ani de episcopat. (Grigorie a fost episcop căsătorit). La moartea ei a suferit enorm. Și niciodată n-a regretat că s-a căsătorit, mai ales că pentru el Teosevia a fost providențială, întrucât prin ea Dumnezeu l-a adus înapoi în Biserică într-o vreme când viața lui o luase pe cărări lăturalnice credinței.
Iar figura Teoseviei, așa cum s-a conturat în puținele documente ale vremii, este copleșitoare. Orice bărbat creștin și-ar dori să primească de la Dumnezeu o soție ca ea, dar nu orice bărbat creștin are calitățile excepționale ale lui Grigorie de Nyssa pentru a aprecia la justa valoare o asemenea persoană.
În fine...